måndag 28 februari 2011

Nästan två och ett halvt Vasalopp

Jag har via min Runkeeper-app i telefonen slagit fast att jag skidat 216,7 km i vinter. Första skidturen den 5 december och den senaste i dag. På söndag åker jag Vasaloppet på nio mil.
Så det är inte så många Vasalopp sammanlagt kanske. Men ändå den mest förbereda på skidor jämfört med mina två tidigare starter.
Lägg därtill timmar med styrketräning, löpband och jogging i naturen. Lite för mycket av styrkepass i vinter för med viktfallet har tidigare gömda muskler i fett kommit fram snyggt på en och gjort att den träningsformen känts mest inspirerande.
Får ändå säga att jag känner mig redo trots efter ett träningstapp i januari på grund av sjukdom. Men är ändå fortfarande lite osäker på var jag står. Men Runkeeper-facit lovar gott.

söndag 27 februari 2011

Svensktoppen i schlagerland

Deltävlingen i Malmö - var det Svensktoppen som sände?
Vardaglig bonnaschlager och Takida-ballad till Globen.
Och vad hände med förhandstippade RedOne-brudarna Love generation?
Kul att det skakar om igen. Idas påstådda magsjuka i går morse var falskt alarm. Hon är bra igen. Men på kvällen kastades man om igen i tv-soffan. Lasse Stefanz och Linda Bengtzing. Och inte var det mycket bättre i övrigt förutom Linda Pritchard och Love generation.
För heta Melody club hade en ovanligt svag låt. Hur kunde den samlade pressen, och Svenska spel, tro så hårt på dem? Det blev en sjunde plats.
Att Linda tog hem hela tjottabalongen var en skräll.
Nu letar jag nedladdning av schlagerlåtar. Hetast personligen är Dannys klubblåt. Och slaget i Globen är nu klart: det blir en pojkkamp mellan Danny och Eric Saade.

lördag 26 februari 2011

Fria schlagerlåtar

I kväll laddar jag ner Danny, Eric Saade och Love generation.
Släpp låtarna fria det är vår.
Efter deltävlingen i Malmö är det fritt fram att handla. Lägg ut.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Lyssnar på magen

Helvetes jävla skit - nu har Ida magsjuka igen.
Ja, vad gör man. Jag trodde hon var immun efter förra svängen men icke.
Att ha magsjuka nära sig måste vara det mest hypokondriskt framkallande som finns. Minsta intag analyseras grundligt magens reaktion och ljud - som första genomlyssningen på Melodifestivalen. Samma koncentration. Samma skit, haha, kunde jag ha sagt.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

fredag 25 februari 2011

Privatundervisning på dagis





Mina underbara barn har haft privatundervisning. Nä, det är inget ytterligare bevis på min klassresa.
Magsjuka och ögoninfektion har slagit ut förskoleverksamheten. Ida och Fanny hade i går och i dag endast två lekkamrater.
Så i dag fick de flytta in hos de lite större barnen på dagiset för att sprida lite på pedagogerna.
Men Ida och Fanny verkar bara ha gillat det. Nya idoler. Nya leksaker.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

torsdag 24 februari 2011

RedOne-tjejer går framåt i Malmö

Love generation och gruppens RedOne-låt "Dance alone" fick ett ljummet mottagande efter första genomlyssningen. Frågan många journalister ställde sig var "kan de sjunga?".
Jo, det kan de. Det verkar vara omdömet efter första repet på scen inför den samlade pressen och tv-produktionen.
Såpass att Svenska spel ändrade deltävlingens tidigare favorit Melody Club till att Love generation är den som ger minst pengar tillbaka på spel.
Om en timme kan man lyssna på låtarna på SVT:s mellosajt samt SVT-play.
Min kära kollega, de är ju alla så duktiga skribenter på TT Spektra, Sara Haldert har gett mig de här intrycken av låtarna efter dagens rep (hon tror att RedOnebrudarna kan utmana Eric Saade och Danny i Globen):

Melody Club: "The hunter"
Den här refrängen kommer vi att nynna på till jul, minst. låter riktigt bra. Typisk Melody Club-låt, kommer säkert gå vidare.

Julia Alvgard: "Better or worse"
Söt tjej, trevlig inställning, och...superblek låt utan krok som man inte får något grepp om. Risken finns nog att webbjokern får jumboplatsen.

Lasse Stefanz: "En blick och något händer"
Dansbandskungarna gör det dom kan bäst, och goes dansband delux med lite 60tals-sväng. Oddssättarna misstänker en Christer Sjögren-effekt men är helt villrådiga.

Linda Pritchard: "Alive"
Oj, håll i hatten. Här kommer mellons första riktiga superduper-powerballad. Linda Pritchard tar i från tårna och sjunger så frisyrerna virvlar på pressen.

Anders Fernette: "Run"
Fernette är skräll-tippad med sin låt "Run". Och den är faktiskt rätt bra. Dessutom har han folk med sig på scen som våghalsigt snurrar ned från taket i duschdraperier.

Linda Bengtzing: " E de fel på mig"
Bengtzing gör det hon kan bäst - levererar schlager extra allt. Text i stil med "han är en riktig kaaarl, en familjefaaar" och schlagerhöjningar en masse förstås. Alla undrar dock vad dansarnas portförljer som kommer in de sista sekunderna ska vara bra för. Mycket konstigt.

Nicke Borg: "Leaving home"
Också en av förhandsfavoriterna faktiskt. Hans ballad låter dock inte helt hundra på repetitionerna, han sjunger lite ynkligt men det kanske tar sig. Avskalat nummer med bara Borg och hans tatueringar på scen.

