onsdag 30 juli 2008

Daniel Breitholtz på Dressman

Såg Daniel Breitholtz stolt och målmedvetet spatsera mot Dressman i Kungens kurva. Hans två polare i entouraget var klädda likadant i basketlinnen och tatueringar samt snaggad kalufs.
Han tittade länge på kostymer med polarna. Det går kanske inte så bra för honom utan juryarbetet i "Idol"? Kanske skulle han gifta sig rik?
Efter en timme kom de ut. Gick mot McDonalds. Men det var bara en av dem som bar på shoppingpåse från Dressman. Och det var inte Daniel.

Jag får radioabstinens

Jag vill också vara som Frida Boisen. Hon och andra kändisar har under sommaren veckovis varit kompis med programledaren i "Morgonpasset" i P3. De sitter med, pratar en massa... väsentligheter och intervjuar gäster. Ett perfekt sommarjobb.
Jag drabbas verkligen av radioabstinens. Det är år nu sedan jag senast satt i en radiostudio. Hemma i Smedjebacken kunde jag alltid våldgästa stationen, spisa lite plattor, "tjåla" lite och känna mig cool. Radio är det roligaste som finns. Nu finns inte närradion kvar i bygden. Den har alltid överlevt. Så jag håller tummarna att den återuppstår.
Under tiden växer min radioabstinens till monumentala höjder medans jag avundsjukt dissar alla sommarpratare och allt som görs i radio.
Nä, jag är inte bitter - lider bara av abstinens...

tisdag 29 juli 2008

Vi bygger och ler

Vi har nu korat Nåttarö i Stockholms södra skärgård till vår favoritö. Här kan man mysa och bygga sandslott i fin sand i lugn och ro. Här har vi grävt in vårt revir.

måndag 28 juli 2008

Jämt ute i solen

Man måste ta till vara varje sekund, varje sekund. Jag drabbas av solångest.
Måste vara ute i solen så mycket det bara går. Sommaren är kort ni vet.
Det är en stressande tanke då man drabbas av dåligt samvete om man råkar sitta inomhus medan solen skiner ute. Man måste ut - som svensk med ett halvår i mörker och blek hy måste din soltörstande kropp ut. Det bara är så.
Så varför sitter jag här vid datorn och bloggar? Ut med dig! Solen kallar.

söndag 27 juli 2008

Ska jag köpa det här?

När det äntligen kommer lite herrmode i ens morgontidning, DN, så ser det ut så här. Vad sjutton har karl på sig?
Något inspirerande från Arn-inspelningen eller? Det Joakim Nätterqvist har på sig tänker inte jag inhandla i alla fall.
Nä, det blir till att fortsätta leta på Dressmans reahyllor.
Varför kan ingen tidning ta oss manliga 30-plusare på allvar och ge oss bra modetips?

lördag 26 juli 2008

Stan är full av vatten

I förrgår salt. I går sött. I dag... kranvatten.
Ja, vi går igenom Stockholms alla vatten i dagarna. Det är så hett i stan. Supervärmen är verkligen över oss.
I går tog vi ett dopp hos bekanta med stuga vid Mälaren. Vattnet var över tjugo grader varmt och hade, vilket jag inte kände till, alger. Alltså jag trodde algblomningen bara förekom i Östersjön. Inte insjöar. Typ Mälaren.
Men det kryllade av små alger. Trots det gick det att bada. Det var inte skräckbilder från havet som gör sig påminda när man tänker alger. Du vet en grötig sörja totalt obadvänligt.
Läser i DN i dag att nu blommar det för fullt. Stora algbälten frodas ute i Östersjön. Vi som funderar på en Ålandsresa med bad i nästa vecka. Hur ska det bli?

torsdag 24 juli 2008

Här finns badplats

Här hittade vi ett badparadis i Stockholm. En halvtimmes bårfärd från Nynäshamn ligger ön Nattarö. Med både klippor och sandstränder. Men framför allt plats åt alla.

