onsdag 23 september 2015

U2 är nutida magi


YouTube Video

Fortfarande i framkant. Innovativa. Fyndiga.
Nutida dinosaurierna U2 uppfinner sig själva varje gång.
Måhända är de äldre. Att nya låtarna inte är tillräckligt starka. Men de blandar rutin och spelglädje med banbrytande arenateknik till en magisk show.
Aldrig trodde väl jag att en gigantiskt ledskärm kunde lyfta en konsertupplevelse som irländarnas gör. Aldrig trodde jag väl jag att man kan spela i en tv-apparat. Och det utan att tappa nerv och intensivitet.
Det är så häftigt. Så genialiskt. Här har alla stadiumakter, öppningsceremonier och melodifestivalkoreografer något att sno ifrån.
Samtidigt försöker bandet berätta sin uppväxthistoria på skärmen. Om Bonos mammas bortgång, barndomsdrömmarna och influenserna. Snyggt sammanvävt med de nya låtarna från sågade plattan "Innocence". De låtarna växer markant live och med de personliga skildringarna.
U2 använder sociala medier med hashtaggar på skärmen och livestreamar med Meerkat. Aldrig har väl världen utanför varit så närvarande på konserter. Kanske när Bono fipplade med fjärrkontrollen till teven under ZooTV-turnén på 90-talet. Men nu med fantastiskt närvaro och kommunikation. Mitt meddelande till frugan via Meerkat visades inför hela Globen på skärmen - "Love you Pia" - var värdig sin puss.
Bandet plockar traditionsenligt upp en kvinna ur publiken till "Mysterious ways". Hon får också filma på scen via appen Meerkat. Dessutom får en hobbygitarrist kliva upp och tillsammans framföra "Angel of Harlem". Han får efteråt behålla gitarren han lånat av The Edge. Stor kärlek.
Samhällsengagemanget får stor fokus på skärmar och eldiga tal av Bono. Med sådan pondus, kraft och övertygelse att inget känns omöjligt. Vi kan göra det tillsammans.
Han tackar oss som var så tålmodiga under söndagens inställda konsert. Då enligt uppgift en polis med vapen tagit sig in i arenan och konserten ställdes in på grund av säkerhetsskäl.
"Tack för att ni var så coola", säger Bono.
Med denna showen var det värt att återvända.
Inte har Bono haft något emot extradagarna i Stockholm. Han berömmer Sverige för värmen och dess engagemang i flyktingkrisen.
"Europe should be more like Sweden", säger Bono till publikens jubel.
Det finns dock inget band som är som U2. Varken i Europa, världen eller universum.- Posted using BlogPress from my iPhone

- Nyhetstips mejlas mig på marko.saavala@tt.se