måndag 12 februari 2018

Festlig mellobok


Hade räknat med en bibel. Men fick en personlig bilderbok. Om jag nu ska hårddra det.

Hanna Fahl, DN-skribent, har inför mello gett ut boken ”Melodifestivalen från frack till folkfest”. Schlagerbubblans vassaste penna vid sidan av Bladets Markus Larsson ger en festlig personlig läsning. Formuleringarna är slipade och träffsäkra som följer och känns igen från hennes eminenta signum som schlagerreporter. Att skildra Melodifestivalen är som roligast om man ger sig hän med öppna spjäll. Att berätta om dess historia kräver en viss objektivitet som hon balanserar väl. Mer underhållande blir då hennes små tips med guldkorn och minnesvärda ögonblick genom åren. Många gånger stannar man upp i läsningen och kollar klipp från schlagerhistorien på Youtube med ett stort leende.

Roligast är sektionen när hon berättar om hårresande kläder och frisyrer genom åren.

Det är en bok om Melodifestivalen men sidospåren till Eurovision är lite väl många. Det kan hon istället bearbeta i uppföljaren.

Jag hade förväntat mig en nördig bibel med massor av resultatlistor och statistik. Men till det bättre får jag ett helfestligt nedstamp i mellocirkusen som med respekt och glimten i ögat skildrar vår svenska lägereldstradition.

- Posted using BlogPress from my iPhone