måndag 14 september 2015

Rankar mina U2-bebisar
Lite märklig känsla. Att Bono och company vistas i samma stad just nu.

Kanske våra vägar korsas likt de barndomsdrömmar man har att en dag få träffa sina idoler.

U2 är mina husgudar. Min barndom. Mitt vuxna liv.

Nu ska jag dock lite naivt sätta ihop en topplista. Irländarnas tio bästa låtar i rangordning. Som att välja mellan sina barn. Men hey, vi gör ett försök och kastar oss ut hejdlöst på minnenas boulevard. Får låtarna är så mycket mer än låtar. De är bitvis soundtrack of my live.

Så ta bästa listan för vad det är - en nostalgitripp mest - men jag försöker tänka klart kring en topp tio enligt följande:

1) With or without you (från albumet "The Joshua Tree")

Basgången. Vemodet. Och den omöjlig ekvationen. Bonos tankar kring äktenskapets vara eller inte vara. Eller varats motsatser som enar en starkare drift eller insikt som till slut exploderar i "and you give yourself away". Själva essensen i grubblandet. Ge dig hän.

2) Where the streets have no name (från albumet "The Joshua Tree")

Ett arenamonster. Introt på 1:45 växer fram som en lavin. The Edge skapade musiken med målet att få fram den ultimata U2-låten live. Och visst är det här låten som kännetecknar hela bandets sound och själ. Vill du höra hur U2 låter smackar du först på denna låten. En stadiumsprängare av rang.

3) One (från albumet "Achtung baby")

Textraden ska ha regnat ner från himlen enligt Bono. Då inspirerad av möten med Dalai Lama. Den rör om och enar hjärtan. Nyversionen med Mary J Blige stretchar än mer på känslorna. Stor kärlek.

4) All I want is you (från albumet "Rattle and hum")

Här kommer alla känslor och minnen på en gång. Bonos låt till sin fru Ali. Men också min och frus låt bröllopslåt (en av dem). Say no more. Vackrast så. Så är det, som Anders Bagge brukar slå fast för jämnan.

5) Who´s gonna ride your wild horses (från albumet "Achtung baby")

Observera att detta är Temble Bar-remixen. Den rider fram gitarren några steg från albumversionen och travar loss som en helt ny låt. Lite synd att den sällan hörs live. The Edge säger att den inte går att göra rättvisa på scenen. Märkligt. Synd. Men visar också lite magin kring låten som kanske någon annan i stället får lyfta fram med gitarren runt lägerelden.

6) New Year´s day (från albumet "War")

Här tänker jag bara video. Dalapower! Kolla in musikvideon inspelad i ett vintrigt Dalarna. Visst hade Bono snö i tankarna men också Lech Walesa, då en polsk solidaritetsledare om ni minns honom.
Piano och basdriven klassiker.

7) Pride (In the name of love) (från albumet "The Unforgettable fire")

Skulle lika gärna kunna toppa denna lista som att ligga nummer sju. Den ligger här för att den är så sönderspelad. I etern. I mitt inre. Men på konserten lär jag skrika ut min eufori till denna Martin Luther King-hyllning.

8) Bad (från albumet "The Unforgettable fire")

Plockar upp liveversionen. För det är den som sakta marcherar fram ett cresendo av rang. Som ett rus växer den fram. Handlar om heroinmissbruk och vad den gör med människan. Avskräckande vackert.

9) Song for someone (från albumet "Songs of innocence")

Mest här på listan för att den är ny. Kanske svalnar den med tiden. Eller det etsar sig fast en klassiker. Bevisar att de fortfarande kan och är relevanta som världens största rockband. Blir som finast när Bono skriver om sin fru.

10) Even better than the real thing (från albumet "Achtung baby")

Gillar egentligen låten bäst i den Perfecto mix som släpptes som en remix-maxisingel på 90-talet. Gillar egentligen också låten bäst i liveversionen med The Edge kantiga gitarrslinga som gör den även bättre än den riktiga saken.Låtarna därefter på min Spotify-lista hamnar i oordning. Lyssna gärna.