lördag 31 oktober 2009

Vad vore då en fest på Kyrkogatan?

Underbar kanske. Just nu pågår Smedjebackens största privatfest. Jag var inbjuden. Men snoret halkade mig hela vägen tillbaka till Stockholm. Hela familjen är förkylda.
Så därför gick jag miste om Fredrik Gleisner, legendarisk artistbokare på Goatbridge, 40 årskalas med förutom lokalt folk även inkluderar en busslast från Stockholm med artister, musiker och skivbolagsfolk som också deltar i festen i en intim lokal på Kyrkogatan i byn.
Stort.
Synd.
Men familjen och ens egna hälsa först. Snörvel...

onsdag 28 oktober 2009

Vi firar halvår



Ida fyller Ida och Fanny ett halvår. Dessutom fyller jag typ 38... halvår. Bilden tog Elsa, 4 år, alldeles nyss. Sin första fotografering någonsin. Bra jobbat.

tisdag 27 oktober 2009

Webbjokern - ett osexigt spex

Det är amatörernas julafton. Det är visserligen beundransvärt av SVT att släppa in oskrivna låtskrivare till Melodifestivalen. Men en snabb genomlyssning av de just nu 100 kvarvarande webbjokrarna är ingen njutning direkt. Fy fasen vad dåligt det är. Kanske finns där något guldkorn att vaska fram men snälla snälla rösta inte fram ett töntbidrag som till exempel "Lite sex och lite spex" av Alrik Paulsson, som för närvarande ligger topp 20. Det vore förödande för hela tävlingen.



12 november ska en webbjoker ha röstats fram till Melodifestivalen 2010.

måndag 26 oktober 2009

Känd sångerska vill radera mina bilder

Fick ett mejl från en känd svensk artist i dag. Sångerskan tyckte inte om hur hon såg ut på bilderna vi på TT Spektra tog, inklusive några som jag tog med mobilen och publicerade här på min blogg.
Hon önskade att jag skulle ta bort dem. Hon var "missnöjd med sitt egna uttryck". Hon kände inte igen sig och tycker det är känsligt.
Först trodde jag det var ett skämt. Men det visade sig vara hon. Men det är bara det att vi träffade henne för något år sedan. Varför reagerar hon först nu?
Hon vill inte att bilderna dyker upp när man googlar på hennes namn. Jag tycker det är ett märkligt befarande men jag respekterar det.
Bilderna ska jag ta bort.

Missar inte Miss Li

Elsa går omkring och gnolar på Miss Lis "Stupid girl". Min fyraåring är en smart flicka med smak.

söndag 25 oktober 2009

Ett, två, tre sötnosar


Jag nyper mig ofta i armen och tänker "hur kunde jag få tre så små söta flickebarn". Det är då för fantastiskt. Jag måste få säga att jag stoltaste pappan i Söderort och hela kungariket.

lördag 24 oktober 2009

Derbyt - en plåga

Det är kanske höjden av självplågeri. Att gå på derbyt i morgon. Men jag har slutat att gå av andra skäl.
Den hotfulla stämningen, huliganer, okontrollerad fylla och matcher som på grund av oroligheter blir tre timmar långa har gjort att jag slutat gå på derbyna. Inte en enda i år. Tragiskt, javisst men det är inte roligt längre.
Inte nu heller när Bajen går kräftgång och AIK har guldvittring.
Egentligen skulle man väl gå i morgon. Alla ens lag, förutom Tottenham, är på dekis just nu och sedan många år tillbaka och någon gång ska det väl vända.
Men man slutar aldrig att hoppas. Och det skulle vara så skönt med ett mirakel i morgon. Samtidigt kvalar Brage för Superettan. Oh Lord, låt mig slippa matcher mellan Hammarby och Brage nästa säsong.

