lördag 26 december 2020

Årets tio album 2020

Veteranbanden regerar coronaåret 2020. Är det för att isoleringen ökat på kreativiteten? Borde ju vara lika för alla. Men kanske bäst för gubbar som Bruce Springsteen och Ozzy Osbourne. Nåja det var men min gubbiga trendspaning. 

Här är mina tio bästa album från skitåret som ändå bjöd på smittande leenden från ett helt okej musikår. Tycker jag. 

Årets album 2020:  

 1) After hours – The Weeknd 

Allt en Grammynominerad platta behöver. Nu blev det obegripligt inte så. Men här är årets album. Skönt sammanhållen retrosynth-rnb från kanadensaren Abel Tesfaye. Bäst är uptempopoplåtarna, jättehitten ”Blinding lights”, däremot blir balladerna lätt lite för såsiga och lökiga. Ämnet på plattan är som vanligt party, droger och kärlek. Som livet i sig kanske i den åldern eller fasen i livet, vad vet jag som gubbe. Här får man också autotune lika mättande som ett julbord.

 2) Apart – Leon 

Rösten. Djupet i det vackra. Den lite mer nedtonade låtskatten passar svenska Leon som handsken. Allt får en tyngre betydelse. Hon andas trygghet trots vilsna känslouttryck. Rösten välter berg.  

 3) Reunions – Jason Isbell and 400 unit 

Skön lugnande americana som håller anno 2020. Låtar för mörka vägar genom ett pandemimärkt Sverige. Det är vackert och rogivande. Säg att han blir en Sverigevän likt Bossen.  

 4) Ordinary man – Ozzy Osbourne 

Rockgubben kan än. Oväntat fräscht. Tänk att han är 71 bast. Här slås man av tunga och drivande riff, några ballader och hans riviga unik stämma, har han anabolat stämbanden, här till och med fy sjutton autotunad.  

5) That´s how rumors get started – Margo Price 

Poppigare och rakare melodier passar amerikanskans countryrock. Som gjord för skön radiolyssning eller långa färder på E4 norrut.  

6) Gigaton – Pearl Jam 

Rockfarbröderna levererar ännu. Här får man alla uttryck på en och samma gång. Fett skulle man kunna säga. Gigatonfett. 

 7) Gaslighter – The Chicks 

Countryns hårdaste brudar bränner på. De till och med marcherar in i ett countrytechnoliknande tillstånd i häftiga ”March march”. Elda på tjejer för ni är behövda.  

8) Letter to you – Bruce Springsteen 

Gubben samlar gubbarna i bandet och ger oss legendens homogenaste album på år och dar. Ännu en 71-åring på årslistan. Var det bättre förr att titta tillbaka nu. Låter som det.  

9) CYR – The Smashing Pumpkins 

Aldrig fel med feta tunga synthmattor. Ännu ett amerikanskt veteranband som kan. Kanske det efterlängtade rakare popsoundet faller på sin plats år 2020.  

10) This kind of ocean – Duvchi 

Duvchi vågar. Därför blir det så spännande. Svensken blandar och ger medans han guppar fram på ett behagligt gungande hav.  

Bubblare: "Mer än någonsin" - Evelyne, "Imploding the mirage" - The Killers, "Disco" - Kylie Minogue, Plastic Heart - Miley Cyrus