lördag 31 januari 2009

Vasaloppsträning läggs på is!?

Ingen snö men is. Vasaloppsträningen har fått ny energi.
Jag tog stavarna med mig tillsammans med hockeyrören till Långsjön i södra Stockholm. Här fanns en bredfilig bana plogad ett varv runt sjön.
Det blev en fantastisk träningsrunda på knappa halvtimmen. Det tog ju bra på ljumskar och nedre ryggen. Visserligen skating stilen man använder sig av men grundprincipen är ändå ben och armar och en slags skidrörelse. Att jag inte tänkt på det tidigare.
För får man inte snö i Stockholm så nog finns det is. Perfekt träning.
Testa, om du läser det här Jakob min Vasaloppspolare, för det fungerar. I morgon blir det några varv till. Om inte träningsvärken sätter stopp efter i dag...

fredag 30 januari 2009

"Körslaget" en skum familjeaffär

Laddade finalister. Besökte "Körslaget"-repetitionerna under fredagen. Tog enormt med tid eftersom TV4 till en början inte hade någon pressansvarig på plats som kunde styra upp det. Hanna Hedlund och framför allt Erik Segerstedt var stressade under repet.
Efter mycket om och men fick vi ett snack.
Men det som gjorde mest intryck var en figur i tjock vinterjacka med luva uppfälld som strök omkring i lokalen. Det såg ut som en lokal munk anlitats för att sprida lugn i studion.
Men det visade sig vara Martin Stenmarck, make till Hedlund, som med sin diskretion inte vill fånga journalisternas uppmärksamhet från frugans mediacirkus.
Däremot såg det ju bara ännu lustigare ut med honom på första parkett och bakom kulisserna med sin luva. Det var snarare att det drog åt sig uppmärksamhet än tvärtom.
Skum taktik.

torsdag 29 januari 2009

Projekten hänger i luften

Det är så mycket måsten nu. Allt som man vill göra. Men så lite tid.
De påbörjade projekten radar upp sig och slutar nästan alla halvfärdiga. Så även detta blogginlägg... men vad var det jag ville säga med det?

Sjukt med "Let´s dance"


Foto: Jessica Gow
Magdalena Graafs hjärnblödning har så klart lagt sordin på stämningen i "Let´s dance"-lägret. Dessutom med vetskapen att många av de tävlande dansade sjuka i feber förra veckan.
- Det är stressigare än folk tror, säger Hasse Aro till oss. Jag vet att Magda var mycket stressad.
Men någon hälsokontroll har inte TV4 gjort inför någon säsong. Kanske läge att göra det efter Mojjes hjärtinfarkt och nu Magdas hjärnblödning.
Men Laila Bagge, som vi filmar på bilden ovanför, tycker det är upp till var och en att undersöka sig.
- Vi är vuxna människor, det är inget dagis, säger hon.

onsdag 28 januari 2009

Filmar falnande Oasis

"Låter som tjock kväljande gröt". "Usel karaoke".
Kvällspressen har inte varit nådigt mot brittiska Oasis spelning i Göteborg i helgen. De forna storheterna verkar enligt rapporterna vara helt ur slag.
I kväll ska jag filma deras konsert i Globen.
Dealen för filmandet är som vanligt de tre första låtarna sedan slängs vi ut ur arenan. Men kanske lika bra i det här specifika fallet...

Elsas tvillingtankar

Intervju med Elsa, 3,5 år:

Hur känns det att få tvillingar som syskon?
- Bra.
Är det spännande?
- Ja.
Vad ska bebisarna heta?
- Meja tog jag först. Matilda, och sedan hittade jag på ett speciellt namn som är Vanilja. Mamma vill Emilia. Emma tycker farmor. Sedan tycker jag de skulle heta Vaididi, Outså, Gouti eller Obejbi.
Varför så konstiga namn?
- För att jag har lärt mig dom helt själv.
Hur ser mammas mage ut?
- Så här stor (visar med stora gester en rund ring runt magen) .
Vad brukar du säga till magen?
- Här är Elsa storasyster.
Brukar dom svara dig?
- Bib bib bib bop. Haha...
Vad är det första du ska säga till bebisarna när de kommer ut?
- Hej. Asolo.
Vad betyder det?
- Vet inte. Sen ska jag lyfta dom. Jag orkar nog det.
Båda två samtidigt?
- Nej en i taget. Dom vill nog det.
Längtar du till tvillingarna?
- Ja.

