tisdag 30 september 2008

Dan Reed återuppstår

Dra på trissor. Dan Reed till Sverige.
Han och bandet Dan Reed Network var en av mina största idoler på 80-talet. Minns låtar som "Get to you" och "Rainbow child".
Han stod för en funkrockig stil som gjorde sig bra live. Jag både såg en konsert och träffade honom i Luleå i mitten av 90-talet. Tyvärr var han då mer intresserad av en ung groupieflicka som hängde honom i hasorna. Men jag förlät honom då. Jag hade fått byta några ord med mannen, det räckte mer än väl.

Det står i ett pressmeddelande om hans Sverigespelning den 13 november på Berns i Stockholm att bandet lade ned 1993 och att Dan ägnat tid åt att utforska sina andra kreativa sidor, bland annat skrev han filmmanus och tog skådespelarlektioner.

Vidare står att läsa:
Som kreativ chef för nattklubben OHM Nightclub i Portland i slutet av 90-talet började han intressera sig för den elektroniska scenen och efter flera års uppehåll började han skriva låtar igen. 2005 reste han till Indien där han bodde hos tibetanska munkar som lärde honom den speciella sångtekniken för tibetansk strupsång medan han lärde dem texterna till Queen-låtar.

Han är nu aktuell med en ny skiva. Ett spår finns utlagt på Myspace.
Om jag ska se honom? Nja, kanske bäst att låta gamla goda minnen leva kvar i det förflutna och inte förstöra dem. Och tänk om han än en gång är upptagen med en groupie. Det vore ju alldeles för mycket...

"Stjärnor på is" går en tuff utmaning

Programledaren Josefin Sundström åkte runt och glänste på gårdagens presskonferens av TV4:s nästa stora underhållningsprogram "Stjärnor på is". Motståndarna kastade avundsjuka blickar.
Kändisar har under sex veckor tränat konståkning inför lördagens första direktsända moment. Någon kanske ryker redan efter bara en minut på isen. Lite snopet.
Jag tänkte att jag med min erfarenhet på hockeyrör och inlines skulle bemästra konståkning. Men precis som med Idolvinnaren Markus Fagervall, som spelat med Bodens A-juniorer som bäst, upptäckte jag att konstgrillorna har taggar längst fram. På varje frånskjut högg de i isen och jag föll handlöst på isen.
Det här hände på 90-talet. Senare när min fru, som är gammal konståkerska, under några av våra första dejter visade hur det går till med några enkla tricks på isen har jag den största respekt för sporten.
Konståkning är ingen lek. Det är skitsvårt. Även "köttbullen" är en tuffing.



En glädjens natt

Nu har det hänt. Första blöjfria natten. Elsa vaknade på ett sällsynt gott humör i morse. Iklädd pyjamas utan blöja. Och torr på första försöket.
Det blev pinkkö till toaletten. Min treåring är riktigt stor nu...

måndag 29 september 2008

Tiden bara drar i väg

Tidsoptimisten slog till i dag. Stressade järnet efter pressträff med "Stjärnor på is" för att hinna med ett bonusinslag till Lehtikuva på finska.
Cyklade järnet för att sedan hinna till dagis.
Stimulerade järnet för att min dotter skulle leka tillfreds.
Klockan fem tänker jag att jag slänger ihop en middag som jag planerat inköp för i helgen. Ur Paolo Robertos kokbok "Mina fastrars mat" började jag tillaga Gnocchi di patate con salsa di pomodoro, gratinata al forno. Jag höll på över två timmar i köket.
Hungriga fick vi istället värma upp en färdiglagad soppa. Elsa bara måste ha mat runt klockan 18.
Men i morgon. Då jäklar blir det två minuter i mikron. En hel ugnsform med gnocchi står och väntar...

söndag 28 september 2008

Halva Vätternrundan

TT:s naprapat och friskvårdsguru, med det lämpliga namnet Jan-Axel, väckte en tanke under senaste knådningen. Eftersom jag cyklar till jobbet avverkar jag cirka 15 mil på hojen varje vecka.
- Det är ju halva Vätternrundan, säger han. Varför inte prova?
Ja, varför inte. Klarar man Vasaloppet så. Men jag tänker inte göra Vätternrundan på två veckor...

