onsdag 8 april 2015

Du är live - lägg ut!

Allt ska vara live. Ut med det bara. Kunderna våra på TT Nyhetsbyrån vill det. Folket vill det. Alla ska bli tv.
Senaste sociala trenden är direktsända videostreamingtjänster som hippa Meerkat eller konkurrenten Periscope.
Jag har fått lite dille på dem också. Provat på något. Tittat.
Jag fascineras. Särskilt den här direktkontakten med någon på andra sidan jorden. Likt att kika in genom ett nyckelhål bjuds man in i andras privata liv och tankar. Men också ett sätt att se gatuliv, händelser, konserter, uppsnack och som alldeles nyss då jag via Meerkat följde en livesändning från ett PR-jippo för nya drönare i New York.

För egna livesändningar: Bambuser, Meerkat, Periscope, Ustream, String wire med flera.

Bambuser är den gamla svenska trotjänaren. Användes flitigt
under den arabiska våren främst i Syrien som en direktlänk till omvärlden. Under livesändningen kan du se hur många som ser din video och även få kommentarer. Liveinspelningen sparas och laddas upp på ens Bambuserkonto.Meerkat är den hippa fräcka nykomlingen här. En livetjänst
som bygger på snapchat-principen, det som sänds live sparas inte utan är live en enda gång och sedan förbrukat. Interagerar mot Twitter på ett charmerande sätt. Du talar om när du kör i gång, det går också att
schemalägga din sändning. Kommunicera kan du göra direkt på skärmen där ser tittarnas kommentarer.
Tyvärr filmar med telefonen bara i stående läge. Det känns konstigt då vi i media och normala skärmar tittar och filmar i liggande läge.


Periscope köptes upp av Twitter förmodligen på grund av Meerkat. Twitter vill så klart själva tillhandahålla en livetjänst som bygger på användandet av Twitter. Här får man i alla fall frågan efteråt om att spara filmen på mobilen.
Tyvärr filmar man även här bara i upprätt läge. Fattar inte.


En summering av tjänsterna är att någon sa att Periscope har kändisarna medans Meerikat har vanliga människor. Men nyss körde Madonna världspremiären av sin nya musikvideo "Ghost town" på Meerkat.

Jag tycker det är roligt att dyka ner i vanliga människor liv och att det sker live. Att höra någon från Australien säga ”Hello Stockholm” är till en början triggande senare kanske trist vardag. Kanske är det mycket av nyhetens behag kring videostreamingtjänster.


Det går att hitta spännande personer som delar ditt intresse för sociala medier, musik, sport eller nyheter.

Men det hämningslösa sättet kommentatorsfältet finns fritt för alla är också skrämmande.
Snabbt kan det här samlas hat, plumpa och sexuella kommentarer. Det har många kvinnliga användare blivit varse om.