måndag 7 april 2014

Givande skoldag

Satte mig i skolbänken idag. Följde en dag på Elsas skola. Hon går i andra klass.
Kände mig nyfiken som en Pisa-kontrollant. Hur mår den kritiserade svenska skolan?
Utan att peka ut skolan så är helhetsintrycket MVG.
Slogs av hur lugn arbetsmiljön var i klassrummet, trots att läraren sade att det var en av de stimmigare dagarna. Eleverna lyssnade, svarade och frågade. Självklart fanns där somliga med myror i brallan och koncentrationssvårigheter. Men majoriteten skötsamma och uppmärksamma. Tempot lite uppskruvat med en hel del koll på klockan "två minuter kvar nu!".
Elsas klass har utrustats med varsin iPad. Den används flitigt. Syns att alla kan den och att den är inspirerande.
Tänk om man själv haft sådana hjälpmedel för 35 år sedan. För att inte tala om den Smart board, en slags elektronisk griffeltavla, som läraren har som grund. Här kan man skriva, surfa eller visa film - ett obegränsat användningsområde.

Kan känna att som ensam lärare för en stor klass så får elever vänta länge med uppsträckt hand innan man får hjälp. Särskilt under mattelektionerna med kluriga problemlösningar. Här måste man få tid att resonera och hitta ett svar som man hinner greppa och förstå. Minns själv hur man liksom tappade lusten om det tog tid att få hjälp. Man struntade i att räcka upp handen. Så det är inget nytt problem helt klart.

Skolmaten var helt okej. Åt en lasagne som bara saknade lite kryddor. Men salladen. På min tid fick man på sin höjd rivna morötter. Här Keso, bönor, majs, ärtor med mera. Underbart att se.

Elsa går en bra skola. Kanske har vi bara tur. Alla har inte den turen vad jag förstår.

Rekommenderar alla föräldrar att gå med sina barn en dag i skolan. Det väcker minnen till liv. Ger dig inblick i skolans värld av i dag.
Och kanske att den väcker din lust att påverka dagens skola till att bli ännu bättre. Oavsett om man råkar vara nöjd med just sin skola.


- bloggar med min supersmarta iPhone

- nyhetstips eller kommentarer mejlas till marko.saavala@tt.se