Tennisgubbar av rang

Spelade tennis med kompisen Jakob i veckan. En bit in i vår match äntrar två gubbar i femtioårsåldern in på banan bredvid oss. Jag tar inte så mycket notis av dem först, men sedan skakar jorden under mina fötter.
De tar inledningsvis lite krampaktigt av sig överdragskläderna men sen... ja sen... sätter de i gång och slår skiten ur sina tennisbollar, det smäller till av varje ren träff, det skriker i golvet när deras eminenta fotarbete gör sig hörd, svetten skvätter när de dunkar in ett serveess och det går så fort, så fort...
Där står jag och Jakob och försöker spela med våra långsamma ballongtopspinsdueller och osäkra grundslag medans det bara dunkas plågade tennisbollar intill.
Jag blir så avundsjukt förbannad på dem. Jag vill också kunna så där.
Sensmoralen när röken lagt sig: Koncentrera dig på ditt eget spel och försök åldras med värdighet.

fredag 23 oktober 2009

Frossar i höstfärger


Härligt att strosa runt i naturen med tvillingvagnen. Den är rätt framkomlig ändå och tvillingarna Ida och Fanny sover igenom det mesta.
Men en och annan höstlig färgklick hinner de också se. Oftast spanar de upp i lövverken och beundrar vad de ser. Det är härliga färger på löven under hösten.
Mina ögon studsade istället mot en grön färgprakt vid rötterna. För mossan är väl riktigt grön? Jag är nämligen färgblind... (men bara när man blandar färger och ställer snarlika nyanser mot varandra).

torsdag 22 oktober 2009

Första fyllan vid fyra

Bara i Finland mina vänner. Här börjar man i tid. Kolla här i Aftonbladet om fyraåringen som drack sig full på handsprit.

Dissar han Smedjebacken?

Såg ni "Den stora resan" i SVT i veckan? Min uppväxtort kommenterades syrligt av familjen från Ludvika. Pappan Christer Karlsson hjälper till att snida träfigurer och pratar samtidigt både med hövdingen och över axeln med sin dotter om dalahästar.
Han förklarar att vi har hästar i trä som sedan målas.
Kolla här. Cirka 15 minuter in i sändningen kan ni höra den här konversationen, återgiven här på ett ungefär.

- Vi har Ludvikahästen också, säger dottern.

- Jo, men det räcker med dalahästen nu. Det finns ju en häst för varje by, säger pappan.

- Smedjebacken också?

- Näh, inte Smedjebacken, säger med han med en suck.

onsdag 21 oktober 2009

På bio med barnvagnen

I dag var det premiär för barnvagnsbio för mig. Vi tog med Ida och Fanny på "Bröllopsfotografen".
Barnvagnsbio innebär matinétid (klockan 11), paus halvvägs, tänt i lokalen och sänkt ljudvolym.
Vi var ett 15-tal föräldrar med barn, mest mammor. Barnskrik gick i vågor och verkade liksom trigga varandra mellanåt men ändå förvånansvärt sansat.
Ida och Fanny såg lite på duken, sov, tittade på andra barn och skötte sig galant.
Men det var skönt att se och vara en del av en grupp människor där toleransnivån och respekten för bebisskrik och lite bajsdoft är oerhört hög.

Fotbollen förbrödrar


Tvillingar i media. De äldre tvillingbröderna Olsson med ett stort hjärta för AIK valsar runt i media. DN skrev om Erik och Lennart i helgen och i dag Metro.

DN hade cancervinkeln - att en av dem är sjuk och inte längre kan gå på fotboll tillsammans. Metro skriver att de ska få gå tillsammans och se guldmatchen i Göteborg. De flygs ner tillsammans med AIK:s spelartrupp.

Gullig historia trots allt i den annars tråkiga supporterrapporteringen.


Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig saavala@hotmail.com

tisdag 20 oktober 2009

Fredspriset till nappen

Nappen är en räddare i nöden. Vi skulle inte ha klarat oss långt utan den. Speciellt nu med tvillingar.