Bra danspass med Franz Ferdinand

Holy smoke vilken discorökare! Eller är det en rockstänkare?
Franz Ferdinand karaktäristiska discorock är på nya plattan rakare, smittsammare och omedelbarare än på tidigare plattor. Dessutom går man på albumet "Tonight: Franz Ferdinand" ett steg närmare techno, som på "Lucid dreams" som mynnar ut i tung dub.
Rockmusik är inte menad att dansa till hävdar somliga. Ähh, vad är det för snack. Jag skulle hellre skaka loss till det här än Danny.
Dessutom gav Franz Ferdinand skön energi på gymmet i dag. Tänk om man kunde få slippa all menlös aerobics-dunkadunka för... Franz Ferdinand.

"Let´s dance" är livsfarligt

Vad är det med Let´s dance? Först Molles hjärtinfarkt. I dag Magdalena Graafs blödning i hjärnan som givetvis gör att hon hoppar av danstävlingen i Tv4, se Aftonbladet.

tisdag 27 januari 2009

U2 är inte på g

Nya U2-singeln "Get on your boots" är en besvikelse av rang. En manglande låt helt utan melodi.
Vad har hänt med mitt älskade band? Ser verkligen oroande ut om det här är bästa låten och första singeln som ska marknadsföra kommande plattan "No line on the horizon".

Elsas blandade känslor

"Vem är det som tänder lampa!"
Det mullrar under täcket. Min dotter, som jag trodde sov, tänkte jag skulle väckas lite försiktigt i morse med att tända lampan i trappen. Men det blev ett vulkanutbrott.

I går ville hon inte åka hem från dagis under vilda protester. I dag ville hon inte åka till dagis.
Ni som har barn, visst känns beteendet igen hos en lynnig treåring?

måndag 26 januari 2009

Här är vintern


En timme till snön. Två timmar till ett fantastiskt snölandskap. Så är det att bo i stan.

Det är riktigt uselt med vintern i Stockholm. Riktigt tråkigt att inte få en rejäl vinter här. Men en drygt 20 mil bort från stan finns det vinter på riktigt.

I går åkte jag Norrbärke Skimaraton i Grängesberg, den ska egentligen gå i min barndomsort Smedjebacken, men nåja. Det var en underbar vintermiljö.

Tyvärr svårvallat och tungt. Men en rejäl genomkörare inför Vasaloppet. I dag är jag stel och seg men vid gott friskt humör.

lördag 24 januari 2009

Fyra är inget mot nio

Snön hittar jag i Smedjebacken. Ska dit för ett skidlopp. Om man åker Norrbärke Skimaraton-loppet kan man seeda upp sig till Vasaloppet. Alltså få ett startled längre fram i stället för att starta i tionde led den första söndagen i mars. Kan innebära halvtimmar i vinst.
I morgon har de förlagt loppet till Grängesberg. Det gäller att skida på.
Men det är enkel match, loppet är "bara" på fyra mil, men människa att man kan säga "bara" om fyra mil... puh.

fredag 23 januari 2009

Ännu en författarvän

"Till världens bäste schlagerkameraman" skriver han i min bok. Ja, eller Kalles bok... nja, Toffs bok då.
Nåja, i går var det bokrelease för min kollega och vän Kalle Dixelius romandebut "Toffs bok: Med kommentarer av Muhan Bentson". På min kollega och väns blogg, Daniel Åberg, kan du se och höra mer om boken i en videoupptagning från i går kväll. Observera den lilla flickan, dottern Majsan, som står stolt och hoppar nedanför scenen.
Som tur var har Daniel inte spelat in konserten med bandet Mackapär som följde efter boksnacket. Instrumentalonani som visserligen svängde gott men som troligen var en rolig upplevelse bara för utövarna på scenen.
Jag drog hem.
Och med stort intresse började jag läsa boken på tuben. Ett Stockholm i ruiner långt långt in i framtiden. Mycket spännande första rader. Återkommer med en fullständigt objektiv bokrecension till senare.



