onsdag 30 september 2009

Ingen fotbollskanal

Det är 57 CL-matcher i kväll och ingen kan jag se. Onsdagar med Champions League är öken. Allt ligger på Viasats snyltarkanaler.

Nattmacka på morgonen


Bröd är trendigt. Nu ska det bakas bröd i stugorna igen. Bara i höst släpps flera böcker om brödbak och i Stockholm växer brödbagerier upp i kvarteren som jästsvampar.
Själv bakar jag bröd som aldrig förr. Mycket på grund av en inköpt hushållsmaskin, mycket på grund av föräldraledighet. Så när barnen sover fram med mjölet.

Tänkte bjuda på ett recept. Perfekt bröd om man vill ha rykande färskt och nybakt frukostbröd på morgonen. Börja med degen kvällen innan och låt den stå i kylen.
Jag har testat och det här är kanon på morgonen med dofterna och den varma ciabattan med smält smör på.

Så här gör du, enligt ett recept från senaste numret av Laga lätt, nattlig dinkelciabatta:

6 bröd
1/4 paket jäst
3 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
7 dl fint siktat dinkelmjöl + 1/2 dl till utbakning
1) Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung och mjöl. Rör ordentligt med en träslev, eller kör i maskinen, till en smidig, ganska lös deg. Sätt degen, övertäckt med plast, i kylskåpet över natten. Minst åtta timmar.
2) Häll ut degen försiktigt på mjölat bakbord. Knåda den lite med lätt mjölade händer. Forma till en rektangulär platta (cirka 2 centimeter tjock) och dela med en brödskrapa eller kniv i sex bitar.
3) Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta försiktigt ut till sex bröd.
4) Sätt ugnen på 225 grader.
5) Låt bröden jäsa medans ugnen blir varm, cirka 15 minuter. Grädda bröden cirka 25 minuter eller tills de fått fin färg.
Det här är garanterat en höjdare på frukostbordet. Man kan fylla ciabattan med tomater och basilika och några skivor parmaskinka och olivolja om du vill ha dem matigare än med bara smör och ost.


tisdag 29 september 2009

Saknat inlägg

I dag har jag betalat räkningar på nätet. Det kostar. Tid.

måndag 28 september 2009

De två är fem


Nu är de fem mina gullungar. Fem månader i dag. Grattis till Ida och Fanny. Och lite självberöm för att jag som pappa orkat ända hit med tvillingar.

Det är då verkligen en insats av oss alla i familjen. Puss på er alla.

Har Melker hemma hos mig


Jag har tidigare lustgjort mig över stjärnkocken Melker Andersson och hans hemmahavanden. Han ger ju sken av att aldrig vara hemma och så skriver han en kokbok som heter "Hemma hos Melker". Se mitt tidigare inlägg här.

Nu har jag köpt hans bok. Lustigt bara det. Men boken var på rea på Åhléns. Det är en fin bok, snygg layout, proffsigt smakfulla bilder på mat och framför allt reko recept på vardagsmat. För den som lagar mat hemma vill säga. Perfekt för mig.

Och efter ännu en restaurangbrand för kocken Melker (Restaurang Kungsholmen brann upp) så kan jag bidrag med lite stödintäkter från bokförsäljningen.

söndag 27 september 2009

Zlatan ger mig zzzzzzzzzzz

Matcher i spanska La Liga avgörs efter en halvlek. Det är för tråkigt. Det skriver Robert Laul på Aftonbladet i dag.
Det är perfekt för mig. Med de sena matchstarterna är det lagom att gå och lägga sig efter en halvlek. Så har det varit med Barcelonas matcher.
Ett mål av Zlatan och sedan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

lördag 26 september 2009

Här är vårt liv

"I kväll måste det väl bli en kvinna?"
Frugans första ord och fråga när vi slog upp ögonen i morse. Inte "puh, vi överlevde även denna natten med Ida och Fanny" eller "Var det lika skönt för dig som för mig?".
Nä, i stället pratar vi, redan klockan sex på morgonen, om kvällens gäst i "Här är ditt liv" i SVT. Intressant samtal men nog har vi blivit lite väl tv-nördigt insnöade i vårt småbarnsliv med sköna myskvällar framför teven när alla ungarna sover.
Nåja. Carola i kväll kanske?

fredag 25 september 2009

Tänk dig tre på ett år


Tvillingar i media: Tre barn på ett år. Tufft må jag säga. I senaste numret av Mama har man ett reportage om paret Erik och Desirée McGeough i Flen som har fyra barn. Men de senaste tre fick hon under samma år.
Två månader efter att Victor föddes (i dag 15 månader gammal) blev hon gravid igen. Med tvillingar. Barnen Viggo och Vilmer (i dag 6 månader gamla) föddes tio veckor för tidigt och vägde bara 1,5 kg. I fem veckor fick hon vara med dem på bb. Den första tiden sondmatades twinsen var fjärde timme dygnet runt. Puh.