Det finns de som inte gillar den. Det hävdas att den är en smitthärd, att den kan riskera att ersätta bröstet och att missbruk leder till utåtstående tänder. Visst har vi märkt att den torsk, så kallad bakteriebeläggning som kan bildas på tunga och kind i munnen, smittar förmodligen genom napp. Men annars gäller det att hushålla och rengöra nappen (koka den) vilket ärligt talat sker inte så där ofta.
För Ida och Fanny köpte vi namnnappar för att hålla isär sugverktygen. Nappen ger tröstande och lugnande verkan. Den ger oss den ro vi inte skulle fått annars med griniga ungar.

Att vänja sig av vid den kan bli ett problem. Med Elsa pratade vi länge inför hennes treårsdag om att vi då skulle sluta med nappen. Vi samlade ihop napparna och lade dem i ett stort kuvert som vi skulle posta till tomten. Elsa köpte det rätt väl. Visst fick hon abstinens någon gång men efter en vecka var den definitivt glömd.

Nappen är ingen nutida uppfinning. Den har funnit i åtminstone 3000 år. Då var den gjord utav lera i form av djur fyllda med exempelvis honung som gavs till bebisar.
Men först 1447 nämns den första gången i litteraturen. Då var den gjord av tyg.
1845 ges första patentet till en napp som liknar dagens design.
1900 har gummit ersatt annat material som tyg och ben på sugdelen.
1975 lanseras först nappen med knopp istället för ring för att förhindra strypolyckor.
1991 beslutar Europeiska standardiseringskommittén att alla nappar måste vara försedda med lufthål. Det ska hindra barnet från att kvävas om skölden hamnar i munnen.

Källa: Vi Föräldrar/"History of Pacifiers and pacifier use" av Peter P W Weiss


Ibland kan det vara svårt att komma till ro även med en napp. Kolla in Ida.

måndag 19 oktober 2009

Tvillingnötter mot islam

Tvillingar i media: Ja, ni ser. Vilka tvillingnötter. Aftonbladet skriver i dag om tvillingarna och sverigedemokraterna Ted och Kent Ekeroth som startat en fond där folk anonymt kan skänka pengar till kampen mot islam.
Om bara en av dem haft lite vett så att han kunnat föra över till den andre. Men nåja. Nu skriver jag inget mer.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media. Tipsa mig på saavala@hotmail.com

söndag 18 oktober 2009

Här är mitt liv

Då är "Här är ditt liv" i SVT över för denna gången.

Jag vet inte hur ni tänker men varje gång jag bänkar mig för att se programmet föreställer jag mig själv som huvudperson. Hur skulle det vara? Vilka av ens vänner skulle redaktionen tycka vara intressanta ur ens liv. Vilka skulle vilja komma? Och skulle gamla ovänner vilja hämnas? Och vad skulle exen säga i inspelade snuttar? Vilka låtar skulle framföras?

Nu kommer jag aldrig att intervjuas i ett dylikt program eller över huvudtaget av Ingvar Oldsberg men att leka med tanken är så rolig. Fantasierna följer mig genom hela programmet där jag försöker placera gästerna och situationerna kändisarna berättar om med mina egna.
Vilken egotripp av rang det vore.

Kanske skulle man ha det som en lek på en fest? Lite god mat, vin och en värd som leder samtalet och plötsligt säger "och här kommer han" och så dyker personer ur ens liv upp i köket.
Någon som vill agera Oldsberg på min 40 års fest?

Delad kamp mot cancern


Tvillingar i media: Två tvillingar som verkligen delat allt med varandra är Lennart och Erik Olsson i Stockholm. Men nu har den ena fått cancer.
Och Erik får nu gå ensam på fotbollsmatcherna för de två delar en livslång kärlek till AIK.
En rörande historia som DN skriver om i dag.
Synd bara att de valt kärlek till fel klubb. Men bortsett från det läs en rörande historia om enäggstvillingarna Olsson här.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Svårt att inte jämföra twins

Tvillingar i media: En sextonårig tvilling skriver till Linda Skugge i senaste numret av Icakuriren och känner sig stå i skuggan av sin tvillingsyster.
De är tvåäggs och väldigt olika. Enligt flickan får syrran bättre betyg, bättre tillit av föräldrarna och är trevligare, snyggare och sportigare än henne. Hon älskar sin syster men blir bara argare på henne.
Linda svarar att hon ska stå på sig. Tvillingar ska inte behandlas som en enhet men att det ofta blir så ändå att de klumpas ihop och jämförs.