Även om kön till skärgårdsbåten såg oroväckande lång ut så svalde båten flera hundra passagerare. Och vi kom med.

Här finns mer info: Nåttarö.



onsdag 23 juli 2008

Ta mig till havet

Såg en lätt förvarning om det i dag. Att baden i Stockholm kommer att vara smockfulla de närmsta dagarna och man får vara glad för att åtminstone kunna stoppa ner storttån i ett svalkande bad.
Var hittar man ödsliga, egna paradisstränder i Stockholmsområdet? Tipsa mig.

tisdag 22 juli 2008

Skön musik ur skum rulle

Såg den eftertänksamma och lite skumma regissören Jim Jarmuch film "Broken flowers" på SVT. Bill Murray letade upp gamla flammor för att finna en okänd son. I Roy Andersson märkliga klipp gick handlingen långsamt framåt.
Men vilken filmmusik. Där fanns en låt med Holly Golightly & The Greenhornes som är så himla skön. Lyssna till "There is an end".

Byt ut den här

Elgiganten nyöppnade sin butik i Kungens kurva i morse klockan sju. Jag körde förbi klockan tio och bevittnade köer på flera hundra meter, ung som gammal, familj som singel, invandrare som svensk. Ut stapplade konsumenter med platt-tv och annan teknik för att få in det i sina bakluckor.
Vilken drag. Jag som bara tänkte titta förbi och eventuellt byta ut vår sju år gamla stationära stenåldersdator mot en bärbar historia.
Men nu blir det till att beställa på nätet. Aldrig att jag köar i timmar.

måndag 21 juli 2008

Var är di blåe?

Efter en titt i skogarna runt Gömmaren i Huddinge är det bara att konstatera att de är små och få i år. Så även i Dalarna.
Egen blåbärspaj och sylt får vänta till nästa år.

Godismonstret Elsa

Jag som trodde alkoholen var roten till mycket ont. Har ni testat godis eller tuggummi på barn?
Alltså vi har ett djävulusiskt godismonster hemma.
I timmar tjatade hon efter tuggummi på stormarknaden i dag. Treåriga Elsa blir som besatt, skogstokig och helt vansinnig över ett nej. Hon tjatar sönder ens öron. Blir rosenrasande och bölar så man får huvudvärk.
Hur kunde det lilla gullet bli ett monster? Måste man lägga in henne på godisavvänjning? Anonyma godisätare?
Ja, den här fajten blir inte lätt. Den pågår ständigt. Tills på lördag. Då kapitulerar vi för en dag.

Ljuvlig frukost


Härlig start på morgonen. Nyplockade hallon. Och bananer för den delen. Med flingorna. Najs.

söndag 20 juli 2008

Hemma är ändå bäst


Jag brukar drabbas av djup dalaångest när jag kommer hem från semestern. Men i år är den mild. Mycket med tanke på det vackra hem vi faktiskt bor i.

Det är så fint hemma. Det blomstrar i trädgården. Röda tomater och smultron. Humlen växer så det knakar - man kanske kan göra något skoj av humlen... :)
Fantastiskt att bara springa ut i gröngräset. Och för Elsa finns grannbarnen till för entusiastiska lekar.

Det är gött att vara hemma...

onsdag 16 juli 2008

Svävaräventyr i Smedjebacken


Sveriges första, påstås det, svävarbana finns utanför Smedjebacken. Självklart prövade jag denna begivenhet i dag. Fick med mig 60 årsfirande farsan också.

Hundra spänn för fem minuters friåkning efter en bana på en åker på två hektar.


Principen var enkel: bara gasa och styra. Men att ratta en hal tvål i 60 kilometer i timmen i kuvorna var lättare sagt än gjort.