lördag 27 september 2008

U2 består av kvinnor

U2:s vackra musikvideo till "New year's day" 1982 är inspelad i dalafjällen. I bandets egna biografi "U2 by U2" berättar gitarristen The Edge att ofta får frågan om hur det var att rida häst i det iskalla vinterlandskapet på kalfjället.
Inte alls svårt enligt The Edge. Hästscenerna spelades in dagen efter att gruppen var tillbaka på Irland. Fyra kvinnor i liknande kläder agerade irländska rockstjärnor på hästryggen. Så var det med den magin...

fredag 26 september 2008

Allt själv ego


Jag älskar den här synen för mitt egos skull. Det speglar ett jobb där jag kontrollerat gjort allt. Så var det när jag bevakade Sveriges första vintagemässa i fredags. Jag filmade, intervjuade, spikade och klippte.
Får mig att tänka tillbaka på 80-talet när jag vände på lp-omslagen med Prince och upptäckte den imponerade tryckta texten "Produced, arranged, composed & performed by Prince & The Revolotion".

Vad ser du i Metallicas nya?

Det ska illustrera en likkista som är magnetisk. Alltså är det bara jag men ser inte Metallicas omslag till nya plattan "Death magnetic" ut som något vulgärt kvinnligt...

In med showmännen i "Idol 2008"

In med Alexander och Nils. Ut med Stureplansfestande 16-åriga tjejer.
Blev besviken på juryns urval av de 16 finalisterna i "Idol 2008" i TV4. Starka profiler med stora hjärtan hade bjudit på mer show än många av flicksnärtorna som nu är finalklara.

torsdag 25 september 2008

Kinesisk raket på väg

Det är ett klassiskt härligt pirr under raketuppskjutningar. Kan förstå hur det kändes när en hel värld följde första månfärden.
Nu såg jag visserligen bara Kinas tredje bemannade uppskjutning på en livesändning i vår Reuters-länk. Men ändå.
Vilken nerv. Det syntes i ansiktena på kineserna där de satt i långa raderna framför skärmarna i ett väldigt kontrollrum. Men sedan när allt gick bra kom den ena applåden efter den andra.
Och astronuaterna, som satt inklämda i vad som såg ut som ett rörigt lastutrymme på en långtradare på E4:an till Kiruna, log ikapp.
En av de tre vinkade. Förmodligen han som ska bli nationalhjälte. För bara en av dem ska få göra Kinas första rymdpromenad.

Hårresande respons


Vad är detta? Ytterligare ett pr-trick av SVT:s profiler? Lockarna föll när meteorologen Pererik Åberg plötsligt dök upp så här på nyheterna i går. Såg för taskigt ut.

I dag får han en massa press för sitt tilltag i kvällstidningarna. Tydligen orsakade han telefonkaos på SVT. Som sagt bra reklam.

Som när nyhetsankaret Rikard Palm med ny mustasch rakade av sig den mellan två sändningar och händelsen blev en stor nyhet i sig. Konstig trend det här. Vem är näste man till rakning? K-G Bergströms lilla kalufs?

onsdag 24 september 2008

Du är sämst på cykel

Det manliga beteendet under cyklandet är verkligen lågt. Den tar fram det sämsta i mänskligheten.
Ju finare cykelbrallor, flashigare cykel och rakade ben desto mer störd blir han vid omkörning. Hans manlighet får sig en rejäl törn så fort jag passerar honom i simpel träningsoverall, ryggsäck på pakethållaren, skatehjälm och ett yttre som andas vanlig Svensson.
Genast får han förnyad fart och tar rygg på mig. Vem är Svensson som kommer här och skymfar mig tänker han. Hans sårade manlighet får upprättelse när han till slut lyckas blåsa förbi mig.
Det här händer mig flera gånger i veckan. Vad är detta?
Som ett kul experiment skulle man sätta OS-silvermedaljören Gustav Larsson på en stabil men skabbig militärcykel och filma när han kör om trendiga stockholmscyklister. Zooma in deras reaktioner. Och deras miner när de försöker köra om Gustav men till sin förvåning inte kan svara när han trampar i gång i en högre växel och bara drar ifrån. Det skulle vara bra tv.
Hur reagerar du själv av att bli omkörd? Ja, i morse hände det faktiskt. En äldre rund herre på en racer tog mig i en backe. Hur det kändes?
Jo, det sved. Jag tog rygg på honom men det kändes så löjligt att köra om honom för att liksom upprätta min heder. Men han sårade mig. Man är ju inte mer än en människa...