Love Generation: "Dance Alone"
Så kom den då, RedOnes låt. Alla har varit sjukt spända på hur låten skulle låta live, efter ljummet mottagande efter första lyssningen.
Och oj. Love Generation kör en hejdundrande show som mycket, mycket väl kan utmana Saade och Danny i Globen.

Extra semestervecka

En extra semestervecka, jo man tackar. Inte så dumt att fylla 40 i år.
Uppgifterna om att man som jag fyller först i höst ändå får veckan i år stämde. Inte dumt alls.
Nu ska jag planera varma semestern mitt i smällkalla vintern. Klart gubben ska vara ledig.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

onsdag 23 februari 2011

Dubbelt upp av giraffer

Tvillingar i media: Nja, ska det räknas hit? Låt gå för denna gången. I dag gjorde jag ett klipp om girafftvillingar på ett zoo i norra Kina. Kolla här hos SvD.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Ingen vinnare i Malmö?

I Malmö har den samlade pressen i kväll fått höra helgens tävlande i Melodifestivalen. Expressens Anders Nunstedt är inte så impad. "Det hör inte till ovanligheterna att man hittar en slutvinnare under vecka fyra, men så här långt känns det som att det svajar".


Annars verkar rockräven Nicke Borg väcka intresse. Tobbe Ek på Aftonbladet skriver: "Den här starka refrängen kommer bli livsfarlig på lördag om gin tonic-publiken vill få något lite rockigare i finalen. Att det dessutom är en midtempoballad med distade elgitarrer lär tilltala publiken - och en höjning!? gör att till och med jag kapitulerar"
Schlagerprofilerna påpekar att "Nicke Borgs Takida-dänga är onekligen inte dålig. Garanterat bland de fyra som går vidare. Just nu känns den väldigt Globen".


DN:s Hanna Fahl gillar personligen Melody Club bäst. "Jag gillar ljudbilden mycket, och det är en rar låt som går fram omedelbart. De upprepar refrängmelodihooken och låttiteln genom, känns det som, mer än halva låten! Jag misstänker att de försökt tänka ”smart schlagerknep”, men å andra sidan, kan det bli tjatigt?".

Spännande. Känns som jag redan nu kan sammanfatta finalen i Globen att den kommer att stå mellan Danny och Eric Saade. Må bäste klubbpöjk vinna.

Arkivering av The Ark

Träffade The Ark förra veckan. Jag tackar för tiden som varit med bandet.
- Det känns lite som begravning när vi träffar folk och så är det ju inte, poängterar Ola Salo för mig.

Lite ledsamt dock. Ett bra band går i graven. Speciellt känslosamt blev det när jag knåpade ihop ett videoklipp med bandet där karriären summeras. Kolla klippet här.
Här följer ett klipp där The Ark spelar senaste singeln "Breaking up with God" live för oss på Clarion hotell i Stockholm.
Jag hade tre kameror med mig plus min Iphone. Se telefoninspelningen nedan. Observera slutet där Ola Salo gör en "telefonkupp".


tisdag 22 februari 2011

Opa vilken bonad





Hittade en klassisk nostalgisk Eurovisionmössa att springa i vid 16 graders kyla. Opa!


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

måndag 21 februari 2011

Stockholms skideldorado


Ledig dag blev skiddag. Skidsystemet i Lida-Harbro-Brantbrink måste vara Stockholms bästa och längsta. I Tullinge kan man ansluta till spåren vid Brantbrink så slipper man köra ända ut till Lida mitt i skogen.
Fin natur, fina spår men något invecklat här. Spårmarkeringen kan bli lite förvirrade. Hur ska man veta längderna på spåren?
Hade jag inte koll på avstånden via min Runkeeper-applikation i Iphonen skulle det vara svårt att orientera avstånd på åkning och spår. Nu hör jag en spökröst i lurarna som efter varje kilometer berättar tottallängd, tid och genomsnittstid. Kanon.
Här i skogarna kan man köra runt 18 km utan varvning. Kan vara skönt efter träning på 2,5 km banor.
Men kolla tavlan ovanför. Alla dessa skyltar, vägval och färger. Vad gör man om man som jag är delvis färgblind?

söndag 20 februari 2011

Farväl schlagerland

Lämnar nu ett Linköping som klarar sig utmärkt utan mig.
Jag var kvar en stund på efterfesten på Scandic Frimurarhotellet. Det var bästa draget hittills på cirkus schlager säger man.
Intrycket var att Sara Lumholdt festade hårdast och att hennes bord partade loss med bengaler. Pr-kupp.
Shirley Clamp lyckades enligt Tobbe Eks blogg fastna i hissen i tjugo minuter tillsammans med Magnus Uggla. Han var rosenrasande och skällde ut personalen i receptionen medans omgivningen fnissandes lyssnade på hans divalater. Allt enligt bladets schlagerexpert.
Nu sitter jag på ett X2000-tåg hem till Stockholm. I Flemingsberg nånstans hoppas jag spräcka schlagerbubblan och kliva ut i den verkliga världen.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Festen intill lockar

Det har jobbmässigt varit en snabb och bra kväll. Snart har jag leverat färdigt från festen. Lite enerverande med att skicka tunga videofiler över ett trådlöst nätverk, men hey, det går med stort tålamod. Man stirrar sig blind på en långsamt framåtskridande stapel som talar om hur många procent av filen som kommit fram. Bara det kan få en att få psykbryt.
Men nu ska jag se om jag kan mingla lite försynt bland gäster som Magnus Uggla, Lotta Bromé och alla schlagerartisterna.

