torsdag 31 maj 2012

En skruvat minne




Azeriska säkerhetstjänsten tog min hårddisk i Baku. De kopierade innehållet men glömde skruvarna.
Så skulle jag kunna vinkla det. Påstå att det var så. Hävda det.
Kan ha visst fog för det.
Visar sig att den dator som kraschade i Baku under finalkvällen saknade hårddisk. Datorn fick ingen kontakt med hårddisken som antingen glappade eller låg lös i min ryggsäck.
För på söndag morgon ser jag vid säkerhetskontrollen på flygplatsen i Baku hur hårddisken ligger löst i ryggan.
Den ser ut som en liten diskettstation eller elektrisk sändare. Jag blir livrädd och tror att någon försöker smuggla med mig något illegalt. Ser 15 år framför mig i en cell i Gobustan.
Lugnar mig något när jag ser luckan/hålet på min dator där den går att skjuta in.
Hemma i Stockholm testar jag datorn igen. Den startar och fungerar prickfritt.
Då ser jag att den saknar fyra skruvar som ska hålla fast hårddisken. Vi jämför med andra redigeringsdatorer på jobbet. Alla har de fastskruvade diskar.
Någon har skruvat på min.
Den azeriska säkerhetstjänsten kanske ville kopiera min hårddisk? Datorn har stått obevakad i Baku.
Där fanns ju mycket Loreen. Men också mötet med en azerisk demokratikämpe. Han gick visserligen ut i mitt inslag både med bild och namn och var sansat kritisk mot regimen. Se klippet nedan.
Men hårddisken kan också ha fixats av någon på jobbet. Helt oskyldigt. Men var är de fyra skruvarna?
Hårddisken blir ett minne för livet.




- bloggar med min supersmarta iPhone

- nyhetstips eller kommentarer mejlas till marko.saavala@tt.se

onsdag 30 maj 2012

Terrordåd sägs det

I dag kom nyheten från Säkerhetstjänsten i Azerbajdzjan att ett terrordåd stoppats under Eurovision song contest i Baku.
Ett 40-tal gripna sägs det. En person sägs ha sprängt sig själv och en polis vid gripandet i april. Planer fanns på bombattacker mot presidenten, hotell och arena. Sägs det.
Här är vad Aftonbladet återger i dag.
En bild regimen gärna sprider nu. Att man varit duktiga.
Jag mejlar en aktivist i Baku och frågar om uppgifterna. Han svarar: "Very peculiar. I think, there should be more evidence to believe this."
Som vanligt med Azerbajdzjan. Det finns två vitt skilda sidor på saken.
Frågan är om vad som sägs om det sägs ha hänt är sant.

Fri med bil





Bilägare igen. Vilken frihetskänsla igen.
Nu kan vi åka ut med återvinningen, storhandla och till Skansen för att lämna småttingarnas nappar till katterna.
Men sedan då? Var ska vi åka?



- bloggar med min supersmarta iPhone

- nyhetstips eller kommentarer mejlas till marko.saavala@tt.se

tisdag 29 maj 2012

Redo för Beach Kiev 2012





Det blev inget Baku Beach 2012. Satsar nu på ett dopp i floden Dnepr och Kiev Beach 2012.
Kaspiska havet vid Baku var allt annat än inbjudande. Strandpromenaden var i och för sig vacker men inte särskilt genuin eller säregen, det var som en promenad i Barcelona eller vilken väststad som helst.
Stranden var inte av sand. Det var innätade kullerstenar som låg i ett ogästvänligt vattenbryn. Jag såg ett skitig rör inifrån stan sticka ut i bukten. Säkert en massa olja på botten.
Inget dopp där för någon. Inte för mig.
Kanske sparar det till fotbolls-EM i Ukraina. Badbrallor med. De svenska fansen har sitt Camp Sweden på en ö mitt i floden Dnepr och där har man sanerat sandstranden lagom till den svenska invasionen. Ett dopp där kanske? Kallsup rekommenderas dock inte enligt källor.
Ni ser, nu börjar jag sakta men med svårighet att lämna schlagerbubblan för att gå in i fotbollen, eller fotbubblan.


- bloggar med min supersmarta iPhone

- nyhetstips eller kommentarer mejlas till marko.saavala@tt.se

måndag 28 maj 2012

Tjoho Loreen!