Tv från "Dansbandskampen"

Nu finns mitt, TT:s inslag, från "Dansbandskampen" utlagd på bland andra DN:s sajt.

Dalarnas finaste dansband

Här är Lars-Kristerz från Älvdalen. De ska tävla i SVT:s stora lördagssatsning "Dansbandskampen". Vi träffade dem i går, bland 25 andra band, på gigantiska Mälarforum i Strängnäs där dansunderhållningen ska spelas in. TT Spektras Carl Cato frågade de humoristiska och välklädda killarna hur långt de kan gå i tävlingen.
- Det beror på skorna, svarade de.
Stor humor.

Och min kära radiokollega från tiden på lilla kommersiella Radio Fyrkanten i Luleå sitter i juryn. Thomas Deutgen, känd från radions P4 Dans, är en expert på allt inom dansbandsgenren.
På 90-talet tog han mig till ett så kallat "ungmoget"-dans utanför Piteå. Det var en helt ny värld som öppnade sig. Jag minns att vi höll till i en arena med tusentals dansande och på den stora väggtvlan som vanligtvis används för hockeyresultat lyste det stort om det var "herrarnas" eller "damernas" tur att bjuda upp.
Jag blev lite sur under "damernas" för ingen bjöd upp mig. Men däremot kollegan Dan Lidholm som också var med. Och Thomas Deutgen svängde runt i timmar som värsta danskungen.
Jag unnar honom verkligen honom ett genombrott i tv med "Dansbandskampen". En rolig, varm kille med glimten i ögat.


tisdag 23 september 2008

Finska skolmassakern

Fick ägna tiden i Strängnäs i dag, bevakade en pressträff om SVT:s nöjessatsning "Dansbandskampen", åt att i stället ringa eventuella vittnen till skolskjutningen i Finland. Eftersom jag är den enda med finskspråkiga kunskaper på TT fick jag olika telefonnummer av hemmaredaktionen i Stockholm.
Men ringandet gav inte så mycket. Hamnade på ett lokalt byggkontor 150 meter från skolan i Kauhajoki. En kontorsnisse återgav senaste nytt från finska medier till mig. Alltid något men inte tillräckligt kanske.
Otroligt att det det händer en skolmassaker till i Finland. Vilken tråkig bild det ger av nationen.
I morgon kommer Sverige-finska publicistklubben på studiebesök till TT. Jag tar emot dem. Vet att några gäster faller bort grund av efterarbeten på händelsen i Finland. Och jag antar att händelsen kommer få en central roll i vårt snack i morgon.

måndag 22 september 2008

Inget nytt i "Ashes to ashes"

Ett par avsnitt in i säsongen verkar BBC-serien "Ashes to ashes" i SVT ta sig. Uppföljaren till den coola "Life on Mars" är en direkt upprepning av kille som reser tillbaka till 70-talets London med allt vad det innebär.
Nu är det en kvinna, den bedårande kriminalinspektören Alex Drake (Keeley Hawes), som fastnar i året 1981. Många av de andra karaktärerna i polishuset, som den lysande kriminalinspektören Gene Hunt (Philip Glenister), finns kvar men hon går igenom samma fas, samma duster, samma psykdrama och samma förundrade och storögda upplevelser av den tidsandan. Därför känns "Ashes to ashes" tyvärr som en tradig kopia jämfört med den nyskapande "Life on Mars". Det är väl ett sätt att mjölka ur konceptet för det blir väl en serie om 90-talet nästa säsong?
Synd också att mycket i det som varit seriens behållning, nostalgin, musiken och tidstypiska detaljer, åtminstone för min del inte känns lika starka för 1981 som säg... 1984 eller 1987. Då hade jag gottat mig mer åt minnena.
Men "Ashes to ashes" är fortfarande förbannat bra underhållning. Och bäst i rutan på söndagkvällar.

Höstvabben är här

Jaha, då var det dags för höstens första vabdag. Snor och host här hemma. En trött och lite ömtålig treåring att ta hand om.

söndag 21 september 2008

Jogging för själen

Man kommer fram till mycket när man springer. Det ältas och funderas en massa. Men oftast kommer jag bara fram.