Jag är glad att Elsa hann bli nästan fyra år gammal innan tvillingsyskonen kom. Dels för oss, dels för hennes skull. Och jag ska sluta klaga på att det är jobbigt med två spädbarn samtidigt. Tänk dig tre bebisar på ett och samma år. Respekt.

Har du sett eller läst om tvillingar i media? Mejla mig på saavala@hotmail.com

torsdag 24 september 2009

Bert slaktar Hanna

Jädrans vad verbal pisk Bert Karlsson gav Hanna Hellquist i morse. Liknade mobbning. I direktsänd radio. "Morgonpasset" i P3 förvandlades till ett stenhårt "Grillat".
Hon kallades för både lesbisk allmogeklädd feminist med fotsvamp och en person som inte ens skulle duga som nitlott på ett böglotteri. När han sa det sistnämnda gick det ett sus i radiostudion.
Jag vet ju att Bert gör det med hjärta. Det är hans jargong men det här var i grymmaste lagret. Om kvällstidningarna missar det här i morgon gör de inte sitt jobb, men jag kan förstå deras miss för Anna Anka är i stan och fyller varenda sida i tidningen.
Här kan ni höra Berts attack själva från i morse.

Sonics senaste en höjdare

Det är nog den bästa skivan hittills. Jag har prenumererat på musikmagasinet Sonic sedan första numret.
De medföljande skivorna varierar väldiga med min tycke och smak. Men nummer 48 av Sonically Speaking med dess 15 spår är en riktigt höjdare.
Magnus Carlson tillsammans med The Moon Ray Quintet presterar fantastisk jazzpop i "Sugar man", supergruppen Tutankamon med medlemmar från Shout Out Louds och Peter Bjorn and John i svängiga "Have you ever been in love", Ingentings fantastiska ballad "Dina händer är fulla av blommor" och Richard Hawleys mäktiga "Open up your door".
Men framför allt finnen (han har en finsk mamma) som jag tänkte placera i mitt "artister som jag inte kan eller tål"-fack efter sin solodebut. I facket finns redan Anna Järvinen, Lars Winnerbäck och Ulf Lundell och jag var beredd att lägga Markus Krunegårds mapp där också.
Men satan vad bra hans "Hela livet var ett disco är". Ser framemot med spänning på vad han kan åstadkomma på sin kommande dubbelplatta.

Tvillingduons betyg

Tvillingar i media: Tvillingduon Taxi Taxi! som jag skrivit om förut under den här vinjetten har nu fått sina första recensioner av debutplattan "Still standing at your back door". Och de möts av ett hyfsat bemötande av några av landets musikkritiker.
SvD ger 4 av 6. Läs här.
DN ger 3 av 5. Läs här.
HD ger 2 av 5. Läs här.
GP ger 4 av 5. Läs här.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

onsdag 23 september 2009

Hockeytwins det snackas om

Tvillingar i media: Lokaltidningen Mitt i Huddinge skriver om stans hockeytvillingar som gör succé i AIK. Nyförvärven från Huddinge, Oscar och Victor Ahlström, har jag redan bloggat om tidigare men nämner dem ändå igen.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

tisdag 22 september 2009

Nattningens dubbelmoral


Jag nickar igenkännande till seriefiguren Elvis i dagens Metro. Det finns kvällar då vi anstränger oss till det yttersta för att få en av Elsa, Ida eller Fanny till sömns och det bara inte går. Man nattar och nattar. Tiden går.
Sedan när man väl fått till det och barnen sover så sött, då slår man sig ner i tv-soffan och sjunker in i den som kvicksand utan någon återvändo. Fastän man egentligen själv borde passa på att gå och lägga sig. Ta igen lite sömnbrist.
Nä, då ska det ses ytterligare ett avsnitt ur dvd-boxen med "24" eller någon lång långfilm fastän man gäspar käken ur led.
God dag... eller god natt yxskaft!

Ingen kock hemma



Stjärnkocken Melker Andersson är aktuell med en ny kokbok "Hemma hos Melker". En bok om vardagsmat för hemmet med matminnen från uppväxten på 1970-talet.
Men kocken verkar inte vara hemma så mycket. I senaste numret av Laga lätt hälsar matmagasinet på hos honom och undrar hur han får ihop sin vardag.
Ironiskt nog, enligt Melkers dagbok för en vecka som publiceras i tidningen, verkar han knappt vara hemma alls utan mest på sina olika restauranger.
Här några utdrag ur dagboken:

"Måndag: Jag kom hem sent som vanligt! Som tur var hade Sanna lagat en av sina goda pastarätter till barnen. (...)
Tisdag: Idag kunde jag slita mig från jobbet och åkte hem och gjorde pannbiffar. (...)
Onsdag: (...) En annan gång kan jag göra en citron- vitlöksstekt kyckling i ugn. Det är sådant jag kan passa på att göra kvällen före, men det kräver förstås att jag är hemma. Och det är jag tyvärr väldigt sällan...
Fredag: har man tid är det härligt att ta sig till en saluhall och köpa lite extra fina råvaror till helgen. Jag har ju inte riktigt det hemmafokuset, oftast handlar jag till någon av krogarna. (...)