Meddelande till familjen innan jag for till Baku.
"Loreen vinner tjoho!!"
Så det så.



bloggar med min supersmarta iPhone

- nyhetstips eller kommentarer mejlas till marko.saavala@tt.se

Bakslagen i Baku

Tänkte jag skulle göra en sammanställning av all skit jag råkade ut för i Assinbajsan i förra veckan. Mest för lite självömkan och som ett minne för livet.
Jag kom aldrig riktigt in i matchen vilket var synd för bevakningen av Baku och det ändå exotiska landet. Inslagen rullade på ändå men känslan ger en magont, kanske därför jag har diarré i dag.
Arbetstiderna var hemska med tuffa nattpass. Sändningen av Eurovision började vid midnatt lokal tid för att anpassas till primetime-tv i centraleuropa. Sömnbrist tär på en som är van att sova vid kl 22. Tidigast kvällen lade jag mig klockan två på natten. Och vaknade ändå rätt tidigt. Sista natten, finalen, sov jag inte alls.

Nåja, här är listan över missflyten:

Utan stativ. Kameraväskan med stativet blev kvar i Wien. Jag fick filma för frihand. Som tur var fick jag låna ett stativ till genrepsfilmning av Filip på Aftonbladet (hyvens hyvens kille det). Efter två dygn kom stativväskan till hotellet.

Utan telefon. Inte så smart. Felkodar mitt lösen till Iphonen första dagen så att den låser sig och avaktiverar sig. Helt handfallen utan telefon under Eurovision då jag behöver den för att kommunicera och sy ihop vår bevakning. Dessutom blir jag sämre på sociala medier och blogg. I dag har jag gjort en fabriksomställning på telefonen. Det krävdes hemdatorns itunes för att lösa upp telefonen. Inte så smart. Jag är ett sifferpucko.

Utan hörlurar. Efter ett genrep i Kristallhallen under onsdagen upptäcker jag att mina lurar är borta. Vänder om och letar i gångarna och vägen till pressfållan men de är borta. Ingen lämnar in dem heller. Som tur är har jag mina A-jays-lurar med mig till telefonen som jag ändå inte kan använda. Ser under resten av bevakningen rätt cool ut i mina inears-liknande lurar med platta kablar.


Hårddiskkrasch. På finalnatten. Den viktigaste kvällen av alla. När jag slå på min bärbara dator för att redigera filmklipp i presscentrat vid Kristallhallen så vägrar den gå i gång. Den bara rebootar och kommer ingen vart. Hittar ingen kontakt med hårddisken. Helt hjälplös under kvällen. Supporten hemma kan inte hjälpa mig. Datorn är kaputt. Hur sjutton ska jag få hem videoklipp? Får ett tips av Expressen Anders Nunstedt (hyvens hyvens popfarsa det) att låna en onlinedator som finns i presscentrat. Tipsas hemifrån supporten om att kolla på ett youtubeklipp om hur man för över klipp från min videokamera Panasonic P2 via usb-kabel. Fixar och donar medan Loreen tar hem hela skiten. Gör intervjuer och för över filer direkt från kameran med separata video- och ljudfiler som jag aldrig sett maken till. Skickar hem dem i ren panik. Hinner innan flyget går på morgonen. Men hemmaredaktionen är också ovan med de skumma filerna så efter mycket om och men gest ett inslag ut vid lunchtid svensk tid. Filerna kom hem. Försenat men hemma.

Beslagtagna flaskor. Spenderade mina sista manat (azeriska pengar) på flygplatsen i Baku. Köpte två fina vinflaskor hem. I Frankfurt blir jag stoppad i säkerhetskontrollen. Det här får jag inte föra in i landet från Azerbajdzjan. Om jag inte väljer att gå ut och checka in igen i Tyskland. Men då skulle jag missa flyget. Lämnar mina flaskor.

Summasummarum: All skit löser sig. Men det stinker ett tag.

PS: Vill bara påpeka att webbtvreportern Rickard på Expressen berättar när jag ska borda flyget i Baku att han inte fått med sin kamera med på flyget för att den varit för tung. Undrar hur det gick? Han stod i kön till ett annat flyg hem. 
Vill poängtera att fler journalister inte heller fick sina väskor från mellanlandningar i Europa. 
Och att inkonsekvensen var konsekvent vid alla säkerhetskontroller i Azerbajdzjan. TV4 fick lämna in sin trådlösa mick vid Kristallhallen. Jag hade minuten innan blivit insläppt med en trådlös mick och sändare som jag försäkrade dem om att inte använda (man får bara ha kabelanslutet i arenan för att inte störa tv-produktionen). 
I övrigt gällde om en vakt säger "no no" gå till nästa han säger "yes yes". Charmigt på ett knasigt sätt.

söndag 27 maj 2012

Sverige vann

Vi missar Alexanders Rybaks rekord 387 poäng. Fasiken vad deppigt det blev nu. Skoja. Vi vann. Vi vann. Tolvornas tolva till Loreen. Boka hotell i Solna.

lördag 26 maj 2012

Loreen vinner

Vi vinner rekordstort i Baku. Grattis Sverige! Vi kan bygga en arena av tornedals-is i maj. En rikedom vi har. Is till alla i presscentrat i present.

