måndag 8 december 2008

"Rapports" katastrofala direktrapporter

Hennes blick letar hela tiden nervöst ner mot hennes fullplottrade A4-block. Hon stakar sig, backar och rättar sig själv eftersom hon kör direkt. Vänder sig bort från den statiskt fast monterade kameran för att berätta var hon befinner sig för andra gången i kväll.
Det är skamligt. Det är pinsamt. Amatörmässigt. Vi lider med henne i tv-soffan. Hon jobbar på Sveriges bästa nyhetsprogram "Rapport" men kan inte leverera en vanlig "ståuppa" i direktsändning från Oxelösund. Hur ser trovärdigheten ut för henne i kommande reportage?
Exemplet är taget från kvällens nyhetssändning. Men den medelålders kvinnan är tyvärr inte den enda. Ofta reagerar man i SVT på otroligt svaga direktrapporter från förväntat ärrade medelålders journalister från till exempel "Sveriges bästa nyhetsprogram". De som borde kunna tv-mediet.
Jag förstår inte hur det plötsligt kan bli nervös när-tv-sändning när det ska rapporteras på direktlänk. De är säkert fullgoda journalister i övrigt.
Från kvällens direktrapport från SSAB:s fabrik i Oxelösund kommer jag inte ihåg så mycket av innehållet. Men det skulle tydligen varslas en massa personal där.
Ska "Rapport" ha direktlänkar i fortsättningen borde man kanske nyanställa folk som kan jobbet. För varsel har vi fått nog av.