lördag 6 januari 2018

Träningens toppar och dalar


Lite dårskap. Att ge sig ut på rullskidor tidigt på morgonen, en lördag till råga på allt. Men jag satt ändå uppe och kollade finalen i juniorhockey-VM (Sverige förlorade mot Kanada med 3-1) och tänkte varför gå och lägga mig igen. Dra på rullisarna och ta det lugnt till jobbet.
Filmade en snutt här ovan från min Gopro.
Apropå min träning. Sedan Klarälvsloppet i höstas (nio mil på rullskidor) så har jag trappat ner. Slarvat, frossat, druckit och drabbats av en förkylning. Plötsligt stod vågen på över 90 pannor.
Så efter nyår har jag satt fart igen. Det har varit en tuff start på året. Känns som man bär på en kula runt midjan. Men målet är inte lika tydligt och motiverande under en sabbatsvinter från Vasaloppet.
I stället är det två saker som fått upp lusten igen. Eller kanske tre. Först viktkontrollen. Sedan podden "Vasaloppet lagom". Och för det tredje skidloppet Norrbärke Ski Maraton hemma i Smedjebacken. Skulle vara kul att köra det utan seedningshets. Bara för skojs skull och efter barmark i Stockholm få ett pass på snö.
I "Vasaloppet lagom" har det pratats om målsättning och att beskriva sina styrkor och svagheter. Och om jag då ska satsa på Medaljen (vinnartiden plus femtio procent) eller under sex timmar i Vasaloppet 2019 så skulle jag vilja lista dem så här.

Styrkor:
Karaktär. Tycker att jag har disciplin. Jag tar mig ut.
Pannben. Den är seg. Jag kämpar. Sliter. Envis.
Skadefri. Peppar peppar, jag har klarat mig bra genom åren utan allvarligare skador eller krämpor.
Bra tränad. Åren av träning har gett resultat. Jag är ändå 46 år och mår prima.
Armar. Har starka armar. Bra för stakning. Även om de oftast tar slut sista milen på Vasaloppet.
Teknik. Tror att jag besitter en hyfsad skidteknik. Men se nedan under "teknik" på svagheter.

Svagheter:
Lat. Jo, jag är stundom lite rädd för att ta i. Tränar ingen pulsträning, eller intervaller. Om inte tio minuter på stakmaskinen räknas eller innebandy med gubbarna på söndagar. Men jag drar mig generellt för att intervallträna för att det känns jobbigt, uppstyrt och svennigt. Jag vill bara spänna på mig utrustning och ut och köra. Dä ä bara å åk. Här finns något att vinna om jag stålsätter mig och letar upp maxträningar.
Kost. Tränar för att unna mig. Jag slukar snabbmat, läsk, öl och annan mat utan att tänka mig för. Oftast efter träning då det känns okej att gotta sig. Här finns också mycket att vinna fysiskt.
Ostrukturerad. Jag tränar inte efter ett program. Jag konditionstränar 3-5 gånger i veckan (löpning, cykling, rullskidor, skidor) och ett gympass. Men som sagt jag drar på mig löparskorna och drar ut på en milrunda. Det är allt. Här finns mycket att vinna om jag satte upp lite struktur och tanke på vad jag tränar.
Ensamvarg. Kör mitt eget rejs. Alltid. Gillar att dra ut och träna själv. Musik i lurarna och egentid. Har alltid haft svårare att träna ihop. Här finns fördelar om jag hookar upp med en bättre tränad motionär. Det skulle kunna sporra till stordåd. Men här kommer fegheten in, vill inte fajtas med någon annan. Vill soloköra. Men om jag ser över det och mot målet i Vasaloppet ska jag kunna samarbeta. Här finns tid att vinna.
Teknik. Om jag skulle be någon skidexpert titta på mig finns säkert en hel del att förbättra. Det är jag övertygad om. Här skulle man vinna mycket tid om jag tog kontakt med någon skidexpert eller tog en sådan kurs i fjällen.
Sjukdom. Åker alltid dit om barnen är sjuka. Trots influensavaccin. Lika säkert som att Vasaloppet går första söndagen i mars.

Vilka är era styrkor/svagheter i träningen?