Svenska Kristallhallen

Kristallhallen ar Sveriges i kvall. Gick ut och tog bilden precis fore hennes nummer. Det regnar i Baku. Heja heja Loreen.

Teknikstrul av rang

Min dator har kraschat i Baku. Sitter pa en onlinedator. Varsta som kunde handa. Maken till teknikstrul har jag aldrig varit med om. Jag kan inte redigera. Hoppas kunna skicka hem filer via ftp pa denna dator.

Kolla Loreen bakom kulisserna



Kul backstagerep från torsdagens semifinal. Check it out.

Vandring i väntan på natten


Har vandrat runt i Baku under dagen. Lite rastlös i väntan på kvällens drabbning. En bevakning som jobbmässigt blir sömnlös.
Sändningen börjar vid midnatt här och är inte över förrän kvart över tre på natten. Därefter väntar vinnarpresskonferens med Loreen och sedan förhoppningsvis en egen snutt för svensk media.
Lite snabbare går det om hon inte vinner. Men så är det ju inte.
I vilket fall som helst lär klockan vara väldigt mycket då. Och klippa och lägga ut tar sin tid.
Jag måste med ett flyg hem klockan nio. Hoppas jag hinner. Sover på planet.



Klättrade uppför berget till Azerbajdzjans högsta byggnad, Tv-tornet. Där sa en vakt på knagglig engelska att man måste äta på restaurangen i tornet för att få åka upp.
Vände och gick ner. Var inte hungrig på dyr mat.


Utsikten nedanför tornet var ändå okej.


De 200 meter höga Flame towers som bjuder på häpnadsväckande fantastiska ljusspel om kvällarna visar sig inte vara färdigbyggda nertill. Det byggs överallt i Baku. Inte bara inför Eurovision utan för en ansökan om OS 2020.


Man kan åka bergbana till Flame towers. Men köerna till Funicolar-banan är alltid långa och sega. Gå i stället det gjorde jag. Gratis även det.


Funicolar-kön i förgrunden.

Nu ska jag prova att sova lite inför nattens schlageräventyr. Nattnatt.

fredag 25 maj 2012

Gammalt och nytt i Baku


Eurovision dominerar gatubilden. Här ett Eurovision village i närheten av vårt hotell som dunkar musik redan tidigt på dagen. Tack och lov inte bara schlagers.


Konstnärer från hela världen har fått måla en kopia av Bakus Jungfrutorn nedanför tornet. Sverige ståtar med Jonas Liveröd vars torn tillhör de fulaste. Går inte till final.
Dessutom verkar det vara fritt fram att kludda på den. Fångade en klottrare på bar gärning.


En promenad i gamla stan i dag. Här möter gammalt nytt genom en lucka i muren.


Soligt och varmt i Baku. Brillor på.


Ett av Flame towers i bakgrunden sedd från gamla stan.


Journalister överallt. Jag blev till och med intervjuad av azerisk tv i dag. Reportern frågade om semifinalen, deras bidrag och vad jag tyckte om landet.
Tyvärr så sa jag statligt korrekt "It's a beatiful and exotic country" när jag borde sagt att "jag träffat oppositionella aktivister som blivit slagna av polis".
Men det hade ändå klippts bort.


Azeriska kvinnor i typiska kläder. Tror jag. Jungfrutornet i bakgrunden. Matta i förgrunden. Köp kompis.

Tufft skift i Baku

Arbetstiderna är horribla i Baku. Och det har inget med regimen att göra. Även om folket sliter häck här.
Om ni vill ha lite bakom kulissernaberättelser så ligger Azerbajdzjan tre timmar före er i Sverige. Men Eurovisionsändningen ska ändå hålla centraleuropeisk tid. Så vid midnatt börjar sändningen här.
Det innebär väldigt sena arbettider för oss.
I morse efter Loreens semifinalvinst kom jag i säng klockan sex på morgonen. Presscentrat stängde klockan fyra så jag fick panikåka till hotellet för att få ut något.
Jag jobbade i det sista med videoklipp om den "obekväma frågan" hon fick efteråt på presskonferensen. Men även ett klipp om hur hon tycker att det gick under semikvällen.
Eurovision ska vara fri från politik så alla höll andan i presscentrat när Reuters reporter tog till orda. Se här.
På dagen gick jag ut på gatorna i Baku och frågade om deras favoritlåtar. Språkförbistringen var dock stor. Men till slut fick jag ihop något.
Nu väntar ett kvällsrep i Kristallhallen. Jag filmar Loreens finalnummer och ser om något händer eller ändras.
Hoppas på en lagom sen kväll i dag.
Under finalnatten räknar jag med ingen sömn alls. Flyget hem går klockan nio på morgonen. Sover i luften. Med ett leende över Loreens vinst.