De gröna väljer biopubliken

Miljöpartiet senaste sätt att nå ut till väljarna. Gratis bio.
Fick den här vid Slussens tunnelbanestation i morse. En inbjudan till en visning av Leonardo DiCaprios miljödokumentär "I elfte timmen" på lördag.
Vad ska Moderaterna svara med? Gratisvisningar av dokumentären "Herr landshövding" som handlar om moderaten Anders Björck kanske?

Konstigt med "Idol"-Daniel

Det är en lite märklig situation när vi intervjuar "Idol 2004"-vinnaren Daniel Lindström. Jag känner ju honom och vet mycket om honom genom hans flickvän. Hon är nämligen en arbetskamrat och vän till mig.
Men som tur är, och som ni förstår, så låter vi inte flickvännen intervjua honom. Men kanske en dag som en kul och intimare vinkel?
"Älskling, varför fäller du inte ner toalettlocket?"

torsdag 22 januari 2009

Tvillingarna börjar se

Vecka 26 nu. Såg på dokumentären "Livets födelse" i TV4 plus i går om tvillingar, trillingar och fyrlingar. Nu ska tydligen bebborna börja öppna sina ögon i mammas mage.
Lite diffust och oskarpt. Kanske de undrar vem spegelbilden är när de tittar på varandra.
Men när de får en spark av varann i den trånga livmodern förstår de säkert - "aha det där är syrran".

onsdag 21 januari 2009

Här är svenska filmvåren

Har spanat in den svenska filmvåren efter ett framgångsrikt 2008. Här är vad som följer. Vårt inslag hittar ni hos Expressen.

Smyglyssnar på Bossens nya

Lyssnar på ett recensionsex av Bruce Springsteens kommande platta "Working on a dream". Väldigt melodibaserade medryckande och omedelbara låtar... poplåtar.
Väldigt behaglig första känsla. Mycket bra. Sedan kommer dock en oro över att enkelheten kanske gör att jag tröttnar snabbare.
Vi låter väl de 13 spåren gå några varv till.

måndag 19 januari 2009

Jag installerade Clinton

I kväll svärs Barack Obama in som USA:s 44:e president. Jag var själv på plats när Bill Clinton gjorde detsamma 1993.
Jag minns att jag och en brasiliansk au pair-polare och hans värdbarn åkte ner till The Mall och ställde oss nedanför Capitolium tillsammans med hundratusen personer. Bakom oss gick ett sus när filmstjärnan Jack Nicholson gick genom publikhavet som vem som helst.
Jag minns också att jag försökte ta in så mycket av ögonblicket eftersom det var så mycket snack om att det var ett historiskt ögonblick. Det fanns ett stort behov av "change" då också.


Festligheterna kring presidentinstallationen, Inauguration, pågick i flera dagar i Washington. På gratiskonserten uppträdde Bob Dylan, Michael Jackson och Diana Ross.
Jag klättrade till och med upp i ett träd för att se, och fota, bättre på en imponerade parad.

Men det var här man försökte frysa tiden en stund. Något att berätta för barnen när de blir större och åker som utbytesstudenter till Washington. Och kanske får vara med om den första kvinnan som blir president?



En pappas tvillingtankar

Folk spärrar upp ögonen och säger grattis med eftertryck. Det är något magiskt över tvillingar.
Men det är också chockerande. Från att ha varit inställd på allt det jobbiga som ett barn innebär med förlossning och spädbarnsålder vet vi att det väntar dubbelt upp i år.
Och jag har inte riktigt smällt det än. Jag ser bara det jobbiga i det hela. Allt det praktiska lassas på en som en börda med dubbelt upp av bilbarnstolar, kläder, vagnar och sängar. Ordna en till barnkammare, säkra uttag och akta trappen.
Har läst mig till att män reagerar över ett tvillingbesked med självförtroende och ens mandom säkerställd - yeah mannen du fick två på ett sprut!
Kvinnor reagerar mer oroligt. Tänker på hur man ammar och hur tung graviditeten blir.
Alltså reagerar jag mer som en mamma.

Jag ser naturligtvis det underbara i två nya härliga flickor i familjen. Givetvis. Men det är väl mänskligt att få oja sig lite också. Faktiskt något mer ojande än vanligt eftersom jag brukar vara den som gillar läget och tänker mest positivt i familjen.
Men nu är det som det är. Jag kämpar. Min fru stöttar mig, hon är starkast av oss trots ansträngningen. Och jag försöker ge tillbaka men lider med hennes vedermödor under tyngre dagar.
Det är påfrestande. Men två härliga individer väntar på oss.
Och storesyrran har redan packat bilen full. För så här, se nedan, kommer det att se ut i kombin när fembarnsfamiljen Säävälä ger sig ut på vägarna.