Vi är försöker att se på Ida och Fanny som två unika individer. Inte klä dem lika och så vidare. Men det är rätt oundvikligt i och med att de är födda samma dag att nu under den tidiga utvecklingsfasen jämföra dem och kommentera deras olika framsteg. Så blir det bara.
Vi hoppas att inte hamna i samma situation som flickan som känner sig orättvist behandlad av sina föräldrar och omgivning.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

lördag 17 oktober 2009

Inga 3D-brillor för barn



Kolla in brillorna. De är något stora på Elsa.
Vi var och såg hyllade animerade filmen "Upp" i dag. En 3D-film där man får såna här lustiga brillor till för att se effekterna på duken. Men de har bara en storlek vilket gör att bioupplevelsen för Elsa blev förstörd. Glasögonen var tok för stora och gled ideligen av hennes lilla näsa och inte fick de något fäste bakom hennes små öron heller.
Dåligt SF. Ordna brillor för barnen också. Pengarna tillbaka.

fredag 16 oktober 2009

Fem bästa med a-ha

DN skriver med viss ironiskt underton att a-ha lägger av. Det norska popundret har väl aldrig tillhört musikrecensenternas favoriter. Dock mina.
Här är enligt mitt tycke deras fem bästa låtar:


1) The sun always shines on tv
En 80-talsikon av rang. Fantastiskt intro som efter en minut exploderar. Arenarockpop med skön melankoli. Berör mig fortfarande.
2) Hunting high and low
Som en visslande vacker frisk vind över norska fjordar och fjäll. Storslagen ballad.
3) The living daylights
Coolt James Bond-tema där de klarat av uppdraget galant.
4) The bandstand
Kanonsnygg fräsch 80-talsretro från i år.
5) Take on me
Sönderspelad. Personligen tycker jag att den banbrytande musikvideon var starkare och mer bidragande än låten till att det här blev en av 80-talets största hits. I övrigt bara en reko låt.



Lasse Lindh, folkliga popindieschlagerräven,gjorde för några år sedan en cover på a-has "The sun always shines on tv". Låten spelades in till filmen "Kärlek 3000" och är en charmig tolkning av svensken.

Läge för gratulationer

I dag pratade jag med min halvbror för första gången. Det var på tiden. Han fyller 40.
Grattis Sten!

Häng ut de små

Kalsonger för välhängda män. Nu lanserar Mikael Persbrandt kallingar i sitt namn för dem med stockar i byxorna. Det skriver Aftonbladet i dag.
Men vem tänker på småkukarna då? När kommer det något för dem? När skapas det en Facebook-grupp för smådickarna? När bildas föreningen SRS - Småkukens Rätt i Samhället för alla ministicks.
Det finns en otrolig mytbild kring mäns storlek på snoppen. Män som inte är av det rätta virket förmodas saknas stake... alltså ha en liten en.
Även tjejer som vill håna eller dissa killar, kan ses sinsemellan vifta med lillfingret och säga "slår vad om att han har en sådan".
Var kommer denna allmänna bild ifrån att störst är bäst?
Kvinnor pumpar upp sina bröst så den finns ju där också men det är sällan man ser någon stå upp för smådicken. Det är ingen som törs. Det skulle sätta djupa spår i ens manlighet att våga stå för det.
Jag tycker bara det är märkligt, att det är en sån slagsida åt storleken. Men jag är inte som alla andra män... när det gäller synbilden.