Varför har han bjudit hem Laga lätt till ett hemma hos-reportage när han sällan är hemma? Varför har han skrivit en bok om vardagsmat när han inte ens själv hinner laga mat hemma?

måndag 21 september 2009

Europe i fin rockform



Härligt att se barndomsfavoriterna Europe tillbaka i gammalt gott slag. Etta dessutom på svenska albumlistan med nya "Last look att Eden". Plattan är präglad av fina melodier och rock inluerad mer av 70-talet och Led Zeppelin än förra studioplattan "Secret society" som olämpligt badade i grungevatten.
Nya singeln "New love in town" är en klassisk rockballad som doftar av klassikern "Carrie" från 80-talet.
Europe rockar ännu en natt. Med respekt.

Men för nostalgikerna vill jag plocka fram Joey Tempests välgörenhetslåt "Give a helpin' hand" från 1985. En klassisk singel där han samlade ett 80-tal pudelrockare under namnet Swedish Metal Aid för att spela in pengar till de svältande i Etiopien. Trots det stora allvaret en rolig livevideo att minnas till i dag.
Kolla håren och Tommy Nilsson (då sångare i Easy Action) blåsa alla av banan med sin pipa.

söndag 20 september 2009

Tvillingsync

Ida och Fanny, mina kära tvillingar snart fem månader gamla, har börjat kommunicera med varandra så redigt. Den här konversationen spelade vi in i köket i kväll. Jag brukar mest publicera liknande material i vår privata tvillingblogg men det här kan jag bjussa även er på.

De verkar rätt nöjda med tillvaron men jag tror att de diskuterar pappas oro för Bajen.

Ett hjärta på två

Tvillingar i media: TV4 visade i kväll en brittisk dokumentär om de siamesiska tvillingarna Emma och Taylor Bailey. Flickorna sitter ihop från bröstet till naveln och delar hjärta och lever ihop. Som ni förstår ett mirakel att de lever. Bebisarna är troligen de som levt längst på delat hjärta.
"Två systrar, ett hjärta" är visserligen en repris i tv men ändå tvillingar i media.

Har du sett eller hört något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Dyrbar Zlatantitt

En sådan Zlatanseger till och jag dör. Efter gårdagen sena fotbollsmatch med Barcelona känns det som om jag är bakis i dag. Kräv tidigare matchstart i Spanien.
Men segern sötma är ljuv... fortfarande efter 5-2. Makalöst.

Kiss i countrytappning

Ane Brun i all ära. Men kolla in norskan Maria Menas countrydoftande cover av Kiss discoklassiker "I was made for loving you" från 1979.



Norskans senaste platta "Causes & effect" från i år rekommenderas också varmt.

lördag 19 september 2009

fredag 18 september 2009

"Skavlan" ska vara svensk

Bevara "Skavlan" svenskt. Samsändningen och anpassningen med Norge gör programmet långsammare och krångligare för mig som svensk tittare. Och de norska gästerna är inte intressanta nog för en svensk publik.
Det är så mycket roligare och intressantare när Fredrik Skavlan koncentrerar sig på svenska gäster och för all del utländska (Jay-Z blir kul nästa vecka) och pratar mer skandinaviska än norska.
Konstig känsla att man vill ha en norsk svensk. Men så är det.

Tvillingduo skivdebuterar

Tvillingar i media: Enäggstvillingarna Johanna och Mirjam Eriksson Berhan i Taxi Taxi! släpper sin debutplatta i veckan. Indieduon fick med sin melodiösa folkpop uppmärksamhet redan som 17-åringar med en ep 2007. De målades upp som underbarn och barfotabohemer.
I dagens DN säger duon att de redan i början var trött på snacket om att de var unga och tvillingar medans musik sorterades bort.
DN:s videointervjun ser du här.
Hos samma morgontidning gör de också en livespelning och framför "Mary" från plattan "Standing at your back door".

I TT Spektras artikel om duon lyser tvillingsyncen fram klart. "Vi behöver till exempel inte repa tillsammans. Vi har liknande idéer och kan improvisera med stämmor och sånt", berättar Miriam.
Fast det påpekas också att enäggstvillingarna har sina egna revir. "Johanna är ensam om att spela gitarr, medan Miriam står för pianot. Och de finstämda, drömska låtarna skriver de var och en för sig".
TT:s videoklipp med de begåvade systrarna hittar du bland annat hos UNT.