Baku från tornet



Carl Cato bröstar upp sig. Han är en av sevärdheterna i Baku. Kolla här.

torsdag 24 maj 2012

Loreen höll


Ja. Loreen grejade det. Inget Waterloo i Baku.
Bilden från presscentrat när resultatet i semifinal två lästes upp i sändning.
Nu väntar presskonferens.
Jobba jobba jobba.

Mina tio schlagerfinalister

Dags för stryktipset. Tio som går till final från andra semin. Jag tänkte först skriva "tyvärr Norge". Tror den kan floppa. Men de orientaliska tonerna går hem i Kaukasus i månsken eller de upplysta skrytbyggnader pyntade med oljepengar.
Loreen är dock lika given som att Aftonbladets Tobbe Ek är på plats i Crystal Hall.

Här är de tio:

Serbien - finaste Balkanballaden.
Holland - finaste fjädrarna.
Ukraina - etta på bollen.
Slovenien - balladkänsla.
Kroatien - Balkanpower.
Sverige - politisk eufori.
Estland - känslor efter vodka.
Norge - det svänger i öst.
Bosnien - Balkan regerar i år.
Litauen - minns Donna Summer.


Semiladdning i bilder


Det här är som ett vykort över Crystal hall, tv-tornet, flaggstången och observera den fina halvmånen i går kväll strax höger om tornet i Baku.
Men då är det ju också Jessica Gow på Scanpix som tagit kortet. Hon lånade min Canon 600D, trixade, rattade, iso-skruvade och vips min kamera tog en proffsbild. Hade aldrig tagit något liknande själv.



Holländsk indian? Seriös journalist? God dag yxskaft. Nåja, det här schlagerfanset lär ha ett gott öga till indianhövdingen Joan Franka och hennes låt "You and me".


Schlager-EM förbrödrar. Men Turkiet och Azerbajdzjan är redan lika tajta som Loreen och demokratirörelsen. Kolla dagens två knäck som knäcker med mig och Carl Cato i symbios.
All respekt till Loreen. Nu lär hon även få hela Europas politiska röster. Det ser bra ut.

Status låg

Har inte kunnat blogga, twittra, facebooka och instagramma så mycket från Baku som jag tänkt mig.
Min iphone har avaktiverat sig själv efter att jag dribblat bort mig själv i kodhelvetet. Jag är hopplöst sifferblind.
Det går således inte att ringa mig heller.
Men lite bilder och statusrapporter kommer emellanåt via uppkoppling på presscentrat och hotellet.

Stadigare nyheter

Sitter och klipper på hotelltaket med utsikt över gamla stan och Kaspiska havet. Då får jag ett samtal i baren (här har de koll var man befinner sig) om att det förlorade kamerastativet från Wien har landat i lobbyn.
Stort. Nu blir jag stadigt bättre...

onsdag 23 maj 2012

Bakåt i Baku


Bakslag i Baku. Igen.
Mobilen är död. Kodlåset har jag knappat fel tillräckligt många gånger så att iphonen avaktiverat sig.
Mitt kamerastativ fastnade i Wien. Ska komma i kväll. Stort tack till Filip på Aftonbladet som lånade ut ett stativ till mig i dag. Utan den på genrepet hade bara inte gått.
Nu blev jag nyss av med hörlurarna under samma genrep inför morgondagens semifinal två i Eurovision song contest. Letade efteråt men de är borta. Som tur är fungerar mina lurar till telefonen.
Nu är jag trött och sliten av jetlag, strul och värmen.
Funderar på att dricka upp en droppe olja. Kanske kan få maskineriet i rullning igen.

Årets schlagerväska





Här år årets Eurovisionväska. Hiskeligt röd.
Full med tröja, keps och promomaterial. Och som sagt en droppe olja.
För den som undrar.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Första semin klar

Räknar till åtta av tio rätt efter gårdagens semifinal.
Ganska väntat med andra ord.
Loreen, italienska Nina Zilli och franska Anggun såg tio låtar sedan lämnade man tillställningen på hotellet i går.
Såg resten på rummet kanske.
Såg ni sändningen? Hur var det?


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

tisdag 22 maj 2012

Stapplande start





Det är till att titta på staplar i Baku. Uppkopplingen är extremt svajig.
Träffade en sliten Loreen med ansträngd röst på hotellet i kväll. Men hon håller humöret uppe och kommer att leverera.
Jag försöker tänka positivt. Tufft första dygn. Det kan bara bli bättre.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Första timmarna i Baku





Mycket riktigt. En droppe olja. Till oss alla i presscentrat vid Crystal hall.



Världens näst högsta flaggstång.



I presscentrat känns det som om att folket håller igen. Det är ju en gaykultur som landat i ett muslimskt land. Inte så mycket hålla händer. Inte så crazy.




Gammalt möter nytt. Gamla stan.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Bakslag i Baku





Så klart är en väska kvar någonstans i Mellaneuropa. Förslagsvis Wien.
Så nu är jag utan stativ till kvällens jobb. Får frihandsfilma. Shake shake it.
Bra start på Bakuresan.
Taxiresan från flygplatsen var rena rånet. 50 manat. 500 spänn tror jag. Plus att gamla stan där jag bor var avspärrad.
Nåja. Nu sitter jag på hotellrestaurangen med utsikt mot Jungfrutornet och Kaspiska havet (se bilden ovan). Sämre kunde det vara.
I kväll hoppas jag filma när Loreen ser första semifinalen på sitt hotell. Hoppas hon står still.




På hotellsängen ligger en tidning. Den basunerar ut till oss journalister från väst att vi kan komma få en massa missriktad information.
Men vi kommer väl också få en massa regimpropaganda? Räknar kallt med.
Leve den store ledaren.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Snabb fakta Baku

Visste du att i Baku: bor cirka två miljoner invånare. I hela landet bor runt nio miljoner.
Befolkning: till 95 procent muslimsk.
Area: 2130 kvadratkilometer.
President: Ilham Aliyev
Valuta: Manat.
Språk: azeriska.
Självständighet: mellan 1918-1920 och återigen då Sovjetunionen kollapsade 1991.
Kaviargräns: max 125 gram rysk kaviar per person får lämna landet.
Nyhetssajter: www.news.az www.apa.az


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Mina tio schlagerfinalister

Tyvärr Finland. Här är mina tio från kvällens semifinal.
Och Pernilla Karlsson finns inte med.
Det går lika illa som 1990 då Finland genom Beat sjöng för första gången på svenska och hamnade på delad sista plats (med Norges "Brandenburger tor" av Ketil Stokkan) med bidraget "Fri?".

Observera att jag sitter på Arlanda på väg till Baku och inte bygger mitt tips på noggranna analyser av repetitioner. Utan bara baserat på skivlyssning och vild spekulation:

Grekland
Rumänien
Israel
Danmark
Cypern
Ryssland
Ungern
Irland
Island
Lettland



PS: Markus Larsson och Martin Gustafsson från Aftonbladet ombord på samma flight. Schlagerflyget lyfter.

- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

måndag 21 maj 2012

Ett nöje med allvar

VISSTE du att i Baku: har det även hållits andra internationella evenemang. Som brottnings-VM 2010.
Dessutom har svenska damerna spelat fotboll här 2009.
Och herrlandslaget hade landskamp här 2000.
Men kommer ni ihåg några människorättsartiklar från tillfällena. En presentation av diktaturen? Kritik mot att evenemangen hålls där?
Nöjesjournalistiken får väl ta det ansvaret då.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Bakupack





Packar för Baku. Lätta kläder är rådet från folket som redan är där.
Javisst, men väskorna är tunga.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

söndag 20 maj 2012

Flaggstångstävling





VISSTE du att i Baku: stoltserar man gärna skrytsamt med världens högsta flaggstång. Den har en höjd på 162 meter. Högre än Kaknästornet i Stockholm.
Men den är inte högst i världen. Se klippet ovan. I november gick en annan före detta Sovjetrepublik förbi. Tadzjikistan har numera enligt Guiness rekordbok världens högsta på 165 meter.
Den är rest av samma amerikanska företag, Trident Support, som ståtar med den i Baku och de fyra senaste högsta stängerna i världen.
Det finns också uppgifter på nätet om en flaggstång i Egypten som är 174 meter hög. Men den ser mer ut som en radiomast. Obekräftat så är den högst.





Inoljat presscenter






Ska få en droppe olja i Baku. Den delas ut i presscentrat av det statliga oljebolaget Socar.
Det skriver TT Spektras Carl Cato med hälsning till mig på Facebook.
Jag är billös. Men gräsklipparen kan behöva en droppe olja. Kanske medföljer det en tonartshöjning?
- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

lördag 19 maj 2012

Har ni fest eller i Baku?

Välkomstfesten havererade tydligen i Baku i dag. Organisatoriskt föll allt pladask.
Det skriver bland annat Tobbe Ek på sin blogg och det säger flera statusrapporter från den svenska delegationen på Facebook.

Låt alla ta ton i Azerbajdzjan






VISSTE du att: Läget i Azerbajdzjan är långt ifrån festligt för alla. Det finns en klick som har det bra på oljan. Det finns en familj, Aliyev, som har det extremt förspänt.
Det är den härskande familjen som DN skriver intressant om i dag. Mycket intressant. Tyvärr ingen länk till den på nätet. Köp DN i dag.