torsdag 15 oktober 2009

Pappas stresstest

I eftermiddags gick jag igenom ett stressmoment av rang. Min fru blev sen ute i affären och klockan klämtade hastigt middag.
Ida och Fanny började skruva på sig. Plötsligt liksom triggar de varandra och börjar skrika efter mat.
Medans jag fått i ordning två nappflaskor ropas det från tv-soffan där Elsa med bästa kompisen ser på film:
- Vi vill ha ost- och äppelskivor!
Jag matar vidare tvillingarna och ser att jag har några minuter på mig innan pastan kokat färdigt till pastagratängen med kassler jag planerat till middag.
Men jag får ingen paus i matandet av de två. Det ropas från tv-soffan igen.
Det ringer på telefonen. En försäljare presenterar sig förvirrat:
- Hej jag ringer från Viasat... Nä, det gör inte alls. Jag menar Allt i hemmet, jag söker Pia.
- Hon är inte hemma, tack och hej.
Skivar snabbt ihop en skål med äpplen och ost. Slänger in gratängen i ugnen. Håller en gråtande Fanny samtidigt i famnen medans Ida vrider sig i babysittern.
Tiden går i slow motion.
Pia kommer hem till slut hem. Middagen står på bordet.
Och jag har gått igenom ett stressmoment av rang.

onsdag 14 oktober 2009

Kul med mjölkpaket



Ida och Fanny, mina snart ett halvår gamla tvillingar, har kul på köksbordet med en ny lek. Det man minst anar ska roa dem blir det roligaste på hela dagen.

Hoppas på vassa blåbär

Jaha, tummarna för Malta då.

Söderorts snyggaste skyltar

Hösten mest efterlängtade skylt. Och så fina de är. Gatan utanför vårt hus ska efter flera års påtryckningar från de boende äntligen få lite mindre trafik. Det blir enkelriktat på prov i ett halvår för att sedan utvärderas.
Vi har, speciellt nu när vi är uppbundna av tvillingarna, varit så oroliga över när Elsa är ute och leker på gatan, på cykel, med kompisar, med bollar och annat. Vi vuxna har svårt att hinna med att agera trafikövervakare också.
Nu ska det bli hälften så mycket trafik att hålla reda på och den kommer från ett och samma håll.
Men det känns ovant. Första jag gjorde efter att hämtad Elsa från dagis i dag var att köra mot enkelriktat på vår egen gata. Nåja, även en gammal hund ska väl...

tisdag 13 oktober 2009

Barnflicka sökes?


Jag var au pair i Washington DC 1992. Tog hand om en sjuårig flicka och en elvaårig pojke. Flickan var en riktigt mammig, bestämd och envis liten flicka som jag hamnade i många ändlösa fajter med. Man kan säga att jag skolades som förälder redan då, en riktig skärseld må jag säga.
Även om min barnuppfostran i USA mest handlade om att nästan bara vara deras privata chaufför och skjutsa dem mellan olika träningar. Men visst, jag skötte deras hemläxor, lekte, klädde på dem och gjorde matsäckar.
Det var intensivt men jag hade mycket långa ledigheter när barnen var i skolan då jag kunde umgås med tjejkompisar (rätt ovanligt med manliga au pairer och tacksamt för blyga mig att träffa flickor) eller bege mig ut på uppäcksfärd själv i en fantastisk stad.
Men det där var för många herrans år sedan. I dag är jag Facebook-kompis med flickan som i dag närmar sig trettio årsåldern med stormsteg.
Många gånger har jag tänkt på skoj att be henne komma över till Sverige och få lite "payback time" för det hon utsatte mig för och låta henne ta hand om mina tre barn (tvillingbebisarna Ida och Fanny samt fyraåringen Elsa) när de trilskas som allra bäst...
Men flickan, Stephanie, är svår att slå. Hon var ett riktigt jobbigt barn att ta hand om. Men jag tror att det alltid är jobbigare att ta hand om andras barn än sitt eget.
Sedan kommer jag på mig själv att jag vill ta hand om mina barn själv för det gör jag/vi bäst ändå.

måndag 12 oktober 2009

Fyrdubbelt med handbollstwins

Tvillingar i media: Såg ni reportaget om Skurus damlag i handboll i gårdagens "Sportspegeln" i SVT? (spola 26 minuter in i sändningen får ni se) De stoltserar med fyra tvillingpar i klubben (varav tre är enäggs). Och de bara vinner och vinner.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

Ett från trettonrespekt

Förra veckan två ynka rätt på Stryktipset (med fyra halvgarderingar dessutom). Men nu i helgen, som ni såg i inlägget nedan, mycket bättre.
En tolva. Ett rätt från tretton och sköna slantar. Borde alltid vara VM-kval istället för Premier League.
En tolva, gav en femhundring, och värd lite respekt. Om inte annat för uppryckningen från helgen innan.