Pressen på festen



Det var inget snack om saken. Svenska spel gav 1,01 i odds. Eric Saade till Globen. Och The Playtones.
Just nu befinner jag mig i pressrummet på efterfesthotellet i Linköping.
Har filmat de klassiska alkoholromantiska skumpaskjutbilderna med den samlade pressen. Ingen blev blöt förutom Tobbe Ek som fick champagne över sig av Stefan Jonasson i The Playtones.
Pressrummet ligger strategiskt alldeles intill festen. Då kan en överförfriskad Alexander Bard med vinglas rött i handen komma instormandes som Bert Karlsson och vräka ur sig citat som han vill att vi slänger ut i bloggvärlden. Jag nöjer mig med det här.
Och titta efter TT/Scanpix rörliga bilder från festen.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

lördag 19 februari 2011

Vem blir den andre?





Vi sitter nu i pressrummet och undrar vem som ska knipa platsen efter Eric Saade.
Alla kombinationer finns utom den med Simon Forsberg förstår jag av diskussionerna här.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Gåva från hotellet



Ojdå, hotellet som hotat min existens (se tidigare inlägg nedan) ber om ursäkt med en liten fin present på rummet.
Tackar, allt är förlåtet. Känns som att jag nu finns i Linköping igen.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

En schlagerstad



I Linköping är man mer på än säg... Luleå.
Det pimpas på stan, flaggas runtom och i gallerian pågår schlagerkaraoke.
Säg inte något annat att det är så det ska va. Festligt. Det enda jag saknar under min promenad är Bert Karlsson på stan.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Jag finns inte i Linköping

Jag finns inte. Lite spooky här i Linköping. Jag existerar inte.
Inte enligt hotellet. Plötsligt hör jag hur någon fipplar med dörren och ett par öppnar dörren medans jag står där som en fågelholk i mina svettiga skidkläder.
Hoppsan! säger de.
Jaha, säger jag.
Sedan stänger de dörren.
Därefter ringer rummets telefon.
Har du det här rummet? undrar receptionisten.
Ja, sedan i går, svarar jag.
Men du finns inte!
Jo, jag checkade in i går - nu får ni fixa det här, kontrar jag surt efter att hon vill att jag kommer ner för att ordna upp det.
Det slutar med, överraskad själv - kanske lite trött efter skidandet - att jag slänger på luren. Jag orkar inte. De får styra upp det.
Då bryts strömmen.
Och mitt rumskort fungerar inte längre.
Jag går med arga steg ner och undrar vad de håller på med. De ber om ursäkt och försöker registrera om mig samt ger mig ett nytt kort.
Jag tågar ner till bastun, för en kalldusch, och en varm sauna.
Då ringer telefonen. Jag ser att det är ett 013-nummer (Linköping).
Hallå!
Haalllåå, repeterar en mysko röst, misstänkt likt mig.
Hallå!
Haallllååå! repris på det.
Varför härmas du? säger jag och tänker i nästa sekund säga några väl valda ord på finska som inte går att efterapa.
Men då blir det tyst.
Jag går tillbaka till bastun. Där finns en finurligt lösning jag inte sett förut. Det hänger ett snöre i luften med en träknopp att dra i. Den är kopplad till bastuaggregatet där en kran spolar vatten över stenarna när man drar. Så fiffigt.
I hettan känner jag, som jag brukar, att jag finns i nuet, här och nu. Jag existerar.

Dyra skidspår



Det finns skidspår i Linköping också. Jag hittade dem via eminenta http://www.skidspar.se/
Men programledaren Rickard Olsson berättade igår kväll att han inte hinner åka så mycket skidor. Lite löpning och så.
Men han har satt ribban därefter inför årets Vasalopp. För åka ska han.
Direkt efter Andra chansen i Sundsvall står en bil med sömnkudde och väntar på honom. För fäders spår till Dalarna.
Jag skidade två mil i dag. I strålande solsken, fina spår och ett härligt vinterlandskap på en - golfbana utanför Linköping.
Det blev de dyraste spåren jag åkt någon gång, bortsett från Vasan, eftersom jag fick lov att ta taxi till och från skidspåren.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

fredag 18 februari 2011

Eric Saade till Globen





Nu har jag sett alla låtar i Linköping och jag säger bara en sak: Eric Saade.
Klar vinnare. En gånger pengarna.
Sedan är fältet öppet. Personligen gillar jag Shirley Clamp och änglarna. Och Sara Varga.
Men tipset blir: Eric Saade och Sebastian till Globen.
Shirleys angels och Linda Sundblad till Andra chansen.

Lena Philipsson tävlar utom tävlan - bokstavligen. Satan vilken tung rockversion hon gör av "Dansa i neon" tillsammans med Dead by april.
Gå inte på toa efter Eric Saade.

- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Schlagerfest laddar om




Nu har genrepet i Cloetta center inletts. Med en Lena Philipsson som gärna på ett skämtsamt sätt vill ta över sändningen.
Genrepet här har lite mer publik än tidigare deltävlingar sett till arenan - tusen osålda biljetter enligt Livenation.
Fler ska tydligen se matinéföreställningen klockan två i morgon. Det brukar annars vara en halvtom tillställning.
Roligare här än i Göteborg har det sagts redan innan. Jo, jag har kul.
Roligast hittills när Marie Serneholt påar sin forna bandkamrat Sara Lumholdt i À-teens.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Eric Saade är populär




Jisses. Jag har sett den stora utmanaren till Danny. Kanske går han förbi också. För han är populär.
Eric Saade imponerar med en smittande refräng och en smällkaramell till shownummer där han spränger över 100 kg glasrutor på slutet.
Danny kan bara kontra genom att stänga in sig i en duschkabin på scenen, vrida på vattnet, toppfylla den och explodera.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Skrällvarning





Hinner efter lite klippning i presscentrat knalla in i arenan och se Sara Varga.
Det surras om att hon kan bli årets Marie Lindberg. Hennes "Spring för livet" är en allvarsam historia om misshandel framförd i stillsamt gungande bossanova. Den sticker ut från övriga och det kan vara gott nog.
För allt i Linköping handlar om vem som tar platsen bakom monumentalt förhandstippade och glassprängande Eric Saade.


Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Lena gästar schlagerpk





Lena Philipsson medverkade på dagens presskonferens med programledarna. En nyhet - stoppa pressarna - mellanakten har inte tidigare gjort det.
Lena ska enligt uppgift framföra nya singeln "Idiot".


Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Schlagerarenan i sikte




Se där, jag fick ett rum med utsikt mot Cloetta center. En bra början.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Skidor i schlagerland





Precis när jag checkar in på hotellet i Linköping nås jag av beskedet. Rickard Olsson har inga skidor med sig.
Men det har jag.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

torsdag 17 februari 2011

Schlagerväskan packad







Nu packas det för Linköping. Rätt tungt släp på tåget blir det. Speciellt som jag funderar på att ta med mig längdskidorna också. Kan Rickard Olsson så kan väl jag? Det lär finnas snö och skidspår över hela Sverige och min Vasaloppsträning är desperat.
På lördagen ska man väl kunna hinna med ett pass. Undrar om Rickard vill hänga med?


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

onsdag 16 februari 2011

Roligare i Linköping

Betydligt roligare än förra veckan och dessutom lite jämnare än första skriver Anders Nunstedt på Expressen.
Tobbe Ek på Aftonbladet gillar Sara Lumholdts "Enemy" bäst efter genomlyssningen men undrar om kaxiga tjejer egentligen går hem i tävlingen.
Ronny på Schlagerprofilerna tycker att Eric Saade är bäst. Överlägset bäst.

Och TT Spektras utsände Sara Ullberg, de är så gulliga mina kollegor så jag döper henne till Sara Gullberg, har skickat dessa träffsäkra första intryck från genomlyssningen i Linköping. Så här låter startfältet i den tredja deltävlingen i Melodifestivalen:

Lucky you/Linda Sundblad:¶

Piggt gitarrintro, lätt igenkännlig Linda Sundblad, klar radiohit. Positiv överraskning. Den här låten tror jag på. ¶

Tid att andas/Simon Forsberg:¶
Traditionell, lite sömnig ballad. Simon Forsberg sjunger fint, lite högt i registret. Väldigt Eurovision-anpassad. ¶
Enemy/Sara Lumholdt:¶
Mer r'n'b-stuk, lite internationell feeling. Helt okej, lite anonym bara. Måste till lite show för att få riktig fart på den. Ingen poledancing dock.
(Markos anm: Alltså Sara är stripstångsinstruktör, kolla här, hon har tävlat i grenen)

The king/Playtones:¶
Medryckande rockabilly. Man ska inte underskatta Playtones, kan dra röster. Bra refräng. Lite Straycats light över dem. ¶

I thought it was forever/Shirley's Angels:¶
Riktig Shirley-låt, lite stompig. Annars kompetent utförd. Tror den fastnar ju fler gånger man hör den - som ett väldigt klibbigt tuggummi. Traditionell. ¶

No one else could/Sebastian:¶
Visselslinga inleder. Konstigt beat, väldigt snabbt. Vem är låten gjord för? Identitetsproblem. Blandning mellan eurotechno och pop. Svårplacerad. Man blir lite sjösjuk av takten i låten. ¶

Spring för livet/Sara Varga:¶
Chanson, om misshandlande man. Lite Lisa Ekdahl-stuk, med ovanligt vibrato i rösten. Lite kokosnöts-komp, P4-låt. Kan överraska. ¶

Popular/Eric Saade:¶
Vad menade Eric Saade med att "Popular" skulle ha ett "klubbigare sound" än "Manboy"? Är det djungeltrummorna och visslingsserenaden han menar då? Oavsett vilket är det här förmodligen en av vinnarna på lördag. Den skär rakt in i hjärnbarken på ett oblygt kommersiellt vis.

Stormare rör inte The Ark




I helgen ska Lena Philipsson drabbas av Harry Canes (Peter Stormare) total makeover i Melodifestivalen.
Men The Ark, som medverkar i sista deltävlingen i Malmö, ska inte ombildas eller förvandlas till något annat om ni hade hoppats det. Istället ska Mr Cane skola dem i hur bandet ska sluta på ett snyggt sätt.
De gör inte heller någon cover i schlagersändningen berättar Ola Salo i samband med en liveinspelning jag gjorde med dem på Clarion hotell i Stockholm i dag. Istället framför de senaste singeln "Breaking up with God".
- Fast vi har döpt om den och sjunger "Breaking up with Christer Björkman", säger Ola Salo med en skämtsam min.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

tisdag 15 februari 2011

Fem bästa utanför schlagerbubblan

Innan jag går in i schlagerbubblan, kanske att jag redan gjort det i två veckor nu, men innan jag åker till Linköping för att bevaka den tredje deltävlingen i Melodifestivalen tänkte jag bjuda på en lista med "riktig" musik. Alltså min topp fem just nu:



1) I follow rivers/Lykke Li
Som i föregångaren "Get some" gillar jag det djungelliknande trumlandskapet och den sköna refrängen som går som ett rinnande vatten. Bäst just nu.