Mår pyton av "Mammut"


Lukas Moodysson gör det igen. Sparkar en i magen så man mår illa och vill kräkas. Denna gången, tack och lov, inte lika slafsigt som han kunde ha gjort det. Men mentalt mår man pyton efter att ha sett "Mammut".
Det är vårens största svenska film. Sällan har jag sett en sådan välbesökt pressvisning i Stockholm som den i dag. Moodysson har rest världen runt med sitt filmprojekt och besatt rollerna med storheter som Gael Garcia Bernal och Michelle Williams.
Det är en film som berör och vänker tankar. Den får en att älta funderingar om föräldraskap och västvärldens hyckleri mot tredje världen. En slags "Babel"-light. För den är visserligen gripande men lite för långsam och ämnena har som sagt berörts förr av utländska filmmakare.
Grundstoryn är att barn far illa. Både här och i fattiga länder. Men att världen är sammanlänkad med problematiken.
I centrum står en välbärgad familj i New York. Där föräldrarna jobbar häcken av sig och har dåligt samvete för att de tycker sig missuna tid med dottern. Hon har en nanny från Filippinerna som hon tyr sig till jättemycket. Nannyn har lämnat kvar två söner i hemlandet för att ge dem ett bra liv med hemskickade pengar.
Alla mår dåligt. Och har ett samvete som tär på en.
Ingen "må bra"-film som ni förstått. Men en bra ögonöppnare. En omskakare. Jag klarar dock inte av filmer, längre, där barn utnyttjas eller far illa.
Mina öppna ögon fylldes av tårar som jag kämpade emot. Till slut kunde jag inte hålla emot. Jag är skakad och berörd. Och längtar hem till min dotter...

söndag 18 januari 2009

P3 Guld snyggast i tv

Lustigt att radions P3 Guld-gala faktiskt är en fantastisk tv-produktion. Sändningen i SVT i går kväll var en orgie i snygga vinklar, ramar, ljus och coola framträdanden. Jag njöt av varje bildsekvens, det var som att se thrillern "24" första gången med sina nydanande och smakfullt effekthöjande av flera bildrutor på samma gång.
Vad är slutklämmen på detta inlägg då? Mer radio i tv? Nja, det har vi sett så många andra dåliga exempel på.
Mer tv i radio? Nä, jag tror vi stoppar där.

fredag 16 januari 2009

U2 på g

Det är så här lite pirrigt som i tonåren. Lite barnsligt kanske. Men snart kommer mina husgudars nya skiva. U2 släpper snart albumet "No line on the horizon" (ut 2 mars). Ett första smakprov ges i Sverige då singeln "Get on your boots" släpps som download den 20 januari skriver skivbolaget i ett pressmeddelande.
Den 15 februari framför de låten live första gången på Brit Awards.

Här är spårinfo från den kommande plattan:
1. No Line On The Horizon
2. Magnificent
3. Moment of Surrender
4. Unknown Caller
5. I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
6. Get On Your Boots
7. Stand Up Comedy
8. Fez – Being Born
9. White As Snow
10. Breathe
11. Cedars Of Lebanon

torsdag 15 januari 2009

Niclas in Kitty ut

Kitty Jutbring ryker. Måste ta något med mig från dagens "Let's dance"-repetitioner. Hon staplar, är osäker, repar inte vissa delar färdigt på sitt nummer och beklagar sig över att vi journalister finns på plats under repen.
Jag tror att hennes attityd efter jurykritiken förra fredagen, som hon inte kunde ta åt sig av på ett konstruktivt sätt, slår tillbaka mot henne ute i stugorna. Man ska inte klaga om man inte kan stå för det. Och Kitty var inte bra då. Eller nu. Så är det tyvärr.
Däremot är det imponerande och se inställningen hos inhopparen Niclas Wahlgren. Han har tränat dygnet runt i tre dagar nu och är redo för morgondagens direktsändning i TV4. Se honom i vårt inslag hos UNT berätta om vännen Morgan "Mojje" Johanssons hjärtinfarkt och sina första steg i "Let's dance"-studion i dag.
Det är kämparanda det. Jag tror inte Niclas ryker.