Fälgarna förskönar bilen


Sköna söndag. Med att bara vara hemma. Passade på att tvätta bilen. Gnuggade rejält över aluminiumfälgarna. Tycker det är viktigast. Ett par riktigt glänsande fälgar och man glömmer bilen i övrigt. Jag tror det. Bilen ser himla fräsch ut nu.

Uppochner i tabellerna

Det är ingen rolig läsning. Premier League-tabellen med Tottenham som solklar jumbo. Desto roligare att läsa om Leksands målskillnad och den lika solklara förstaplatsen i allsvenskan i ishockey. Det går upp och det går ner i vinter.

fredag 19 september 2008

Avbildad av Bud Grace

Kul idé med amerikanske serietecknaren Bud Grace i dag. Vi lät honom teckna mötet mellan TT Spektras Sara Ullberg och honom själv. Den teckningen bad jag Sara rama in. Vilket samlarvärde.

Serietecknaren bakom Ernie var en riktigt mysfarbror. Han tittade lika mycket på mig som fotograf som reportern Sara under hennes intervju och det vill jag lova gör inte många kändisar.
Tipsar senare om tv-inslaget jag klipper nu.

Filmade heta Coldplay

Det blev till slut filmning av Coldplay i Globen i går. Kul eftersom det hör till ovanligheterna att rörlig kamera släpps in på konserter. Vi, jag och Christian från Expressen, slussades in till att stå bakom mixerbordet.
Där fick vi munhuggas med ljudtekniker för att få lite plats att kunna filma över deras huvuden. Jag lyckades stapla några lådor som jag kunde ställa kamerstativet på. Bland bananskal, kaffemuggar och annat skräp stod vi där och filmade till slut. Det gick bra.
Coldplay fick vi spela in tre låtar av och använda 30 sekunder från varje låt. Direkt efter tredje låten slussades vi ut.
Som småbarnsförälder kändes det som om det var alldeles lagom att dra då. Coldplay i all ära men emellanåt är deras låtar lite tradiga för en hel konsert. Men "Clocks", som jag hann se, är storslagen arenarock.

torsdag 18 september 2008

Cyklister struntar i trafikregler

Apropå cyklande. Det råder fullständig anarki på cykelvägarna. Det cyklas på trottoarer, mot enkelriktat och som vi ägde vägarna. Visst har väl jag också kört mot rött men viss respekt bör man visa även som cyklist.
Jag brukar nu ropa "det är rött" när jag själv stannat vid trafikljus och passeras av trafiksyndare. De flesta ignorerar mig med blickar som om jag arbetade för polisen i stället för Vägverket.
Jag blir sur och cyklar med andan i halsen i fatt dem och kör om dem med värsta farten. Vet inte om det är markering nog men för mig känns det i alla fall som en hämnd.

onsdag 17 september 2008

Extraknäck på Vägverket

Nu cyklar jag hemåt. Trär på den gula reflexvästen. Varför har den massproducerade västen inte gjorts i några andra designade utseenden eller valörer? Det ser ut som alla cyklister och joggare arbetar på Vägverket.

Glasklara tennisregler

En välvillig medarbetare på TT, man får alltid snabba svar av någon kunnig sakexpert om man slänger ut ett gruppmejl, ger svar på problematiken kring sidbytet i en tennismatch.

Så här var det i alla fall 2004 enligt Svenska Tennisförbundets Tävlingshandbok
Regel 10: Sidbyte (Tidigare Regel 16 och 27)
Spelarna skall byta sida efter första, tredje och därefter följande udda antal spelade
game i varje set. Spelarna skall också byta sida efter varje set om inte setet slutar efter
ett jämnt antal spelade game i vilket fall sidbytet sker efter första gamet i följande set.
I ett tiebreakgame sker sidbyte efter var sjätte poäng.