2) Split my personality (Bassflow remix)/Salem Al Fakir
Salem goes disco. Det är medryckande, dansant och snygga pauseringar innan nya växlar läggs i.

3) The only one/Me and my army
Andreas Kleerup med sin nya grupp experimenterar med sina hårdrockrötter och snor hela slag- och stråkpartiet från Kiss gamla "Sure know something" från albumet "Dynasty" från 1979. Snyggt rövat dock.

4) Take me over/Cut copy
Som en skön blandning av Talking Heads, Men at work och Inxs. Så är bandet från Australien också.

5) Try again/Dilba
Se där en schlager. Jag vet men jag måste. Om inte Dannys låt fortfarande inte var spelbar så skulle den också klämt in sig högt på listan. Men nu är det Dilba istället. "Try again" är bästa sistalåten i Melodifestivalen sedan Magnus Ugglas "Johnny the rucker" från 1979.

Räntans fejja




Nu har den där satans räntan fått ett ansikte för mig. Så här ser han ut.
Jag är på Riksbanken och bevakar dagens räntehöjning. Ny mark för mig.
Stefan Ingves på bild.




- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Åtta bättre än tio

Namn: Marko Säävälä
Startnummer: 14972
Startled: 8

I går kom resultatet på det miserabla seedningsloppet i Gävle förra helgen. Jag slipper starta i tionde och sista startled i Vasaloppet. Åttonde är helt okej. Känns bra trots allt. Ger mig säkert en halvtimme i "tjänad tid" den första biten uppför backarna mot myrarna kring Mångsbodarna.
Min polare Jakob hittas i sjunde ledet.
Nu ska jag försöka hitta tillbaka till spåret och gammal god form.

måndag 14 februari 2011

Festlokal sökes





Om ett halvår är det fest. Jag letar lokal i Stockholm. Det är inte lätt. Och dyrt.
Som en 40 årsfest på 23:e våningen i DN-skrapan. Jag var där i dag. Fint men dyrt. Och det dög inte för mig - ska det vara på höjden så gäller 40 våningar för mig...


Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Schlagern - en tv-fest

Mättnad i media och bloggvärlden. Kvällsisarna sågar unisont. Halvfulla läktare på genrepet i Luleå och Göteborg.
MEN tre mille såg även den andra deltävlingen i Melodifestivalen i lördags. I rutan håller den sitt grepp som största underhållningen under hela året.
Men det var en väldigt usel låtlista senast. Linköping kan bara vara bättre.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

På tok för lite bok





Prinsessor, dvärgar, sjöjungfrur och elaka häxor. Jag läser fantastiska historier varannan kväll för Elsa. Men min egen läsning har legat nere sedan Ida och Fanny föddes.
Tänkte det är dags att blåsa av dammet på den olästa bokhögen och bli kulturell igen. Men det råder kulturskymning, det är inga hyllade kreddiga poesisamlingar, utan snarare bästsäljare som Millennium och Strindbergs stjärna i pipelinen.
Bäst att börja så. Ranelid får vänta några år till...

söndag 13 februari 2011

Sova ihop timmar





Jag var så arg i morse klockan halv sex. Men nu har vi tillsammans sovit i kapp på dagen.
Tack Fanny och Ida för denna underbara tupplur bredvid er.


Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

lördag 12 februari 2011

Finsk trubadur vann

Det var då ingen höjdartävling i Göteborg. Sämre än jag hade läst till mig.
Enda glädjeämnet var min personliga favorit Loreen som tog sig till Andra chansen. Trodde ett tag att hon skulle bli veckans Dilba. Men kanske finns det hopp för klubbmusiken i mellot för mer än bara "In The club".
Avslutar kvällen med att se den finska finalen i Melodifestivalen på TV Finland. Inte särskilt imponerande här heller. Mest rock och så klart en tango.
Men topp tre innehöll en trallande ung trubadur Paradise Oskar, en åttiotalspastisch med gruppen Father McKenzie och en smäktande ballad med Saara Aalto.
Finska folket är förbryllande. De valde den lättrallade "Da Da dam", ja ni hör ju själva, som årets Eurovisionrepresentant.
19-årige finlandssvensken Axel Ehnström som han egentligen heter fick 47 procent av rösterna i finalen. Han har själv skrivit vinnarlåten på engelska.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Skrällafton väntar

Babsan skräller och går till final. Med Brolle.
Det är mycket svårttippat i Göteborg i kväll så det får bli min usla magkänsla som talar.
Sanna och Walz får en ny chans.
Nu säger jag bara: glöm var ni läste det här först...


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Ingen Vasaträning

Jag är trött på snor och host.
Trött på fina skiddagar.
Det svider att se så fint skidväder när jag en gång för alla tänkt vila mig frisk totalt till nästa vecka. Enda undantaget är "100 armhävningar"-träningen. Den får hänga kvar.
Om en månad är det Vasaloppet. Träningen ligger nere och det är frustrerande. Men först frisk så finns det lite tid att komma tillbaka på.
Jag kör nu varje kväll en väl beprövad pappa-kur. Han tuggar alltid på en bit ingefära. Ett naturmedel av rang. Jag tror på honom - har inget annat val.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

fredag 11 februari 2011

Arenapubliken är schlagermätt

På genrepet i Luleå gapade tomma läktarsektioner. Luckor fanns även på kvällens stora genrep i Göteborg.
Konstigt då det brukar vara fullt pådrag.
Brolle och Sanna till Globen. Det tror min arbetskamrat Angelica Karlsson på TT/Scanpix. Hon är på plats med videokamera och ger Moniker och Babsan en andra chans.
Christer Sjögren uppträder två gånger i morgon. Bland annat skolas han om av Peter Stormares figur från dansband till David Bowie.
Tror ändå att Luleå blir svårt att toppa.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Lady Gagas schlagerlåt