Annars är inte musikvärlden så känd för tvillingar. Det jag spontant kommer att tänka på är de finska tvillingarna i 80-talsgruppen Trance Dance (Yvonne och Susanne Holmström). Eller The Glimmer Twins som Mick Jagger och Keith Richards kallades för. Eller 80-talsgruppen Thompson Twins (med hits som "Doctor doctor" och "King for a day").
Just ja, schlagerduon Rongedal (Henrik och Magnus).

Ida och Fanny som duo skulle inte accepteras hemma. Storesyrran Elsa vill ju också vara med. Hon är hitintills familjens stora sångstjärna så det blir en grupp som heter... Trio med twins.

Har du sett tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Akta er för Guns'n'roses

Rådjuren ger sig på vår magnolia. Tidigare har jag försökt bekämpa attackerna med en skyddande planka nerstänkt i parfym och tandkräm. Det höll ett tag men nu är de på stammen igen. Skaver och gnager på den.
Vår älskade magnolia som blommar så fint på vårkanten varje år.
Efter ett insändartips i lokaltidningen Mitt i så ska cd-skivor i träd och buskar hålla rådjuren borta. Sagt och gjort. Nu testar vi.
Och vem skulle inte bli skrämd av en hembränd "Chinese democracy" av Guns'n'roses?

torsdag 17 september 2009

Tvillingar - perfekt sportämne

Tvillingar i media: I går började hockeyallsvenskan med ett ungt tvillingpar i fokus. AIK:s nyförvärv från Huddinge, Victor och Oscar Ahlström, bidrog tillsammans med tre mål och ett målpass så att det blev premiärseger för Gnaget.

Inom sportens värld har tvillingar haft en magisk aura. Två identiska idrottare som omedelbart kan jämföras. Och i lagsporter komplettera varandra, jag menar vem känner varandra bättre än dem. Oftast vill man inom sporten skapa mytiska tvillinguppsättningar som Henrik och Daniel Sedin i NHL som liksom telepatisk spelar i samma succékedja.
Med det finns tvillingar som tävlar inom samma sport men med varierande framgång. Susanna och Jenny Kallur inom friidrotten. Henrik (målvakt) och Joel Lundqvist (forward) inom ishockey.

Mina tvillingar Ida och Fanny kommer inte att kunna nyttja sin telepati inom sporten. De är så hemskt olika varandra och kommer säkert att gilla olika sporter. Om de ens diggar sport överhuvudtaget...

Har du läst eller sett något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

onsdag 16 september 2009

Tvillingar - bra filmmanus

Tvillingar i media: Om en månad börjar inspelningarna av filmen "Bröderna Karlsson" som handlar om ett par enäggstvillingar som skiljs åt vid födseln och lever olika liv. Kjell Sundvall regisserar.

Men projektet skakas av ett avhopp. Eller nja, Jonas Inde får sparken skriver Aftonbladet. Han skulle ha haft en av de större rollerna i filmen (ej tvillingarna som spelas av Björn Bengtsson).

Om vi koncenterar oss på filmen igen så är temat klassiskt med tvillingar. Olika uppväxt parallellt med varandra skapar en rolig och alltid lika fascinerande intrig. Eller två för varandra okända twins som byter plats. Eller två exakt lika tvillingar med alla förvecklingar. Eller två vitt skilda och osannolika tvillingar. Eller två klumpiga tvillingar.
Ja, ni känner nog igen exemplen ovan från flera bekanta filmer.



Har du sett tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

tisdag 15 september 2009

Fint plagg kvar hemma

Köpte en fin tröja till Elsa att ha på sig under sin nyss påbörjade bollskola. Visst är den vacker? Men hon dissar den. Vägrar att ha den på sig. Är det så att hon känner till tabelläget eller?

måndag 14 september 2009

Tvillingar med mördare till far

Tvillingar i media: I kväll visas en kanadensisk dokumentär om tvillingarna Gonzalo och Matias Reggardio-Tolosa. En tragisk och fruktansvärd infekterad historia om tvillingarna som adopterades av sina föräldrars mördare.
De adopterades som spädbarn i Argentina och har en bra uppväxt. Senare i livet får de veta att deras "far" är misstänkt för att ha varit med i en ökänd dödspatrull och nu står åtalad för krigsförbrytelser under det så kallade smutsiga kriget i Argentina, åren 1976-1981.
Tvillingarna, nu i 30 årsåldern, förväntas då ta avstånd från sin adoptivfar och flytta in hos några nära släktingar. De flyttar men det går inte bra då släkten kräver att de ska glömma sin barndom. Men hur glömma en barndom som varit perfekt och en kärlek till sin adoptivfar och mor som är äkta och djup?
En helt obegriplig situation att ställas inför. Vet inte om jag orkar se den i kväll.
"Ett stulet barn, ett stulet liv" visas i SVT1 klockan 22:00.