Allt framstår glasklart. New balls please.

tisdag 16 september 2008

Svårt intervjua gamla journalister


Annika Norlin, känd som Säkert! och Hello Saferide, blir man alltid lite lurigt ställd inför. Och i regel alla kändisar som stått på vår sida och liksom vet vad vi vill ha.
Annika har tidigare jobbat som murvel på dagstidningarna i Östersund, Aftonbladet och på radio. Hon kan tänket.
Jag märkte det när hon väldigt intresserat ville veta hur webbtv fungerar hos oss på TT. Var det hamnar och hur det ser ut. På DN ser du förresten vår intervju.
Det jag känner i mötet med tidigare mediamänniskor är att man får vara försiktigare med dem. För de kan låsa sig, hålla igen bra saker bara för de vet hur det kan vinklas. De är slipade och på sin vakt.
Å andra sidan, till deras försvar, kan man ju tro att de borde veta hur de ska göra bra intervjuer och leverera något riktigt matnyttigt till oss så att vi alla blir nöjda.
Jag är tillfreds efter dagens möte med Annika.

Tennisen glasklara regler

Tennisreglerna lär aldrig ändras. Man borde kunna dem. Men senast jag och Jakob tog en match visade sig att vi blev osäkra.
Man byter sida, och äter banan, vid ojämna game. Men om man spelat hem ett set med 6-1, byter sida och sedan sätter i gång andra set, ska man då byta sida för att det står 1-0 i andra set? Eller räknar man ihop det totala antalet game och byter sida först när det sammanlagda spelade gamen blir ojämna.
Jag har alltid spelat och bytt sida när det är ojämna game i setet. Som i exemplet ovan blir det då lite konstigt med sidbyte på sidbyte - men så ska det vara tror jag.
Rätt eller fel?

Förnedringsvåg i rutan

Apropå "Hål i väggen" och den våg av japansk förnedrings-tv som nu kanske sköljer över vårt land. Kolla dessa klipp på youtube.

måndag 15 september 2008

Jag gör snart hål i teven

Äh, jag fattar ingenting. Kommer folk sitta och glo på det här på söndagar? TV6:s nya nöjessatsningen "Hål i väggen".
Tydligen blev det en hit för kanalen. Premiäravsnittet sågs av 580 000 tittare i går kväll.
Man fick se Björn Gustafsson, Henrik Schyffert och Linda Rosing undvika att bli puttade av en forcerande vägg ner i en simbassäng. På sig hade de silverfärgade kroppsstrumpor. Bygger på en japansk dundersuccé som nu tagit sig hit.
Programmet leddes av en malplacerad och stel Johan Pettersson (känd som Kapten Filling i barnprogrammet "Dr Mugg").
Är det här så himla kul tv? Någon tv-recensent skrev att hans barn satt och asgarvade i tv-soffan. Vi däremot satt i soffan som frågetecken. Kände oss så jäkla fördummade.
Nu bidrog jag till tittarsiffrorna som ändå tittade. Frågan är hur det kommer att se ut med tittandet i fortsättningen. Hur många av oss hänger kvar nästa vecka? Inte jag.

Michael Nyqvist filmar bland folk

Tänk er att Tom Hanks spelar in en scen på gatorna i Los Angeles. Visst skulle området barrikaderas av säkertsvakter och avspärrningar. Kanske kanske skulle vanligt folk få se en glimt av filmstjärnan.
I Stockholm pågår just nu inspelningarna av "Millennium"-trilogin (böckerna som Stieg Larsson skrev). I fredags var vi med på en tagning på ett fik på Söder. Inga avspärrningar, inga biffiga vakter.
Här stod en av Sveriges största skådespelare, Michael Nyqvist, och agerade inför kamerorna medan folk spatserade förbi ett tiotal meter ifrån.
"Tjena Micke" kan folk skrika för att sekunden senare tystna när de inser att det pågår en filminspelning. Det berättade skådisen i vårt tv-inslag. Se den hos SvD. Eller Aftonbladets eget inslag.

Det rullar på nytt

28 minuter in till jobbet. Två minuter snabbare än mitt personbästa på gamla cykeln. Ja, det är bra rull på nya cykeln. Redan första dagen.

söndag 14 september 2008

Nio gav mig tre

Nio rätt gav vinst direkt. Ja, då är Tippeligan (inte den norska utan www.tippeligan.nu) i gång igen. Skönt att inleda med en seger.
Tippeligan är en fotbollsnördcommunity där man möter varandra i matcher i ett ligasystem. Du spelar genom att tippa på Stryktipset.
Nio rätt ger nio mål. Min motståndare i helgen hade åtta.
Det ger mig tre poäng och lite arbetsro från högt ställda krav från omgivning och sponsorer... :)