Efteråt med halmstrån i en leende mun förstår ni att det här var en rolig upplevelse. (Kolla halmen i min propeller)

Gamla festplatser

Tog en morgonjogg genom nya vandringsleden över sockenmyren och in till city of Smedjebacken. Stannade till vid gropen i Västansjö. Det fanns en tid, inte alltför länge sedan, då band som The Ark, Saxon och Weeping Willows uppträdde på platsen.
Men festivalen blev ett Mission Impossible trots allt. Synd. Himla tråkigt.
Jag joggade vidare med vemod i sinnet.

tisdag 15 juli 2008

På toppen av Kebnekaise

I juni besegrade jag, far och bror min Kebnekaise. Fader vår ville ha med sig "grabbarna" upp på toppen som 60 årspresent. Här följer några bilder från vår fjällresa.

Det var en rejäl vandring visade det sig. Sex timmar upp till toppen och fem timmar ner. Rätt brant emellanåt och stenar som lätt kunde komma i rullning.

Här ser man topparna runt Kebnekaise-massivet.


Själva toppen var mindre och smalare än jag föreställt mig. Det var inte många som fick plats där uppe.

Väl uppe så stod man hänförd och såg ut över vidderna. En elfte del av Sverige skulle man kunna se. Vi hade lite moln i vägen för det. Här min bror Niklas.
Vi hade en kul strapats tillsammans. Att få komma sin far och för delen sin bror närmare var en upplevelse.

I fjälldalen blomstrade naturen.





måndag 14 juli 2008

"Blåa" tidningar vinner

Efter en tids resa genom Norrland och nu Dalarna är det trist att återigen konstatera att de "blåa" tidningarna är snyggare än de "röda".
Lokaltidningarna som har borgerliga ägare är snyggare både i tryck och redigering. Så är det bara. Färgerna är tydligare och klarare, redigeringen piggare och ledigare, och trycket snyggare och hållbarare.
Det är tråkigt att konstatera att de "röda" är tvåa på varje ort jag jämfört med under min resa. Även här hemma i Smedjebacken svider det att konstatera att min gamla arbetsplats Dalademokraten aldrig kommer att bli en attraktiv tidning.
Innehållet då? Som borde vara det viktigaste säger du.
Jo, där kan man väl säga oavgjort. Men återigen det förstörs av helhetsintrycket när konkurrenten gör det dubbelt så snyggt...

Sandslott på allvar

Bygger sandslott med min dotter i Risingsbobadet i Smedjebacken. Ett märkligt beteende hos mig dyker upp. En slags byggar- och hävdelsedrift.
- Vänta nu Elsa låt pappa få bygga färdigt. Du ska få leka sen, säger jag och motar bort min dotter för att ihärdigt bygga sandslottet på en hektar av sandstranden. Den har höga torn, lång mur och balkonger.
Varför måste jag ta i så? Jag ska ju bygga tillsammans min dotter. Äh, jag får verkligen skärpa mig - det finns plats för alla barn på stranden.

fredag 11 juli 2008

Bättre väder i Norge

Soligt i dag. Sa de inte att det skulle bli regn?
Väderprognoserna i sommar har inte stämt vidare värst. Undrar om Smhi är dåligt?
Uppe i fjällen var det ett väl etablerat fakta att om man skulle göra ett toppförsök på Kebnekaise så skulle man första titta på Nrk eller surfa in på norska Smhi:s sajt på nätet. De kunde bättre förutspå vädret. Så var snacket bland bergsklättrarna i bastun, med folk på byn och i receptionen på fjällstationen.
Så vill du ha en bra prognos. Googla fram det norska vädret.

Lokalradion roar på vägen

Har kommit till mitten av semestern. Befinner mig hos svärfar i Färila i Hälsingland. Under vår bilresa i Norrland har jag som vanligt skrattat och underhållits av de lokala P4-stationerna ute i landet. Mest för att de håller en underbar lokal profil och pratar om saker som är aktuella i närområdet. Men allra roligast är att höra olika telefonväkterier där lokalbefolkningen kommer till tals. Deras dialekter är härliga, deras samtalston på redig norrländska så skön. Det handlar om saker som försvunnit och efterlysts samt grattishälsningar. Härligt underhållande att bara sitta och lyssna till människorna på milsvida vägar i ödsliga nejder...