I dag premiärspelas Lady Gagas nya låt "Born this way" på nätet. Och i dessa schlagertider tycker jag det doftar stark av elektroschlagerpunk över den energiska låten.
Första intrycket är blekt. Skådar vi en dipp av superstjärnans ständigt uppstigande raket?
Nåja, du kunde kanske ha sett den på en schlagerscen i helgen, RedOne är ju med i Malmö med gruppen Love generation, men Lady Gaga showar istället på amerikanska Grammygalan natten mot måndagen.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Mer show än låt i Mello

Dans i neonbur, sång på löpband, elavrättning och så Babsan.
Det blir show i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg i morgon. Den pekar på en tydlig trend i årets tävling att det satsas på show. Framträdandet är viktigare än låten.
Påverkan kommer från Sveriges mångåriga schlagerfiaskon i Eurovision. Med en show ska hedern upprättas.
Det är inte bara Dannys eminenta dansnummer utan kolla bara in helgens exempel:
Sanna Nielsen som för två år sedan i "Empty room" framgångsrikt förlitade sig helt på sin sång står i år i en bur av neonljus och sjunger "I´m in love".
The Moniker, "Idol"-Daniel Karlsson, spexar och går på rullband i "Oh my God!".
Anniela tar låten "Elektrisk" bokstavligt och avrättas med elstötar på slutet.
Och Babsan. Är han någonting annat än show. Hans "Ge mej en spanjor" retar gallfeber på musiktyckarna men kanske att han blir dagisbarnens favorit i år.
Jag hoppas på att en bra låt och lite show ska räcka. Som Loreens känsloyttringar och coola klädsel i "My heart is refusing me".

torsdag 10 februari 2011

Gulliga tilltal

Teckning: Elsa

"Nanna", "Iia" och "Eisha".
Redan så gulliga namn blir ännu sötare när Fanny och Ida, två år i april, tar dem till orda.
Det ord som är ljudligast kommer fram vid middagsbordet: "mera!".




Och Elsa fem bast har en fantastiskt, nästan wailande stämma, när hon besjunger alfabetet.

- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

onsdag 9 februari 2011

Ljummet startfält i Göteborg

Babsan blir barnens favorit. Och Loreens färdigremixade danceversion av en ballad gillas av Aftonbladets Tobbe Ek.

Inget går rakt in i hjärtat på oss och det är konstigt att så många "jaha-n" hamnat i deltävlingen i Göteborg skriver Schlagerprofilerna.

Låg högstanivå. Brolle, Loreen, Sanna och Bettan tippar vännen Carl Cato på TT Spektra.

Då har pressen fått höra låtarna i andra deltävlingen på SVT:s turnerande lilla bergsprängare. Denna gången på ett hotell i Göteborg.
Verkar enligt bloggarna vara svårtippat. Skriverierna gör mig mest nyfiken på Loreens bidrag (Måns Zelmerlöw har ett finger med i framförandet). Verkar vara en låt som jag kommer att digga.
Så här skvallrar Carl Cato om hur han uppfattade låtarna på lördag:

Brolle - 7 days and 7 nights
U2 light med en 50's twist och dansbandsrefräng. Ganska tam, men du behöver ett saltare schlagerkex än Carl Cato för att utreda potentialen. Refrängen är catchig helt klart, kanske en överraskning.

Loreen - My heart is refusing me
Robyn möter Mariah Carey. Stark vailpop vid första lyssningen. De siktar lite på discoballad à la "Halo" och även om den är ganska hemsnickrat tror jag inte det är helt fel. Behöver en lyssning till.

Babsan - Ge mej en spanjor
Börjar så bra! Julklappsrim om män o stadshotell. Ha ha ha, Eddie Meduza goes schlager med en smurfhitslåt, men lite halvkeff refräng. Trots det - jag röstar på Babsan.

Elisabeth Andreasson - Vaken i en dröm
Gör en Helene Sjöholm-ballad. Folkmusiktoner till en smäktande musikaltryckare med ord som tacksam, uppleva, vindar i håret, storhet i att leva. Fruktansvärt smetigt och sannolikt ett säkert tips.

Sanna Nielsen - I'm in love
Oj, jättedaterat. Gammelschlagerdisco. Tråkigt som tusan. Filterhousebas i versen och uschlagerdansbandsrefräng. Konstigt. Första besvikelsen. Hittills känns Göteborg mycket svagare än Luleå.

The Moniker - Oh my God!
Obladi-oblada-retropop. Ganska harmlös och sannolikt för konstig för att ha en chans. Överdramatiserad cirkusglädje.

Anniela - Elektrisk
Börjar med en rip på Leila K:s "Electric", sen är det standard untz-untz-schlager. Det enda som är kul är att hon sjunger på svenska.

Christian Walz - Like suicide
Stor piano-Coldplay-mid tempo-låt. Inte tokigt kul, men det första som känns någorlunda nutida. Om det finns någon rättvisa går den här vidare.