Kan du beställa en bulle?


Laleh om intervjuer


Laleh har ett litet komplicerat förhållande till intervjusituationer. Jag ville skildra det med bilder. Tv-inslaget hittas bland annat här hos Expressen i dag.

Hon vill få så mycket sagt, hon försöker, suger på varje fråga i fem sekunder innan hon svarar, skruvar sig, säger att det var en svår fråga, försäkrar sig om att reportern förstår vad hon menar, säger att det är svårt att prata musik, värnar om sin integritet och att hon hellre uttrycker sig med musiken.

Ja, hon är speciell den här tjejen. Jag tycker det framgår i vårt inslag.

onsdag 14 januari 2009

Är posten 25 år sen?

Men hallå vaknade jag på 80-talet i dag? Nya skivor med Ankie Bagger och Mats Ronander kom med posten i dag.

Dagisbacillerna är här

Jag visste det. Jag skulle aldrig ha sagt det. Att vi klarat oss bra sedan Elsa haft vattkopporna.
Visst, jag sa "peppar peppar" när jag talade med Elsas dagisfröken.
Men tror du inte att Elsa har kräkts i natt. I sin egen säng och i vår säng. Vinterkräksjuka, bläh!

tisdag 13 januari 2009

Barnen trillar in nu

Har tidigare påpekat att min mor får tre barnbarn i år. I går fick hon en son.
En okänd halvbror gav sig tillkänna. Tillika en halvbror till mig och min lillebror.
En brandman boende i en liten ort i Norrland.
Han är ett år äldre än mig och ska enligt mamma ha liknande drag med mig.
Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig. Vetskapen om att han fanns fick jag reda på av mamma först vid 28 årsålder. I dag är jag 37.
Det tog jag hårt, då. Att det fanns ett barn före mig. Att mamma talade om det så sent i livet. Att det fanns ett barn hon adopterat bort. Och senare sökt efter honom. Att ens föräldrar som är grundpelare i hela tillvaron bar på en hemlighet.
För att inte tala om allt som en adopterad ältar och går igenom. De stora existensiella livsfrågorna. I går tog halvbrodern ett första steg. Det ska ha gått bra förstår jag.
Nu är det som det är. Livet går alltid vidare. Sår läker, sår går upp - och läker igen.
Jag vet att du läser min blogg. Välkommen broder.

måndag 12 januari 2009

Uppklädd för Guldbaggen

Det är verkligen uppklätt på Guldbaggen. Därför är det skönt att se somliga, liksom jag, som inte är klädda som inför bal på slottet. Kolla in den punkiga Cecilia Frode.

Men också väldigt vackert klädda Lia Boysen. Här i en klänning som egentligen skulle ha används på Cannesfestivalen i somras men som sprack berättar hon för oss. Men nu fick den ny chans, dessutom fanns Anders Ekborg vid hennes sida för att hålla ihop den.


Missar Guldbaggefilmerna

Det är som vanligt med Guldbaggen. Jag är påläst, känner till handlingarna och mycket runt omkring filmerna men jag har inte sett dom.
Nåja, jag ska i alla fall arbeta under galan i kväll. Håll utkik - det kanske kommer lite intryck här på bloggen om jag hinner mellan varven.
Bland de tre "tunga" filmerna i år - "Maria Larssons eviga ögonblick", "De ofrivilliga" och "Låt den rätte komma in" har jag bara sett en av dem.
Tomas Alfredsons filmatisering av Johan Ajvide Lindqvist vampyrroman var fantastisk. Men jag vill så hemskt gärna se den hyllade och omskrivna filmen "De ofrivilliga" av Ruben Östlund. Det är en riktig snackis på jobbet, många har sett den och en del vill se om den. Och där står jag osedd.
Det är inte lätt som småbarnsförälder att komma ut på biograferna. Det blir till att ofrivilligt vänta på dvd-släppet.