Har du läst eller sett något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

söndag 13 september 2009

Kolik gånger två

Tvillingar i media: Jenny är föräldraledig med tre månaders gamla tvillingflickor. Båda har kolik. Gudars. Vilken mardröm.
Som tur är får Jenny mycket hjälp av sin mamma som bor fem minuter bort. Artikeln i senaste numret av Vi föräldrar handlar om hur delaktiga ens föräldrar är. Väldigt intressant läsning med varierande erfarenheter.
Vi själva hamnar väl där mittemellan någonstans med alla våra föräldrar två timmar bort eller längre och olika engagemang.

Har du läst eller sett tvillingar i media, tipsa mig på saavala@hotmail.com

Nya Kiss låter piss

Den skulle ha kunnat legat som ett utfyllnadsspår på 80-talsalbumen "Lick it up" eller "Animalize". Kiss första singel "Modern day Delilah" från kommande plattan "Sonic Boom" (släpps 7 oktober) är inte bättre än så. Tråkigt.
Det svänger, det är skönt riffigt men melodin är alldeles för tam. Synd för det lovar inte så gott inför kommande skivan som också är första studioalbumet på elva år. Den förra var kass men hade ändå en mycket stark första singel i form av titelspåret "Psycho circus". Då var i och för sig alla orginalmedlemmarna involverade. Nu är bara hjärtat i bandet Paul Stanley och Gene Simmons kvar.
Kiss låter piss. Jag ville inte sätta den rubben på barndomsidolerna men så är det tyvärr.
På bandets hemsida kan du läsa mer om plattan. Här nedan ser du i Youtube-klippet hur albumomslaget kommer att se ut samt hör hur nya singeln låter.


Uteslutande rosa

Har jag nämnt vilken färg som är Elsas favorit?

Mina 25 år med "Tracks"

I går firade radioprogrammet "Tracks" 25 år. Jag var med varje lördag från början 1984 och noterade de sex första låtarna i eget poängsystem i sex år innan jag slutade. Vet inte varför det tog stopp just 1990 men då var jag 19 år och kanske på väg in till vuxenvärlden.

Hittade i går en pärm i en flyttkartong i förrådet. Det var min "Tracks"-pärm. Kolla videoinslaget. Jag var en riktigt listnörd.

Jag vann röstningspriser flera gånger genom åren. Bland annat en cd-singel med Duran Duran. Men det största priset var att få sitt namn uppläst i radion av guden Kaj Kindvall. Då var man mäkta stolt även om jag hade få kompisar som noterade det eftersom jag var rätt ensam som popnörd och kanske även hade få vänner.

Jag lyssnar och röstar fortfarande sporadiskt på "Tracks" men sitter inte och bokför listan. Tänk på den tiden var man tvungen att lyssna varje lördag, det fanns inget Internet att gå tillbaka till om man missat eller ville studera listan, eller stavningen på låtar och artister. På söndagen publicerades den i tidningen men i övrigt gällde det att hänga med vid radion på helgerna.

"Tracks" blir för alltid en viktig del av mitt liv. Grattis Kaj till de 25 och fortsätt gärna tills du stupar men jag kan ta över programmet. En annan influens är nämligen din röst. Många säger att jag låter som Kaj Kindvall när jag lägger mina prator på TT.

Schulman skäms snyggt

Här är länken till Alex Schulmans skamligt utmärkta krönika i Aftonbladet om ångestkänslorna kring att ställa upp i lekprogram i tv.

lördag 12 september 2009

Vilken dynga i "Kändisdjungeln"

"Kändisdjungeln" i TV4 var ett riktigt sunkigt, träskigt dyngdjungel. C-kändisar som ställer upp på att förnedras i Malaysia.
Premiärprogrammet i går var ett riktigt lågvattenmärke i tv-djungeln. Det fanns ingen nerv eller puls eller spänning i programmet. Det var som en trevande trist dokusåpa när genrén var ny för tio år sedan.
Tittar ni vidare i dag? Knappast va? På Aftonbladets nätundersökning säger 87 procent av läsarna att de inte tänker följa fortsättningen.
Läs Alex Schulmans utmärkta krönika i dagens Aftonbladet och ni kommer att förstå exakt hur skamligt det känns att medverka som deltagare i dessa meningslösa lekprogram (tyvärr ligger den inte ute på nätet när jag skriver i detta nu men jag återkommer senare med en länk).
Alex har en obegripligt sunkig menlös humor men han är en mycket mycket underhållande krönikör och viker ut både sig själv och kändisarna i dagens krönika på ett öppenhjärtligt och genomärligt sätt. Läs.

fredag 11 september 2009

Fredagsfeeling med Whitney

Bästa fredagspartylåten just nu: Whitney Houston "For the lovers" från nya plattan "I look to you". Räck upp händerna för The Voice partydänga som även får en småbarnspappa i forna fredags ruset stämning...
Förr hade det blivit direkt till Patricia och Red bull vodka. Nu blir det "Idol 2009" och sväng i tv-soffan med ett glas rött.