En redig ung mamma



- Såg du inte att jag var höggravid då? säger Ida Redig.
När jag gjorde ett liveklipp med Ida Redig i maj förra året så tänkte jag inte barn på den späda 23-åringen.
I dag såg jag henne uppträdda med gitarr på ett Bris-seminarium som jag bevakade.
Utanför konferenssalen stod en barnvagn med en femmånaders bebis. Jag tog för givet att bebisen tillhörde hennes skivbolagsrepresentant och kommenterade detta. Men då säger Ida att barnet är hennes.
Ojdå, det är inte bara 30-plussare som karriärklättrat färdigt som skaffar barn. Men den gängse bilden är att man väntar. Samtidigt finns en ny trend att allt fler yngre föder barn också.
Jag fick en fördomsfullt knäpp på näsan.
När jag googlar Ida Redig ser jag att hon prytt ett januarinummer av magasinet Mama med rubriken ''Effys pappa sitter i fängelse''. Ojdå.
En artikel som jag inte läst, och inte hittar på nätet, men som handlar om livet som mamma, familjen som vände henne ryggen och hennes kompromisslösa ställning till musiken.
Ida, fint namn, jobbar på en uppföljare till debutplattan "Standing here". I vår kommer ett första smakprov i form av en singel.

tisdag 8 februari 2011

Dilba gör bästa sistalåten

Utslagna Le Kid toppar Itunes-listan i dag med sin "Oh my God". Men när jag hör Dilbas "Try again" på Sveriges radio P4 slår det mig; det måste vara den bästa sista placerade låten i Melodifestivalen sedan Magnus Ugglas "Johnny the rucker" 1979. (släpp Dilbas låt på Spotify nu tack)

En sjuk följetong




Vi vet varken om våra barn är friska eller sjuka från dag till dag. Jag trodde vi mådde bra. Nu har, gissa vem, Ida också fått magsjuka.
Syskonen måste vara hemma från dagis.
Då kommer väl det här gå runt en sväng och vända i allas våra magar.
I jämlikhetens tecken försöker vi vabba varannan dag. Nackdelen är ytterligare pappersexercis med Försäkringskassan och dagis och de hysteriska byråkratiintygen.
Vid magsjuka kanske inte varannan vabprincipen heller är att föredra. Tänk om man sprider något vidare.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

måndag 7 februari 2011

Tre mille såg Mello

Tre miljoner såg Melodifestivalen från Luleå. Det var som tusan. Intresset ligger kvar för schlagerfesten. Jag tycker det var festliga nyheter men jag har känt av en viss mättnad, bland annat i media.
Men helt klart regerar Melodifestivalen som vinterns och årets största tv-underhållning vid sidan av Kalle Anka på julafton.
Jämfört med tidigare, sedan 2003, så har tittarsiffrorna för öppningstävlingen legat stadigt runt tre miljoner.
Den exakta siffran i år är 3 001 500 mot 2 975 000 förra året.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Ny syn på Åsa-Nisse

Har efter en pressträff med gänget bakom nya Åsa-Nisse-filmen i dag fått mig en funderare. Den kanske fungerar ändå.
Jag tänker bara på sjuka regniga dagar och en svartvit Åsa-Nisse-rulle på teven. Buskis så man kräks extra på magsjukan.
Jag tackade tidigare nej till inbjudan till galapremiären i kväll. Nu ångrar jag mig.
Enligt de som sett nya filmen så visst är det buskis men den är gjord så förutsättningslöst, det ska pruttas utan att man skäms.
Och den imponerade skaran skådisar verkar ha haft så roligt ihop.
Det finkulturella etablissemanget kommer såga men folket vallfärda. Och jag är ju folket så varför inte? Bara det inte blir Göta kanal av det hela så.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

söndag 6 februari 2011

Seg seedning

3,40. Det blev en riktig mara i Gävleloppet. Redan i första backen kände jag att det här skulle bli en seg skidtur grundad enbart på vilja om jag skulle åka de 45 kilometrarna.
Bakhalt och en kropp som inte svarade. Jag var helt ur slag.
Nästan fyra timmar plågade jag mig fram. Tog det som ett välbehövligt träningspass. Min kompis Jakob sopade dit mig med en dryg kvart snabbare tid.
Nu väntar vi med spänning på vad dagens resultat ger oss för position i Vasaloppet.
Det blir inga mer seedningslopp för tiden går ut efter nästa helg.
Som det känns nu får jag börja Vasaloppet i botten av Västerdalälven...


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Skidtur av rang





Nu väntar en skidmara i Gävle. I strålande solsken.
Hoppas förutsättningarna i detta seedninglopp till Vasaloppet ger mig en skön startposition.

- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

lördag 5 februari 2011

Danny in The Globe

Danny var ju mördande bäst. Ett vinnarämne helt klart.
"In The club" är en grymt smittsam låt. Framträdandet proffsigt dansat. Danny blir het i Globen.
Jag tippade uselt som vanligt. Dilba blev sist. Men då är låten "Try again" fri. Radiorotation tack. Spotify please.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

fredag 4 februari 2011

Silver får guldjubel

Tittar på "Let's dance" men tankarna finns i Luleå.
MEN som Tony Irving brukar säga. Coop arena gapar halvtom messar Carl Cato på TT Spektra.
Och min Dilba får svag respons. Mest jubel får Jenny Silvers Abba-stöld följt av Dannys klubbstänkare.
Om programledarna Rickard Olsson och Marie Serneholt skriver Cato "Helt ok. Inte roliga, inte pinsamma, inte högtidliga. Marie är bättre än Rickard som har flest skämt."