Jag mår bra men lite illa

Med vinterns Vasalopp i sikte känns det bra. Är inne i ett bra stim med träningen. Det löper på fint. Jag mår prima av det.
Men baksidorna är att jag därmed rättfärdigar mig att dricka till exempel Coca cola fler gånger i veckan än bara på fredagar, är ökänd på jobbet för min fredagscola, eller att okynnesäta en portion till vid middag.
Sedan så är jag nästan hypokondriskt rädd för att bli förkyld. Av någon anledning lyckas jag alltid med det när träningen flyter på bra och kondisen är i topp. En förkylning sätter stopp på det. I flera veckor. Och jag hatar den tunga sätta i gång proceduren efter en sjukperiod.
Jag går omkring och känner efter. Har jag en virusattack i kroppen? Jo. Nej. Bäst att ta en Esberitox.
Men än så länge går det bra. För de goda effekterna krossar baksidorna...

fredag 12 september 2008

Egen spelning med Sugarplum Fairy

Borlänges stoltheter, bland flera, Sugarplum Fairy bjöd i veckan på en fantastisk akustisk spelning bara för TT. Helt magiskt, haha, när de framförde "The Escapalogist".
Jag träffade killarna för tio år sedan. Då jobbade jag på Dalademokraten i Borlänge och under vinjetten "Veckans dalaband" bokade jag in ett möte med killarna. Minns inte så mycket mer än så. Och hittar inte artikeln på nätet. Får kolla i DD:s arkiv vid tillfälle.
De supertrevliga killarna mindes. Kul.
Jag har alltid sett dem musikaliskt som Mando Diaos lillebröder, kopplingen finns där mellan Norén-pojkarna, lite valpigare, osäkrare och tamare. Men efter att tjuvlyssnad på nya plattan "The wild one" måste jag säga att de växer. Känns som de hittat efter det de sökt efter genom åren. Något lite mer eget.
Växte i respekt gjorde bandet också efter framförandet av "The Escapalogist" i promotorn Sandra Nordins lägenhet i Stockholm i onsdags. Det var verkligen bra. Tänk att få uppleva "privata" små spelningar genom jobbet. Det är riktiga "Halelujah moments"...

torsdag 11 september 2008

Bladet om schlagerstäderna

Här tycker Aftonbladets Tobbe Ek till om Melodifestivalstäderna som blev offentliga i dag.

Schlager i Leksand igen

Göteborg, Skellefteå, Leksand, Malmö, Norrköping och Stockholm.
Där har ni nästa års schlagerstäder. Kul med Leksand igen. Dalapower!
Allra roligast har man alltid i Norrland. Hela Skellefteå yrar i schlagerfeber. Sist möttes pressen av ett liveband på flygplatsen. På hotellrummet låg presenter från kommunen, som ett par långkalsonger med Skellefteå tryckt på benet. Stort.
Malmö prickade jag mycket riktigt in. Percy har byggt en jättearena som är klippt och skuren för att målas rosa i februari.
Första deltävlingen går av stapeln lördag 7 februari i Scandinavium, Göteborg. Final lördag 14 mars 2009 i Globen, Stockholm

"Idol"-tjejen alla snackar om

Jag sett klippet med Anna Bergendahl, 16 år, på TV4:s pressvisning och i går på tv. Det är fantastiskt. Vilken tjej, vilken röst. En riktig askungesaga är på väg att börja målas upp i "Idol 2008".
Här är klippet för er som missat.

Vilka städer får schlagerfeber?

I morgon ska nästa års Melodifestivalstäder utses. Brukar vara lätt att utse. Bara att titta på vilka städer som har nya hockeyhallar. Så Malmö är given.
Sen då? Göteborg och Stockholm förstås. Jag gissar på att det är Umeås tur igen. Och... och... Växjö.
Här är mina rad utan halvgarderingar: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Växjö.