Hysteriskt överspänt runt Tokio Hotel

Tokiga Hotel har det kissnödigaste management jag mött. Överspända tyskar har jag fått rapporter om under senaste Sverigebesöket i veckan stod och bevakade vår kameradisplay under videointervjun.
Två personer kollade så att vi, TT, inte zoomade in på någon av medlemmarna i rockbandet Tokio Hotel. De stod över axeln på vår kameraman och spejade. Jag skulle aldrig ha ställt upp på det.
För ett år sedan jobbade jag med ynglingarna. Här ett blogginlägg från det tillfället då jag oskyldigt brände av ett kort på mobiltelefonen bakom videokameran. Efteråt kom tyskarna och ville att jag skulle radera bilden jag tagit med mobilen.
Jag vägrade. De ville ha ett löfte om att jag inte skulle publicera fotot någonstans. "Jaja" sade jag och lade ut det på min blogg för att ni skulle kunna jämföra. Varför fick jag inte ta ett kort från samma vinkel som jag stod och filmade rörligt. Vad är skillnaden?
Jag tror att killarna i Tokio Hotel är jättetrevliga killar men deras entourage suger...

torsdag 10 september 2009

Bagge går genom rutan

Men du. "Idol" varje kväll nu. Jag vill ha ett liv också.
Men jag tröttnar inte så länge "Idol" har jurymedlemmen Anders Bagge. Vilken skön kille! Full av värme, spontanitet och smittande humor.
Ähh, ge den snubben ett eget underhållningsprogram på bästa sändningstid i Tv4. Varför inte låta honom leda hela "Idol"-tävlingen?

Dotterns stora sårande ord

I morse fick jag mitt första "Jag hatar dig" kastat i ansiktet av fyraåringen. Det känns. Visste att det någon dag skulle komma. Men ändå. Inte av min älskade dotter. Inte nu.
Blev totalt handfallen. Vi försökte lugnt och sansat förklara tyngden av det dräpande ordvalet för henne. Att det sårar. Gör oss besvikna.
Jag tror hon förstår. Samtidigt pågår det en massa tankar i hennes lilla annars mycket förståndiga och ansvarfulla huvud. Klart hon måste ventilera.
Hon sa efter mycket om och men förlåt. Och vid dagislämningen var hon sitt vanliga glada spralliga jag som om ingenting av det som hänt i morse alls hade hänt. Som ett slags förnekelse av Harrisburg...

onsdag 9 september 2009

Tvillingar på stor resa

Tvillingar i media: De 17-åriga tvillingarna Birgitta och Peter von Scheele från Stockholm kan man följa i den omdebatterade "Den stora resan" i SVT. Tillsammans med mamma och pappa reser de till en stam i Indonesien. Där ska de leva med Mentawaierna på den indonesiska
ön Siberut utanför Sumatras västkust.
Programmet fick en hel del kritik innan premiären i går kväll då det framgått att urbefolkningen knappt fått något betalt för sin medverkan i produktionen.
Följ tvillingarna för de har uppfostrats som starka individer var för sig. Vilket vi också vill med Ida och Fanny men att det kanske är svårare för oss med två av samma kön. Vem vet?

Har du sett tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Saknar inte "Idol"-miffona

Skönt att "Idol 2009" väljer att inte fokusera på en massa miffon i år. Förra säsongens gottande i alla pinsamma sångförsök blev för mycket.
Nu känns det som sången och talangen segrar igen, även om ett och annat slinker igenom klippbordet, men huvudsaken att de inte får för mycket utrymme.
Så kändes det åtminstone efter gårdagens premiäravsnitt som dessutom lockade 1,3 miljoner tittare. Vi får se hur fortsättningen lyder, redan i kväll efter fotbollen...

tisdag 8 september 2009

Tv på riktigt

Nu är det "Idol 2009" eller "Den stora resan". Ja, ni ser tv-säsongen är här på riktigt. Jag tvingas välja mellan godsaker.
Men jag spelar in. Aldrig någonsin har jag haft en bättre uppfinning än Boxer Navigator. Prisad vare du min tv-guide...

Stressmat med Tina Nordström

Maken till stressande program på tv har jag aldrig sett, förutom "24", än "Tinas cookalong" på TV4 i går. Här hackades det, pratades i osynk med andra stressade människor i köket, pang på med en vinjett, kallpratades med en förvirrad gäst (Pia Johansson), på en med en vinjett igen, tävling mot Bert Karlsson, nya recept, snack på engelska med Gordon Ramsay (vars tv-format det bygger på), köttfärs i pannan, mera värme och sedan lite reklam. Puh.
Jag som tyckte Sveriges VM-kval var stressframkallande.
Vad är syftet med programmet? Att vi ska få hjärtinfarkt i köket, eller tv-soffan för jag lagade som tur var inte mat samtidigt med direktsändningen igår, jag menar hur stressigt hade inte det varit. Snarare stress än arbetsro och inspiration till kommande middagar.
Men det är klart så stressigt som i cookalong är det stundom som småbarnsförälder. Släng in några skrikande bebisar i studion ska ni få se på fart.
Och vad gör gästen i köksstudion? Hon/han hinner ändå inte säga något vettigt under simultantestet när denne ska hålla jämna steg med Tina Nordström. I och för sig roligt att se Pia Johansson spexa och driva med Tinas matlagning.
Stress har man nog av i sitt eget kök. Påminn mig inte om det efteråt när jag slagit mig till ro i tv-soffan.

måndag 7 september 2009

Tina inspirerar till jättegott

I kväll ser jag med stort intresse på premiären av "Tinas cookalong" i TV4. Ska bli skönt att höra ett välbekant "jättegått" av Tina Nordström.
I dessa mattider kan jag tipsa om en riktig höjdare till aptitretare. Det är så att jag under mina samlade föräldraledigheter fått ansvara för maten på bordet hemma och därmed byggt upp ett matintresse.
Jag testade den här på dopet i helgen med "jättegått" resultat.
Det handlar om Parmesankex och ett recept snott från senaste numret av matmagasinet Laga lätt.


100 g färskriven parmesan
2 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
1/2 krm malen muskot
1/2 krm cayennepeppar
2 msk torkade örter och/eller hackade nötter, till exempel hasselnötter
1 tsk flingsalt

1) Riv parmesanosten.
2) Blanda ost, mjöl, smör, muskot och cayennepeppar till en jämn deg. Om degen verkar torr och smulig kan du tillsätta 1-2 msk vatten.
3) Ta upp degen på bakbord och forma två rullar med cirka tre centimeter i diameter.
4) Strö kryddor och salt på en skärbräda.
5) Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.
6) Sätt ugnen på 200 grader.
7) Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen 8-10 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna och förvara kexen i papperspåse eller i burk.
8) Servera med en klick färsost på, jag brukar ha Philadelphiaost, och en tryck dit en druva som balans i smaken och som en snygg dekoration.
Receptet ger cirka 30-40 kex.

söndag 6 september 2009

Nyhetsankaret har flunsan

Som hon har harklart sig och kommit av sig i "Aktuellt". Men inte trodde jag att hon hade svininfluensan när jag bloggat om henne.
Aftonbladet skriver i dag att nyhetsankaret Anna Hedemo drabbats av den fruktade flunsan. I kväll skulle hon ha lett "Agenda" i SVT som handlar om... just det, svininfluensan.

Kan inte namnen på barnen


"Vilka namn har ni gett era barn?"
"Öhhh, det får du ta"
Jag bollar över frågan från prästen till min fru. I går hade vi dop av Ida och Fanny (just det så heter de ja) men jag är hopplös på att komma ihåg deras respektive två andra namn. Därför får min fru hoppa in i Huddinge kyrka och rädda mig inför släkten.
Jag bara inte kan memorera dem.
Likadant är det med personnummer. Inte nog med att jag sentomsider lärt mig Elsas fyra sista, nu fick jag plötsligt två till att brottas med.
Rent pinsamt blir det när jag ska ta ut deras recept på Apoteket. Jag råkar säga fel. Expediten ber om min legitimation som om jag inte vore far till mina barn.

fredag 4 september 2009

Takida motorsågas

Vad är det med Takida? Musikjournalisternas favoritmobbningsobjekt. Nya skivan "The Darker instinct" sågas nästan unisont av pressen.
Jag gillar Takida, så jävla usla är de väl inte?

Vem vill ha ett lexikon?


Först får jag den på köpet med kvällstidningen i butiken. Kommer hem och den ligger i posten som ett gratiserbjudande från DN.
Men vem vill ha en dammsamlande produkt från dinosaurieåldern som Nationalencyklopedien i dag?
När det finns wikipedia, nä jag bara skoja, jag menar internet överlag.
NE finns till och med på nätet. Skrota.

torsdag 3 september 2009

DN kapar stjärnfotografen JH Engström

Tvillingar i media: "Vakna, passa barn, passa barn, sova..." säger fotografen JH Engström och skådespelerskan Amanda Ooms till DN på deras familjesida i går. Paret sammanfattar tiden med tvillingarna Mischa och Tula, 20 månader gamla.
Det är först nu de kunnat börja tänka på jobb igen säger paret som firar 40 respektive 45.