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Ge mig hundra armhävningar

Jag öser på med armhävningar hemma. Ivrigt påhejad av min Iphone och dottern Elsa.
Appen "Hundred pushups" ska dagligen motivera mig. Målet är hundra raka armhävningar. Programmet påminner mig dagligen och har satt upp en serie pushups man ska ägna en tio minuter om dagen åt.
I dag kanske jag fixar hälften av de hundra.
"Idiot" sjunger Lena Philipsson på sin nya singel. Ja, kanske.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Lekdag med pappa




Studiedag blev leklandsdag. En i taget på studsmattan. Det verkar Fanny och Ida kommit på samtidigt.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Här är mitt schlagertips

Hör låtarna igen i Ugglas radioshow i P4.
Här kommer mitt tips: Dilba och Danny till Globen.
Pernilla Andersson och Le Kid till Andra chansen.
Det är vad min mage säger...


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Spring Marko - skynda skida

Kroppen har skrikit "spring Marko spring" - huvudet har dock hållt tillbaka hästarna.
Har joggat i gång Vasaloppsträningen lite lätt i dagarna. Suget är stort. Kicken enorm över att få röra på sig igen.
Ser på bilder från Luleå att programledaren Rickard Olsson packat med sig Vasaloppsskidorna. Hur sjutton ska han hinna med det?
Han har två stora stressmoment samtidigt. Jag ska inte klaga.
Men det är skönt att det rör på sig. Fyra mil på söndag väntar i Gävleloppet. Det får bära eller brista.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

torsdag 3 februari 2011

Ger Dilba en chans

Dilbas låt "Try again" var överraskningen. Tycker den kommit bort lite i Lulerapporteringen.
En riktig snygg modern popdänga.
I kväll fick jag både lyssna och se bidragen i första deltävlingen i Melodifestivalen på Svt:s mellosajt guidad av programledaren Elsa, vem är hon som tar all plats?
Det andra bestående intrycket är Dannys låt. På den ynka minut man får se på "In The club" så sitter den. Känslan är proffsig, rätt och klubbande smittsam.
En given vinnare - på lördag.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Location:Laboratorvägen,Huddinge,Sverige

onsdag 2 februari 2011

Schlagerintryck från Luleå

Tydlig Abba-stöld som antingen stjälper eller tar Jenny Silver till Globen. Effektiv gymträning med 26 repetitioner av låttiteln kan ta Danny direkt till final.
Det verkar vara det snabba samlade intrycket efter första genomlyssningen i Luleå av det första startfältet i Melodifestivalen.
Och inga ballader, minns i fjol vad såsigt det var i första tävlingen.
"Something in your eyes innehåller Supertrouper, Mamma Mia, och delar av Happy New Year i upptempo" skriver Tobbe Ek på Aftonbladet. Läs mer här.
"Jag tycker också att startfältet är grymt. Inte en dålig låt så långt örat når, och fullt av potentiella hits. Fast egentligen har jag bara öron för Jenny Silvers snygga brakschlager" skriver Ronny på Schlagerprofilerna.
"Dannys låt är bra, men svagare än jag trodde. Men med bra dans etc borde han vara given i finalen" messar min vän och arbetskamrat Carl Cato på TT Spektra.

Guld till Silver och Danny

Pengarna på Jenny Silver och Danny Saucedo säger de första rapporterna från Luleå.
Pressen lyssnar på cd-versionerna på en gammal bandspelare.
Le Kid som underdog.
Återkommer med mer efter nattning av tre barn av vår tid.

Schlagerlåtarna presenteras

I kväll vässar den samlade pressen pennorna i Luleå. Klockan 18 spelas bidragen i första deltävlingen i Melodifestivalen upp på ett konferensrum på Quality hotell.
Jag tänker följa rapporteringen hemifrån på olika bloggar med stor spänning. Jag vet några artister som bävar för store Markus Larssons supervässade och sylvassa penna på Aftonbladet.
Och i morgon kväll klockan 21 kan vi övriga höra låtarna på SVT:s Melodifestivalsajt.

tisdag 1 februari 2011

En smutsig skämslåt

Jag har just nu en riktigt skämslåt. En urbota dum låt. Jag borde egentligen inte ens nämna den. Men som en slags terapi kanske om jag öppet skyltar med den också tids nog kan damma av mig den.
Nu kommer den: "The time (Dirty bit)" med Black eyed peas.



En katastrof till melodi. Fattar inte varför den etsat sig fast. Den är så dum så dum. Ett mesigt, och hackigt, coverparti av Dirty dancing-temat varvat med medryckande tecnobeat som skulle få mig freaka loss om dansgolven fortfarande tillhörde mig.
Jag har ännu inte laddat ner stycket men den finns på min heta Spotify-lista. Jag måste ha den när jag tränar, på tunnelbanan, på jobbet, ja den har smutsat ner mig och jag antar att jag har "the time of my life" med den...

Danny i god schlagerform


Han har kontaktat idolen och världskoreografen Nick Bass (som dansat med Michael Jackson, Britney Spears och Madonna). Han har intervalltränat kondition.
Danny Saucedo berättar för oss på TT i dag om sina vedermödor inför lördagens deltävling i Melodifestivalen i Luleå.
Danny går en svår balansgång mellan ett krävande dansnummer och samtidigt hålla en hög ton. I slutet av låten blir det, håll i hatten, en tonartshöjning som tar honom till ett fyrstruket s (fråga mig inte vilken ton det är).
Danny tampas förutom med favoritskapet, redan innan låtarna har hörts, också med sina egna höga krav.
Danny vill vara bäst och han blir aldrig nöjd.
Därför kollar vi in "In the club" med stor förväntan som sista bidrag ut på lördag. Och så här går det enligt Danny: