söndag 26 oktober 2008

En granskande titt på tv-juryn

Det är juryn som får dominera i tv-programmen just nu. Vi ser dem i "Stjärnor på is", "Idol" och "Dansbandskampen".
Den bästa tycker jag sitter i den sist nämnda. Anna Mourou, Tomas Deutgen och Magnus Carlsson. Här finns oliktänkandet, falangerna och den bubblande osämjan främst mellan Anna och Tomas. Det är bra tv, som man brukar säga, med lite jurybråk.
Men framför allt tycker jag "Dansbandskampens" jury är verbalt bäst. De kan vara lite klyschiga och förutsägbara: "jag säger inte nej, inte kanske, bara ja ja ja", sa Tomas Deutgen i går efter en lyckad Sven Ingvars-tolkning.
Det är billiga uttryck att ta till och lite Oldsbergskt charmiga men det känns att när juryn i SVT:s dansunderhållning tar till orda har man tänkt till. Det ska vara lite ordvitsigt och publikfriande men också vettig kritik och det lyckas de bra med.
Sämst är "Stjärnor på is" juryn som är för många personer att bygga upp en relation till och när de väl får tala snoppas de av för att programtiden inte tillåter någon längre utläggning än 20 sekunder.
"Idol"-juryn är för ojämn. "Baggarna" har kul fajter. Anders har charmiga, jordnära och gulliga kommentarer men vågar sällan ta ställning. Laila är verbalt för svag och Andreas Carlsson försöker vara "bad guy" men är inte särskilt konstruktiv i sin kritik.
Antar att alla jurymedlemmar, förutom kanske "Stjärnor på is"-juryn, är något frustrerande över att de inte har större makt över utgången utan bara fungerar som smakråd.
En del tror att juryn visst har makt. De påverkar ju tittarna. Men det kan ge motsatt effekt. Ett sågat framträdande av juryn kan istället ge massvis av sympati- eller hat mot elaka juryn-röster. Ibland känns det som, speciellt den gamla "Idol"juryn, trodde det och tog sig själva på för stort allvar. Man höll igen på kritiken mot vissa utsatta i tron på att inte rädda kvar dem i tävlingen.
Apropå "Stjärnor på is" som har ett visst inflyttande med poängsättningen av deltagarna så måste det vara snopet att som i går se isduellen mellan Torgny Mogren och Marie Serneholt. Här faller den forne skidkungen under sitt extranummer, skadar knät och haltar runt halva tiden. Marie åker i det närmaste prickfritt. Ändå väljer tittarna Torgny.
För så här är det: Den bästa och mäktigaste juryn det är ni - tittarna. Tur att ni bestämmer kan jag tycka. Men ibland är ni också hopplösa...