Har vi som nöjesjournalister som bevakar Eurovision en plikt att rapportera om missförhållandena? Min facktidning Journalisten skrev ett uppslag om det. Min arbetskamrat Mikael Forsell undrade varför det var så givet när frågan inte dyker upp i andra sammanhang som fotbollslandskamper. Nu är det så att TT Spektra ändå inte bara tar upp schlagertävlingen utan belyser samhällsproblem i sidoknäck.
Även jag har gjort videoknäck som tar upp situationen i landet. Att det uppges att människor förtrycks, förföljs och att det förekommer brott mot mänskligheten.
Men att bojkotta tävlingen på grund av det vill varken Loreen eller media. I videoklippet berättar hon om sitt engagemang som resulterat i möten med före detta ambassadören, aktivister och människorättsorganisationer.
I Baku har hon bland annat träffat ett kvinnohem genom Kvinna till kvinna. Läs mer i Aftonbladet här.
Jag tycker det är stort av Loreen. Stort att statuera exempel. Stort att vara storfavorit och våga göra det. Det finns hopp om en bättre värld genom Loreen.

Det ska bli spännande att se hur det blir att jobba som reporter i Baku. Inte för att jag är där för att göra ett stort grävande jobb utan först och främst skildra Loreens schlageräventyr.
Men enligt Kommittén för försvar av journalister, CPJ, befinner sig minst sex journalister bakom galler i Azerbajdzjan. Landet hamnar därmed bland de tio länder som fängslar flest journalister i världen.
I veckan släpptes en aktivist i Baku som kämpar för frihet och demokrati. Som en direkt följd av internationella påtryckningar och Eurovision menade Elnur Majidli.
Han tillhörde en grupp av likasinnade fängslade i Baku som hungerstrejkar i protest under Eurovision.

Men allting är inte alltid svart och vitt. Det visade mitt möte med Ayda som växt upp i Azerbajdzjan men nu bor i Sverige. Ni möter henne i slutet av det här videoklippet med Loreen.
Azerbajdzjan är ett litet inklämt land mellan två stora drakar, Iran och Ryssland, som styr och propagerar händelser i landet.
Hon tycker att regimen i Azerbajdzjan sakta men säkert utvecklar landet till ett modernt samhälle. Det kommer att ta tid och kräva tålamod.
Därför hoppas hon också på att media i väst skildrar hennes hemland även med mer positiva nyheter än fallet är i dag.
Är det något hon skulle vilja ta med från sitt hemland Sverige till Azerbajdzjan så är det en önskan om grannländer som inte lägger sig i.
Jag själv hoppas dock att Eurovision blir en stor fest för alla i Azerbajdzjan. Men att vi journalister även kan bidra med att sätta fokus på saker som kan bli bättre för folket där. Och att alla får rätten att sjunga ut.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Loreen vässar formen

Loreen har repat för andra gången i Baku i dag. Nu med hennes riktiga scenklädsel, lite mer snö och pondus.
Check rapport från den officiella Eurovisionsajten.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

fredag 18 maj 2012

Dagen i bilder


Här är bilder från den 15 maj. Den stora fotografins dag. På www.aday.org har man tio dagar på sig att ladda upp sina bilder från 15 maj. De ska sedan användas som ett gigantiskt tidsdokument för eftervärlden.
Jag fotade med min Canon Eos-kamera.


Morgonmöte på Scanpix. De går i svart och vitt.


Matlåda nästan varje dag. Och en tidning till lunch.


Förhatliga Västerbron i Stockholm. Alltid seg, alltid motvind.


Desto gladare här med bara två kilometer kvar på cykeln hem.


Med appen Runkeeper har jag järnkoll på cykeltiderna. Tiden ovan är usel. Jag stannade ju och fotade för A day.


Fanny väntar in pappa på dagis. Med ett glädjetjut.

Så kan en vanlig dag se ut för mig.

Pressen i Baku

VISSTE du att i Baku: samlas nu allt mer svenska journalister. Therese Färsjö (på twitter @Therese_Hansson) på Expressen är sedan några dagar på plats. Aftonbladets Tobbe Ek har anlänt med schlagervärldens mest uppdaterade blogg.
Och i morgon flyger Carl Cato (twitterkonto @CarlCato) och nöjesjournalistikens seriösaste försvarare TT Spektra till Azerbajdzjan.
Scanpix fotograf Jessica Gow reser på söndag. Och jag, videoreporter, på tisdag.