Usel tippare fick rätt

Jag trodde det var klart. Jag tippade på Danmark. Då skulle Sverige vinna.
Så brukar det vara när jag tippar med hjärtat. Det är så nästan jämt. Åtminstone när jag tippar på Tottenham. Att får de mitt tips så kan jag ge mig sjutton på att de istället får stryk.
Men nu gick det som det gick ändå. Trots mitt tips.
Kanske borde jag satsa stora pengar på Portugal på onsdag för inte kan väl jag tippa rätt igen?

Bloggledigt

Uppehåll i bloggen. Vi är hos svärmor i Gävle. Skönt för oss alla i familjen och få lite omväxling i vardagen. Bli ompysslade och låna ut Ida och Fanny till pigga armar.
Men nu bär det av hemåt igen och en stundande vardag...

torsdag 8 oktober 2009

Hundra Youtubeklipp på fyra

Kolla in Youtubes, påstås det, hundra bästa klipp på fyra minuter. Kanske känner du igen några? En kul åktur utlovas.

Vildsvin levde loppan

Jädrans vad vildsvin kan svina till det. Kolla in den här villaträdgården som fick oväntat svinigt besök.

Tvillingflicka blev pojke


Tvillingar i media: Tänk dig två tvillingflickor varav den ena kommer på att hon egentligen är en pojke.

Det skriver Aftonbladet om i dag under vinjetten Svenska hjältar. Det handlar om Camilla, 38 år, som efter att ena tvillingdotter vid fem års ålder sa att hon är en pojke kämpat för att förstå, stångats mot omvärldens fördomar och samtidigt stöttat sin son.

En fantastisk historia att läsa om och ta lärdom av. En svensk hjältinna och en hjälte.

Har du läst eller sett något om tvillingar? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

onsdag 7 oktober 2009

Konsekvenser av dagisbrist

Måste säga att vi börjar ana sviterna av att vår dotter bara får gå 15 timmar i veckan på dagis.
Hon har mornar då hon inte vill gå med dagis (det hände väldigt väldigt sällan förr).
Hon har separationsångest vid lämning och får oftast lassas över till en fröken (det hände väldigt sällan förr).
Hon säger att hennes favoritkompisar på dagis inte vill leka med henne (det har aldrig hänt förr).
Hon frågar var ska jag i morgon? Dagis eller kyrkis? Elsa får bara gå sina femton timmar mellan klockan 9-14 på tisdag till torsdag. Måndagar och fredagar går hon på kyrkans barntimmar på förmiddagen. Hennes veckor känns förvirrande (vilket hon inte gav intryck av förr).
Jag tycker det är för jävligt att kommunen inte kan låta vår dotter få gå 30 timmar i veckan. Att inte tvillingar hemma är skäl nog att låta Elsa få ha sina dagisrutiner i fred.
Vi räcker inte till för henne hemma att täcka upp luckan från utebliven dagistid. Så är det bara.