Jag rullar illa

Jag är så trött på min gamla cykel med problem som vinda däck, utnötta kuggar, hoppande växlar och punkteringar. Cyklar man varje dag vill man att allt fungerar.
I morse hoppade kedjan igen. Jag måste hålla igen i backar annars händer det igen. Det här går inte. Någon som har en citybike-liknande cykel med reflexer, pakethållare, stänkskärmar med mera att sälja till mig?

tisdag 9 september 2008

Domedagen är nära

Ni vet väl att i morgon kan vara vår sista dag. Världen kanske går under?
Det varnar vissa forskare för i alla fall. De hävdar att ett svart hål kommer att bildas när Cern-laboratoriet i Schweiz startar sitt senaste experiment. Forskarna där söker svar på universums gåtor genom att försöka återskapa Big bang i liten skala. I morgon ska ett sånt försök göras.

Kristalltunga vinnare

Foto: Jessica Gow
Klara Zimmergren kämpade med rak arm för att orka hålla upp Kristallenpriset bara för TT. Mia Skäringer brottades med svår huvudvärk bara för att ställa upp för oss.
Och jag bad dem att hålla ut. Se klippet hos UNT.
Paret bakom årets humorprogram verkade glada men lite ansträngda. I tv kan man inte gömma sig som i radio.

måndag 8 september 2008

Vilse i Kristallen

Vi fick information om att vara på plats vid röda mattan vid klockan 17. Men det var först efter en timme de större tv-profilerna började komma och vi kunde sätta i gång och arbeta. Ett vimmel från Kristallen-galan finns nu ute på TT:s lina. Innehåller idel tv-stjärnor. Men en ny dator med lite annorlunda rutiner gör att jag inte hunnit med så mycket annat, som att blogga. Är litte virrig nu. Kan säga att jag slängt i mig gratismat, en Coca-cola och en Loka. Men jag tog ett mobilfoto till min dotter Elsa. På bilden finns "Bolibompa"-Markus (till höger). Livs levande men otroligt suddig - kanske säger något om stressen.

Dopeboy Tensta

Adam Tensta har släppt en ny musikvideo på sin grymt tunga låt "Dopeboy". En favorit från hans superbraiga debutplatta.
Kolla här.

Läget är Kristallklart

Kavajen är på för första gången i höst. Jag ska bevaka svenska tv-priset Kristallen i kväll. I år är det "lilla" Kanal 5 som sänder evenemanget från Annexet i Stockholm.
Håll utkik. Det kan, förutom två tv-inslag för TT, även dyka upp blogginlägg från röda mattan under kvällen.

söndag 7 september 2008

Vad är väl ett spelsystem

Det var en ett himla ältande av 3-5-2 efter Sveriges nollnollmatch mot Albanien. Har det inte klagats i alla år på Sveriges tråkiga 4-4-2?
Jag är för det nya spelsystemet. Det kommer ta lite tid för spelarna att anpassa sig. Hoppas bara att det lossnar mot Ungern redan på onsdag så landslaget får lite arbetsro.
För VM i Sydafrika är långt ifrån över.

lördag 6 september 2008

Jag kan fortfarande rulla

Plockade i somras fram mina gamla inlines. Köpta redan 1992 i staterna. När jag tog dem till Sverige var jag ensam på gatorna att rulla fram på dem. Långt innan trenden välde in över vårt land.
Grannpojken Elliott tittade storögt på när jag snörade på mig antikvarierna 2008.
Grannpappan Johan ropade "Det är ju ett par Bauer".
Jo, de första inlines såg ut som hederliga hockeyrör med hjul på. Grillorna har hållt bra. Bromsen har jag slitit ut och hjulen är bytta en gång.
Förstår bara inte varför jag valde rosa snörning på mina inlines. Säger det något om en övervintrad 80-talist i början av 90-talet?

Summering av vardagen

Jaha, då har man gjort sin första arbetsvecka på tre månader. Och Elsa sin första vecka på riktigt på dagis.
Jag är lite mör i benen och ryggen. Cyklar till jobbet och det är en 13-14 km enkel tur dit.
Mentalt lite trött efter att superinspirerad laddad för varenda webbtv jobb jag gjort på TT. Blev en bra vecka produktionsmässigt.
Den mentala urladdningen känns på kvällarna. Hos hela familjen Säävälä. Vi somnar i tv-soffan. Kämpar mot dvalan för att se "Rapport". Så illa är det. Vi är piggast på morgonen. Vilken fart det är då. Från klockan sex. Antar att det är så här småbarnslivet kommer att se ut de närmaste tio åren...

fredag 5 september 2008

Persbrandt om sin nya buffelroll

Mikael Persbrandt uttalade sig trots allt i går. Men inga enskilda intervjuer som jag så surt gjort inlägg om här.
Men från den presskonferens som hölls med gänget från dramaserien "Oskyldigt dömd", seriestart 24 september i TV4, tokvinklade jag på Persbrandt. Ser ut så här hos GP.

