torsdag 19 februari 2009

Tvillingar med äggproblematik

Att vänta tvillingar är en berg och dalbana både känslo- och informationsmässigt. Det bevisades på gårdagens tvillingkurs arrangerat av Svenska Tvillingklubben.
Andra tvillingföräldrar berättade om hur dåligt insatta barnmorskor och läkare är i tvillinggraviditeter.
Vi har hela tiden vetat att vi väntar tvåäggstvillingar. Både ultraljud och läkare har med bestämdhet bekräftat detta för oss. Nu visar det sig att det inte stämmer.
Våra tvillingar har varsin livmoder och en tydlig skiljevägg mellan sig i livmodern. Men det betyder tydligen inte att man per automatik är tvåäggs. Våra flickor kan ändå vara enäggs.
Det är tydligen först efter förlossningen man kan se på hinnorna och moderkakan hur det kan ligga till. Men det är först efter ett munskrap och DNA-test man kan slå fast ursprunget (vilket kostar närmare 2000 kr att göra).
Vad spelar det egentligen för roll kan man tycka? Men det gör det. Dels för att barnmorskor och läkare borde känna till mer om tvillingar (det är ju pinsamt för dem). Dels för att redan nu är de första frågorna om vi väntar enäggs eller två. Och tvillingarna kommer att få leva hela livet med den frågan.
För deras skull vill jag veta. Kan vi få ett riktigt svar.