söndag 11 januari 2009

Teknik för bästa tekniken

Först tänker man en Ipod Nano med 8 gb minne. I radiobutiken slutar det med den största på 16 gb.
Letar efter ett bra och enkelt videoredigeringsprogram för hemmabruk. På nätet slutar det med det största programmet för proffs.
Större minne och en massa extra lull-lull. Jag faller pladask. Jag är fast i ett teknikkonsumerande som alltid kräver lite extra. Man hade säkert klarat sig lika bra utan det överflödiga. Men man tänker störst, värst och tänk om jag skulle behöva tusen låtar till i stället. Eller den där funktionen som gör att ens videofilmer ser ut som tecknade figurer.
Nu hoppas jag att man pallar av det. Mer låtar än någonsin att beta av och en hemstudio som värsta Spielberg.
Efter konsumtionsmissbruket följer prestationsångest. Vad gör jag med all den här tekniken?

lördag 10 januari 2009

Vinet flödar för väntande pappor

Det blir för mycket vin med en flaska nu. Min fru är gravid så fredagsvinet är upp till mig att dricka och aj aj det blir för mycket för en ovan drickare att bälja i sig hela. Annat var det förr när vi delade på två.
Nu försöker jag dricka upp ändå för är man uppfostrad att inget ska förfaras så är man. Och det känns lite i huvudet i dag trots att det blev mycket vin kvar i går. Och vinet som blir kvar smakar inte lika gott om några veckor. Det blir ändå till att kasta.
Nu tar min gravida fru ändå ett glas eftersom det senaste rönet säger att det är helt okej. Men rönet säger inget om att mannen tar sig några glas extra i sin konsumerande ensamhet och med det påföljande dåliga samvetet (jäkla alkis).
Det finns en lösning, kom vi på i går, vi köper mindre vinflaskor. Ja.

fredag 9 januari 2009

Charmerande norsk tv-profil

Det här är Fredrik Skavlan, Norges svar på David Letterman. En oerhört sympatisk norrman som något överraskande ska leda en svensk pratshow. "Skavlan" har premiär i SVT den 16 januari.
Vi intervjuade norrmannen i dag som i Sverige kanske är mest känd som skådespelerskan Maria Bonnevies norska pojkvän. Han var en avslappnad, rolig tv-export som släppte in alla i samtalet med vår reporter. För oftast vänder sig intervjuoffret enbart till reportern och ägnar inte en sekund åt någon annan i rummet (jag som kameraman och Scanpix fotograf). Men nu gick blicken runt till oss alla. Det är så behagligt och varmt.
Fredrik Skavlan tog spontant och ritade en teckning som beskrev hur han känner sig på besök i Sverige. Som en utomjording. Så roligt. Se nedan.



torsdag 8 januari 2009

Vasaloppsträning kräver snö

Frustrerande snöläge i Stockholm för en Vasaloppsåkare. Det har fastnat någonstans mittemellan. Vi har snön men det är för lite för att dra skidspår. Undrar ens om Ågesta golfbana har något att erbjuda?
Samtidigt nås jag av rapporter från fjällvärlden där kollegan Jakob Edling ligger i ofrivillig hårdträning. Han har nämligen ingen passande valla och körde på bakhala skidor en mil på en förmiddag. Bra träning dock.
Jag hoppas vädergudarna dumpar ner metervis med snö nu eftersom första söndagen i mars närmar sig som en... lavin.

Knarket sköljer över mig

Knark i går. Knark i dag.
Drogerna förföljer mig. Kleerups drogtest på Grammisgalan i går kväll och i dag presskonferens med Tullverket som säger att knarkbeslagen ökar i landet.
Huh, måste ta något lugnande...

onsdag 7 januari 2009

Grammisvinnaren arg på polisen

Grammisgalans största vinnare lämnade Hovet strax före direktsändningens slut i TV4. Kleerup muttrade och svor genom korridorerna på väg ut i Stockholmsnatten. Han beklagade sig, liksom i sitt tacktal, över elaka poliser.
Enligt uppgifter ska han under kvällen ha tvingats lämna ett urinprov. Ni vet att ni hittar mer uppgifter i kvällsblaskorna i morgon.
Medans vi träffade vinnare på scenen så saknades den självklara huvudpersonen. Alla vi journalister ville ha ett snack med den trefaldiga vinnaren. I stället var det en strålande lycklig Anna Ternheim som stal showen. Hon var verkligen glad.
Förmodligen hade hon sluppit lämna urinprov hos polisen.

Var är Grammispubliken?

Dåligt med publik på Hovet. Kanske ett par tusen. Dålig start på galasäsongen.