Min biceps söver mig

Min biceps sväller igen. Jag har börjat träna på gym och det ger resultat. Jag sover bättre.
Det beror på att jag grottar ner mig i sängen med min ena arm över ansiktet. Och så låter jag bicepsdelen trycka ner över mitt öra. Det blir liksom som en öronpropp av min muskel och ju mer välpumpad biceps desto bättre sover jag.
Men det är klart en fet fläskig överarm kanske ger samma eller till och med bättre effekt än i dag.
Kanske ska sluta på gymmet?

tisdag 6 oktober 2009

Nostalgiplikt på Kiss

Åhh Kiss då? Jo, i dagarna släpptes första studioplattan sedan 1998. Mina förhoppningar på "Sonic Boom" var inte högt ställda efter den svaga singeln "Modern Day Delilah".
Det låter som ett Kiss på 80-talet, som en platta insprängd mellan "Lick it up" och "Animalize", svängigt och riffigt men utan de riktiga fullträffarna och som sagt som tröttsam, dammig, melodiös 80-tals hårdrock.
Det är mina första intryck efter att ha tuggat plattan några gånger i Spotify i dag.
Albumet är jämnare än den hopplösa bergochdalbanan "Psycho Circus" och några spår duger men det här kommer snabbt att suddas ut ur minnet om det inte vore Kiss. För barndomsidolerna hänger nog med mig än på ren nostalgiplikt, om inte annat för den läckra cd/dvd-utgåvan av skivan med gamla rockklassiker i nytappning och liveklipp med sminkade Kiss från Buenos Aires.
Nu får de se till att komma till Sverige så jag får rocka och rolla all nite...

Här är lite reklam:

Paul Stanleys svenska låt

Jag diggade låten som fan. Körde låten högt på repeat i min psykbunker på mitt jobb som har en fantastisk ljudanläggning i en ljudisolerad studio.
Men jag hade tills nyligen ingen aning om, eller om jag för tre år sedan förträngde och/eller inte hade en aning vem han var; att Andreas Carlsson i "Idol"-juryn skrivit låten. Den fantastiska explosionsmedryckande "Live to win", titelspåret på Paul Stanleys soloplatta 2006.
Visserligen tillsammans med Kiss-sångaren och Desmond Child men dessutom flera låtar på plattan. Det tyckar jag som gammalt Kiss-fan är stort.
Nu har också den eftertraktade svenske producenten med stomatolleendet släppt en biografi med namnet "Live to win". Måste betyda att han är rätt stolt över låten som han skrev åt Kiss-legendaren.

måndag 5 oktober 2009

Kent - ett synthband

Kent har blivit ena riktiga synthtöntar. Om nya singeln "Töntarna", finns på Spotify, anger riktningen på kommande plattan "Röd" (som släpps i november) så är det ett synthigare Kent än på förra plattan "Tillbaka till samtiden".
En tung synthmatta rullas ut för våra fötter på nya singeln. Sakta maler den på innan refrängen brakar loss och Kent låter Kent igen trots synthtugget.
Jag gillar Kent vare sig de tar ett rockkliv eller programmerar sig tungt som Depeche Mode. Jag är en liten Kenttönt.

söndag 4 oktober 2009

Oldsberg gör ytlig snäll tv

Då blev det då äntligen en kvinna i Ingvar Oldsbergs liv.
Det hade i och för sig varit roligt att se hur kritiken i media hade sett ut om han haft ytterligare en gubbe som gäst i "Här är ditt liv".
Nu får han ändå stryk i kvällsisarna. Dels av Stina Lundberg själv, dels av kvällspressens profiler. Stina ångrar sin medverkan och tycker att programmet borde ha mer svärta i sig. Krönikörerna tycker han ställer fel frågor och missar bra följdfrågor.
Det är inte lätt att heta Ingvar i höst.
Men han gör sitt "Här är ditt liv" som han är skolad i den gamla mysiga Hyland-generationen. Det ska vara gemytligt, inte stötande, inte för djupt, inte sårande utan mer ytligt, trevligt och hyllande snarare än att försöka ge en sann bild av gästen.
Den äldre generationen uti stugorna vill säkert ha det så här finpolerat. Folkhemsvänligt och respektfullt.
Medan mediadrevet, och särskilt kvällstidningarna, vill ha något att spinna vidare på. Något tidigare okänt skandallöst, snaskigt, omskakande och lösnummersäljande.
Något att göra nyheter på.
Oldsberg vill göra underhållning. Snäll och hedrande sådan. Vilket han gör bra.
Och det får man snällt acceptera tills det kommer en motsvarande variant under programnamnet "Här är ditt liv svin/slyna".