Half a man





Vilken sida är snyggast? Har jag en favorithalva likt Marcus Schenkenberg?
Rakat är nog bäst ändå. Svårt att backa nu.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

torsdag 17 maj 2012

Hackerattacker mot Eurovision

Nu kommer uppgifter om att flera Eurovisionsajter utsatts för hackerattacker i dag.
Den största fandrivna Eurovisionsajten www.esctoday.com uppges ha fått tolv års material raderat.
Läs mer bland annat på bloggen Poplight här.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Cykelhandel





Utan bil. Den är såld. Då ser storhandel ut så här. Cykel som en packåsna i Mexiko.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Nobel i Baku


VISSTE du att i Baku: var Nobel högst verksam. Alltså Alfreds bröder Ludvig och Robert. De intresserade sig för oljekällorna här. 1873 började de sin verksamhet i Baku. Företaget Branobel blev en av dåtidens allra största oljebolag.
1878 utvecklade de vad som sägs vara världens första oljetanker. Zoroaster döptes efter Azerbajdzjans fascination för eld. Den byggdes i Göteborg och med sin längd på 56 meter var den tillräckligt stor för att färdas genom Ladoga, ryska floder och kanaler till Kaspiska havet. Från Baku gjorde den sin jungfrufärd med olja ombord. Den rymde sammanlagt 242 ton olja.
Branobels mindre smickrande historia är att de ståtar med vad som kallas världens första oljekatastrof på vatten.
1881 exploderade Zoroasters systerfartyg Nordenskjöld vid tankning i Baku.

Vid Roberts död 1896 publicerades en dödsruna med bland annat följande rader om affärerna i Baku:

"Det ville mod och det ville märg
till sådant ett värf som hans:
att söka bland Kaukasus ogina berg
efter naftans lyktgubbekrans;
att väpnad vandra så dag och natt
bland afund, list och försåt
med tro på en anad, men oviss skatt
och på valspråket sitt: framåt!"


Källa: Wikipedia, Timeout

onsdag 16 maj 2012

Loreen is a gröngöling

"I was a gröngöling". Loreen i en underbar svengelsk intervju med www.esctoday.com efter repen i Baku i dag.

 

Så är Loreen i Baku

Här är lite kommentarer (fyller på allt eftersom) om Loreens entré på Eurovisionscenen i dag:

Så här såg repet ut för det första:



Sajten EscWebs konstaterar krasst att inget ändrats i koreografin på Loreens nummer. Varför ändra ett vinnande koncept säger jag.

Så här skriver www.esctoday.com om Sveriges rep:
"It's time for the hot favourite of this year's contest. Loreen is on stage singing her Euphoriac song, accompanied by three backing vocals. The act is kept similar to that of the Melodifestivalen final as Loreen is using a platform and the dancer gets close to her in the end of the song. The vocals are strong and this act is looking very good. A black out takes place and then blinking shapes (similar to shiny stars)  are in the background which looks impressive. The camera work also looks good to make it an overall solid rehearsal and keep the hopes of The Swedes to be Euphoric on the night of 26th May."

Eurovision.tv har träffat Loreen och pratat om favoritskapet:



"Magiskt första rep för Loreen" twittrar @EdwardafSillen . Någon annan kommentarer var väl inte heller att vänta från honom. Han skickar även en bild på Christer Björkman indränkt i snökonfetti på första parkett.

Camilla von Zweigbergk twittrar på @CamBvZ och har fotat en snöbild på låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström:


Här är bloggaren Esckaz intryck.

Här videobevis från dagens rep filmad från parkett. Man ser tre bakgrundssångare, undrar om de syns i bild. Annars inget nytt direkt. Kul med hennes skratt på slutet.

Loreen på Eurovisionscenen

VISSTE du att i Baku: står just nu Loreen på scenen i Crystal Hall för första gången. Hur det ser ut går att följa på www.esctoday.com eller på Twitter genom @EdwardafSillen - som fem minuter före skickade en bild på en stretchande Loreen.

tisdag 15 maj 2012

Pressande för pressen

VISSTE du att: Azerbajdzjan ligger på plats 162 av 179 på Reportrar utan gränsers pressfrihetslista.
Dit ska jag. Visserligen under ett rosa skimrande täcke.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Schlagerkungens tudelade dilemma

Peter Boström, Loreens låtskrivare, har ett angenämt problem. Lite jobbigt faktiskt.
Han står bakom både Sveriges och Norges bidrag i Eurovision song contest.
Samma dilemma hade han i Melodifestivalen då han var delaktig i Loreen och Danny låtar.
I dag har han landat med Loreen i Baku med den huvudvärken. Jag träffade honom för ett tag sedan, se här, man ser bildbevis hur det snöar utanför hans studio i Bålsta. Och då pratade vi om det här.
Han vill gärna ställa upp igen i Melodifestivalen. Men då med EN låt. Jag förstår honom.

måndag 14 maj 2012

Loreen maxar euforin





Om några timmar åker hon till Baku. Trots det gigar hon på Atelier i Stockholm i kväll. Se Bambuserklipp längre ner till höger här på bloggen.
Tre nummer framförde hon live som vi lärt känna vid vid det här laget. "My heart is refusing me" i en strippad version, "Euphoria" som vi vill höra den och Björk-covern "Yoga" som på Humorgalan.
I kväll spelade hon också inför en massa Warner Music-folk från hela Europa.
Nu håvar vi in tolvorna. Men drinkarna var nog bara fyror i kväll.







- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Stalin i Baku

VISSTE du att i Baku: satt agitatorn Koba fängslad i början av 1900-talet. Ja, alltså senare blev han känd som Stalin.
Han viglade arbetarna att stå upp mot de främmande makterna som roffat åt sig av de rika oljefyndigheterna i Azerbajdzjan.
Det var en krutdurk som påhejad av ryska provokatörer hetsade armenier mot azerer, rika mot fattiga och som till slut exploderade i blodiga demonstrationer och sammandrabbningar.
Allt annat än festligt då.
Källa: Timeout



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

söndag 13 maj 2012

Kul med schlager

VISSTE du att i Baku: har den från internationella juryn skrattretande Klitos landat i Azerbajdzjan.
Minns ni juryns ofattbart roliga namn under finalen i Melodifestivalen. I presscentrat i Globen skrattades det som om värsta humorprogrammet spelades upp under röstningsproceduren.
I dag läser jag på Twitter att cyprioten med namnet Klitos Klitou anlänt till Baku.
Killen är på g, hihi.

Hans Twitterkonto är @KlitousKlitou


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Trojansk schlagerhäst

VISSTE du att i Baku: har första repen startat i dag. Först ut på scenen är Montenegros Rambo Amadeus. Och visst har han en åsna med sig på scen (som i musikvideon). Men den här är inte levande. Det är en trähäst som rapporteras se ut som trojansk häst, skriver Esctoday.com.
Nåja, skön öppning väntar i första semifinalen. Här på Youtube.

PS:
VISSTE du att i Baku: är en ny vinjett jag kommer att köra dagligen tills Eurovision song contest är över i Azerbajdzjan (final den 26 maj). Själv reser jag ner lagom till första semin den 22 maj. Då med min videokamera för att bevaka Loreens schlageräventyr.

Miljonregn hemma

Storvinst i Smedjebacken. Någon har kammat hem över tre mille på Lotto i går kväll.
Farsan, är det du? Snälla. Vi behöver en ny bil.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

lördag 12 maj 2012

Biltårar

Min gamla trotjänare är för liten. Köp min bil. Den är så fin.
Den har hängt med oss sedan 2005 i ur och skur. Helt klart den bästa bil jag haft.
Nu måste vi gå vidare. Mot något större. Och läskigare.
Nästan så man fäller en tår över tanken att ta farväl av vår röda skönhet.

fredag 11 maj 2012

Kungligt bus med vädret




Ett av Expressen mest klickade klipp i dag. Visst är det kungligt festligt när prins Charles busar.
Men kolla in hustrun Camilla. Hon är inte fullt lika lyckad som väderpresentatör.

torsdag 10 maj 2012

Jag är av vikt





Mitt BMI ligger på 27,4. Lika med överviktig.
Fattar inte BMI. Tycker inte riktigt den passar in på mig. Jag är 178 cm lång och väger 86 kg. Inget konstigt.
Jag borde kanske visa upp en bild på mig men ni som träffat mig senaste tiden kan säga att jag inte är överviktig.
Så vilka signaler sänder BMI då. Till andra.
Nu står det visserligen att den inte stämmer in på alla men det är ju en snackis och många, liksom jag, testar det av ren nyfikenhet. Kanske som måttstock.
Men det här är för mig helt åt skogen.
Jag skyller min BMI-övervikt på att mitt skelett väger tungt. Det är finskt stål i benstommen.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Eurovisionvinkel

Om du inte redan tyckt det så förvandlas den här bloggen allt mer till en Eurovisionblogg ju närmare Baku vi kommer.
I dag har jag dessutom träffat två kvinnor från Azerbajdzjan som bor i Sverige och ätit typisk azerisk mat (dolmades, lamm och ris). Mycket välsmakande. Mycket bra tips.
I dag läser jag också att fem senaste Eurovisionvinnarna kommer att uppträda i Sveriges semi, den andra. Mycket bra grepp. Mycket bra tittartips.
Nu ska jag försöka smälta allt det här som är så bra. Med landet och Eurovision. Och se klart på det.

onsdag 9 maj 2012

Med paps på jobbet





Elsa var med på jobbet i dag (studiedag på sexårs).
Det roligaste var nog resan dit och hem med tunnelbana. Och spela datorspel.
Som att flyga flygplan - start och landning är kul, resten en trist sittning.




Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se