Balladstart på Grammis

Är inte en oskriven grundregel att man öppnar en gala eller en konsert med en uptempo rökare?
Grammisgalan inleds med Takidas powerballad "Curly Sue". Fin låt och fin stämning men lite dyster start.
"Mäktig start" säger programledaren Gry Forssell dock.

Konditionstest på Grammisgalan

Artister och deras entourage har rätt taskig kondis. Den ena efter den andra flåsar och pustar uppför den branta läktargången på väg till en "frisk" rökstund eller toaletter.
Sittningen är lång för artister och skivbolagsfolk. Redan vid klockan halv fem satt de till bords nere på Hovets parkett. Enligt rapporter är dom besvikna på förrätten, en laxcarpaccio.
Många vill ta en bensträckare. Jag sitter och bloggar på läktaren alldeles bredvid Golgata-vägen och får i en jämn ström höra klaganden som "Oh my God" och "Oh vilken trapp".
Roligt må jag säga.

Abba-glans på Grammisgalan

Storfrämmande på Hovet. Nästintill kunglig glans åtminstone inom popvärlden. Björn Ulvaeus och Benny Andersson får regeringens exportpris för framgångarna med "Mamma Mia" och Abbas musik.
I tacktalet säger Benny Andersson att han genom åren sett antalet som han känner igen på Grammisgalan minska för varje gång. I år känner "popfarbror" inte igen någon.

Snabbmat på gala


Medan artisterna sitter på långbord på Hovet och förmodligen finäter ankbröst sitter jag och hetsäter en Qp från donken på läktaren.

Sådan är en journalists bistra verklighet. Ibland.

Min dotter är en hallåa

"Hallå... vad blir det för mat?"
Min dotter påkallar uppmärksamhet genom att börja varje dialog med "hallå". Det är jättegulligt och väldigt mycket Stockholm (tycker jag som rumpmas).
Förut var det bara "Vettu" eller "kolla" men nu har hallåandet tagit över treåringens vokabulär. Vet inte riktigt var det kommer ifrån men det är en bra inledning för att påkalla fokus har hon säkert upptäckt - om det nu inte missbrukas varje gång hon ska tala för det blir lite tjatigt.
Men hallå, det är rätt gulligt.
Undrar vad nästa ord blir?
Bäva månde för ett "Achtung".

Galastart på jobbet

Bra start på första arbetsdagen i dag. Hej allihopa och sedan direkt på gala.
Önskar jag hade börjat dagen lugnare än att åka på ett kvällspass direkt med bevakning av Grammisgalan på Hovet. Men nåja.
Vilken start ändå.

tisdag 6 januari 2009

Småkronorna trots allt för små

Trött efter nattmatchen. Trött på hemmafavörer, svaga domare och uppblåsta kanadensiska retstickor.
Vilken liv det hade blivit om en svensk körde över deras målvakt som de tacklade Markström i finalen? Det hade blivit upplopp. Men Kanada får komma undan med allt. Däremot tycker jag att småkronorna markerade snyggt att de inte gillade tilltaget.
Men tyvärr verkar kanadensarnas elaka taktik alltid bita på svenskar. Jag visste att det skulle bli en övermäktig uppgift att möta dem i en VM-final på liten rink, hemmatrycket, pressade domare och överenergiska och nitiska kanadicker.
All heder dock till småkronorna. Vilken turnering de gjort ändå.
Och fasen vad roligt det är att se juniorhockey med deras fart och fläkt, den ibland nästan huvudlösa inställningen med en dragning i egen zon som sista man och inte bara robotstyrda taktiker.
Tack för underhållningen. Nästa gång tar vi dem.

måndag 5 januari 2009

Vad ser vi på i kväll?

Animal Planet har en spännande tablå. Kvällstidningen är lika spännande som publicerar den punkt för punkt.
Man kanske skulle slagit ihop den till en tidpunkt: 9.00-6.00 Nick Bakers underliga djur.
?

lördag 3 januari 2009

Den flickan kan rita

Jag måste stolt få skryta över Elsas ritkunskaper. Observera särskilt längst upp till vänster på teckningen där hon på fri hand helt själv ritat av sitt favoritgosdjur Nasse. Dessutom har hon skrivit namnet själv med hjälp av vårt bokstaverande.
Alltså tjejen är 3,5 år. Jisses!


Hemma i tecknarverkstaden.