Tvilling i magen

Tvillingar i media: En bebis vars mage började växa onormalt mycket avslöjar en grotesk historia. I magen fanns den ettåriga flickans ofödda tvilling.
Det skrev Aftonbladet om i gårdagens tidning. Kang Mengru från Kina var gravid med sitt syskon i magen. Där hade den fullt utvecklade tre kilo tunga fostret fastnat. Det krävdes tio svåra operationer för att avlägsna syskonet i magen.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Hör av dig till mig på saavala@hotmail.com

lördag 3 oktober 2009

Tänk på jättearenan

Stockholmsarenan står klar 2012. Plats för 30 000 åskådare på läktarna.
Men som det känns nu kan invigningsmatchen stå mellan Hammarby och Brage i Superettan. Och kanske 3 000 personer på plats.
Dags att förnya kontraktet! Kämpa Bajen!

fredag 2 oktober 2009

Sveriges största tjat

Peter Jihde som i varje prata måste påpeka att "Idol" är Sveriges största musiktävling. Öronen måste blöda på schlagergeneralen Christer Björkman.
Måste vara Sveriges största tjat just... nuuuuuuuuuuuuu... (säg det som Jihde).
Undrar om han får Stim-pengar för detta tjötandet?

Sjukaste serien i svensk press

Tvillingar i media: Lite tveksam om det här ska gå under tvillingvinjetten. Lite tveksam om det ens är värt att nämna den smaklöst sjuka serietecknaren wulffmorgenthaler som dagligen publiceras i Aftonbladet. Det är bland det mest bisarra, sjuka och ekivoka i svensk daglig press. Har ansvarige utgivaren på Aftonbladet sett vad de publicerar?
Ibland är det makabra avhuggna huvuden som används som fotbollar. Ibland bara snuskigt äckligt.
Som i dag. Den om tvillingen i röven. Vad tycker ni, är det bra?

Wulffmorgenthaler är skapad av den danska skribenten Mikael Wulff och konstnären Anders Morgenthaler. Namnet på serien kommer från deras efternamn.

torsdag 1 oktober 2009

Var fan är min reporter?


Här är min lokalreporter. Om jag ser katter i träd eller vill uppmärksamma politikerna om att vår gata bör stängas av för genomfartstrafik så kontaktar jag henne.
Pernilla Fagerström är ensam reporter i Huddinge kommun (hon jobbar för lokaltidningen Mitt i Huddinge).
Det skriver min facktidning Journalisten om i senaste numret. De har kartlagt journalisttätheten i landet och hälsat på där det är bäst och sämst.

Huddinge är bland de sämsta. Jämför med Gävle som är en lika stor stad och har två tidningar med full redaktionsbemanning. Pernilla har inte ens sitt kontor i Huddinge utan i Liljeholmen.
Falun har flest antal journalister per capita.
Men i Huddinge identifierar vi oss kanske mer med Stockholm. Och räknar DN, SvD, City, Metro och kvällstidningarna som våra lokalblaskor.

Jag läser med stort intresse Mitt i Huddinge. Jag har alltid vurmat för det lokalt nära. Det som händer i kvarteret vill jag läsa om - också.
Speciellt insändarsidorna är för roliga lokalt. Om folk som irriterar sig på den tunga trafiken på Häradsvägen och folk som irriterar sig på folk som irriterar sig på trafiken på Häradsvägen. Det är underbar läsning.
Gratis sådan.
Synd att den inte kommer oftare i brevlådan än en gång i veckan.

Hockeytvillingar bäst i norr


Tvillingar i media: Sportbladet skriver i dag om de kanadensiska hockeytvillingarna Chris och Cam Abbott som gör bra ifrån sig i elitserieklubben Luleå. Tvillingarna som tidigare spelade i Rögle försöker lära sig svenska. Förutsättningarna är nu bättre än i Skåne säger de eftersom de upplever svenskan i norr vara lättare att förstå.


Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com