Hoppas på skador på is

Fin bild från TV4:s höstpresentation i går. Kul de här två kvinnliga Piff och Puff, Carolina Gynning och Carina Berg som i vinter leder "Stjärnor på is". Farlig underhållning. Redan har det ju framkommit att ståuppkomikern Anna-Lena Brundin brutit handen på isen.
Men programledarparet med Sveriges största tv-ego parerar det med att hoppas på fler skador - för då får de två plats i tävlingen. Se hur vårt material klipptes ihop på Aftonbladet.

torsdag 4 september 2008

Expressens fel

- Var kommer ni från då?
- TT.
- Nä men då hamnar det i Expressen. Ni får nöja er med det som sas på presskonferensen. Varför pratar ni inte med de andra unga skådisarna?

Nix. Det blev ingen intervju med Mikael Persbrandt i dag. Bara en tråkig presskonferens.

Persbrandt gör mig nervös

Är lite orolig i magen. Han har den påverkan på en. Vi ska om en stund eventuellt träffa Mikael Persbrandt på en träff där TV4 presenterar hösten.
Han spelar en bufflig professor, en kvinnokarl med narcissistiska drag, i tv-serien "Oskyldigt dömd". Han trivs säkert i den rollen.
Han kan vara lite bufflig själv inför intervjuer. En imponerade gestalt. Man vet aldrig om han ställer upp för en pratstund. Han vill helst inte hamna i Expressen. Men det gör han ändå då alla citerar honom om han så bara pratar med kyrkans tidning.
Så jag brukar säga "vi är en nyhetsbyrå - snälla Mikael kan du inte ställa upp - vi ställer relevanta frågor".
Men han är nyckfull. Ibland går det, ibland inte. Därav oron.

onsdag 3 september 2008

Elsa spelar tennis

Här är Elsas första svingar på tennisbanan. Kolla in treåriga tjejen.

Dubbelfel på skylt

Skylt från ett fik på "stöddiga" Östermalm. Men stället ligger inte ens på Djurgården. Och inte verkade de så snygga heller. Dubbelfel.

Nathalie Larsson som filmstjärna

Vad sjutton gör Nathalie Larsson på tv-sidorna i DN. Har OS-fyran i skeet skjutit sig in i filmvärlden?
Det var min första tanke när jag läste filmtipsen i morse. Visst är Leonardo DiCaprio lik svenskan.

tisdag 2 september 2008

Här är den hårda Idoljuryn

Ni kommer att få se en tuffare Idoljury i år. Hårdare men på ett hjärtligt och råare sätt. En tjomme blev kallad "italiensk ficktjuv som inte kan sjunga" av Andreas Carlsson.
På dagens förhandsvisning av första programmet på Hotell Anglais i Stockholm avslöjades också att det är mycket gnabb mellan jurymedlemarna Anders och Laila Bagge.
Kanske inte så konstigt i och med att de varit gifta förut. Men det känns som att deras äktenskapskris i ett av Sveriges största underhållningsprogram kanske vi kunde ha varit utan. Eller så tillför gnabbet något kul.

Strul med "Idol 2008"

Roligt med presskonferenser. Det händer ofta något strul med tekniken. På dagens pressmöte av "Idol 2008" så strejkade tv-anläggningen på Hotell Anglais. Bild men inget ljud kom ut. Inte förrän efter en kvart.
Programledaren och kontrollmänniskan Peter Jihde suckade mellan bänkraderna. Han hade inget ansvar i det hela.
"Jag hade kollat uppspelningen redan för tre timmar sedan", konstaterade han kritiskt och kliade sig i skägget.

måndag 1 september 2008

Vilket hästjobb!

Besökte i helgen Vinterviken och dess skördemarknad. I stället ramlade vi in på Nobels konsthallar och tavelkonstnären Bengt Eldes hästshow. Hundratals hästar med alla olika motiv. Kul. Men en hästkrake gick loss på runt 3000 kronor. Mindre kul.