Det roliga med artikeln, läs den här, är att den inleds med att DN ber stjärnfotografen JH Engström att ta den själv på paret.
Han säger efter att kortet tagits:
- Det viktiga är att den gula blomman på Amandas svarta kavaj kommer med.
I papperstidningen, som ni ser ovan och som jag inte lyckas få in här vågrätt, så är formodligen fotot kapad av redigeraren på DN för man ser bara några små blomblad som sticker upp.
Och i nätupplagan så är bilden beskuren så att blomman inte syns överhuvudtaget.
Snopet. Så behandlar DN stjärnfotografen när han ska grattas.

Har du tips om tvillingar i media mejla mig på saavala@hotmail.com

onsdag 2 september 2009

Polisens lömska handsprit

Apropå detta smittande ämne svininfluensan så skriver bland annat Västerbottens folkblad om polisens handsprit som kan ha orsakat rekordhög promillehalt.
I juni kraschade en 46-årig man in i en rondell och innan han kördes iväg med en ambulans fick han lämna ett utandningsprov i polisens handburna alkotest. Det preliminära resultatet från den visade sig vara rekordhöga 4,6 promille.
I bevissyfte tas dock alltid antingen ytterligare ett utandningsprov på polisstationen eller också ett blodprov på lasarettet.
I 46-åringens fall togs ett blodprov och den analysen visade på helt andra siffror, 1,77 promille.
Svårt det här med handsprit. Alla luktar alkisar numera. Väntar bara på att någon felaktigt omhändertas för fylla på dagis.

Dagens svininfluensa

Alltså svininfluensan slår alla rekord i media. Varje dag rapporteras det. Nu får vi i media försöka varva alarmjournalistiken med lite lugnande inslag.
Det blir sådan slagsida åt orossidan att det skapar hysteri. Det är redan smått kaotiskt när folk försöker kontakta sjukvården för råd. Vad händer om flunsan verkligen skjuter fart lavinartat. Och vaccinet som inte finns i var mans kropp förrän kanske i slutet av årsskiftet.
Aftonbladet hade nyligen ett bra knäck där de intervjuat personer som insjuknat i svininfluensan och som kunde berätta att det var som en vanlig, möjligen tyngre, förkylning. Sånt kan lugna istället för att bara skriva larmande.


Apropå flunsan. Fanny och vi har haft en bra natt. Febern har gått ner. Måste medge att även vi präglade av hysterin blev lite oroliga. Kanske onödigt oroliga. Och vi lär inte vara de enda som tänker till efter en förkylning i familjen.
Svininfluensan är fortfarande en sjukdom som slår till mot en liten del av befolkningen medans mediabevakningen ger sken av något gigantiskt monumentalt kan man tycka...

tisdag 1 september 2009

Avvaktande läge

"Avvakta och se"
Beskedet från Sjukvårdsupplysningen råder till lugn. Jag förstår under rådande läget med svininfluensan. Man kan inte bara åka in med alla förkylda till Akuten och få dem kollade. Men med en febersjuk dotter är det svårt att hålla sig lugn.
Vi har alla varit lätt förkylda under en veckas tid. Men Fanny har åkt på en febertopp på runt 39 grader. Hon har kräkts en gång men har perioder då hon är lugn och feberfri.
Ida känns helt frisk, liksom vi andra som tagit oss igenom det.
Men Fanny stackarn. Kvällar och nätter är ju värst med feber så vi ska försöka hålla oss lugna, avvakta och se samt hoppas att det går över.
God natt.

Omstart i vagnen

"Lägg dom i vagnen"

När tvillingarna är kinkiga tar jag oftast till vagnen. Det är en säker sista åtgärd som oftast fungerar. Även mitt i natten. Den tystar och lugnar oroliga eller trötta själar som låst sig. Som när ingenting annat fungerar på en trilskande dator så väljer man att göra en omstart.

"Ähh, rulla vagn"

Tvillingvagnen är en omstart. Vad gjorde man utan den?
Det är också en bra täckmantel när man vill verka vara en expert och man inte har en aning om hur man ska lösa det utan att behöva kalla på en tekniker (mamma eller barnmorska).
Man bara lugnt och tryggt säger:
"Prova vagnen"

Aha det är A-ha

Har fått en ahaupplevelse i mina lurar under barnvagnsrullning. Kolla in en skiva med norska A-ha, ni vet trion med klassiska 80-talshittar som "Take on me" och "The sun always shines on tv".
Albumet jag talar om släpptes i somras och är värd mer uppmärksamhet. Tyvärr har många missat den i floran. Tyvärr har några felaktigt sågat den.
Plattan "Foot of the mountain" är kryddad med ett snyggt 80-talssynthigt vintagesound vilandes på starka melodier. Lyssna särskilt till "The Bandstand" och "What there is" med Morten Harkets lena och spännande röst.
Lyssna utan fördomar och ni får också en aha-känsla...