fredag 28 januari 2011

Res till Kap Verde

Tänkte så här i efterhand när man landat efter all drama på Kap Verde-resan så klart rekommendera resmålet det allra varmaste.
Kap Verde är ett badparadis av rang beläget runt 50 mil västerut från Afrikas västkust. En ö-grupp av ett 15-tal öar som blev självständiga från Portugal så sent som 1975. En halv miljon människor bor här. Och kanske inte så många i norr känner till semesterparadiset.
I januari är det ändå rätt svalt men för oss skandinaver skön sommarvärme som snittar på runt 24 grader. Väldigt blåsigt och därmed lömskt för man bränner sig lätt i solen som blek viting.
Det tar drygt åtta timmar att flyga direkt till ön Boavista där vi valde Fritidsresors fyrstjärniga hotell Riu Karamboa. Det är ett sandslottsliknande jättehotell med 750 rum byggt isolerat mitt på ökenstranden. Tio minuter bort ligger en liten fiskeby, Sal Rei, med några tusen invånare. Allt som allt bor runt 7000 personer på ön.
Flygplatsen ligger bara tre minuter från hotellet så transfern är smidig och kort.
Fritidsresor är välorganiserat och serviveinriktat. Stort plus.

Som barnfamilj valde vi all inclusive. Det var fantastiskt att bara glida in till stora buffébord till frukost, lunch och middag utan att behöva anstränga sig mer än att bara bli mätt.
Personalen här nere är otroligt barnkära. Ida blev särskilt förtjust i att göra "high five" med en barista.
Bamseklubben är fantastisk. För Elsa, 5 år, var det ett skönt och roligt avbrott att två timmar om dagen träffa andra barn och få vara med på olika roliga upptåg. Hon har dessutom tagit över klubblivet från mig och stannade uppe på ett minidisco under två kvällar.
Vi gjorde med tanke på vår familjesituation inga utflykter. Men det ska finnas underbara turer ut på havet. Fiska eller bara segla katamaran. Även runt på ön med fyrhjulingar.
Men i övrigt handlar det om ett isolerat jättekomplex på stranden där allt finns.
Jag tycker attd e bästa stunderna var på stranden. Med hela familjen involverade i sandslottbyggen. Vågorna var till en början för skrämmande för barnen. Men de lärde sig att hantera dem med respekt.
Vågorna var under de första dagarna rejäla. Kitesurfare har här ett himmelriket med kraftiga vindar och coola vågor att hoppa på.
Stränderna är milslånga. Otroligt fin sand, fint vatten.
Ett litet minus var att Mastercard-kortet inte gick att använda här. Bara Visa. Uttag med Mastercard fick göras på bank inne i Sal Rei. Som tur var har frugan Visa.
Tips i övrigt är att tänka på att skydda sig mot solen. Vinden fläktar och får en att tro att allt är lugnt med huden. Jag brände mina öron efter en joggingtur på stranden. Köpte ett skyddsplagg i hotellbutiken och fick lov att stå ut med att se ut som Karate Kid på beachen (se bilden ovan).
Ta med blöjor så det räcker till småbarnen. Hotellbutiken hade bara blöjor för de allra minsta (3-6kg) att sälja. Inne i Sal Rei finns större men det är dyrt att handla blöjor här.
Tänk över flygresan. Speciellt med barn under två år. Planen är trånga. Du ska sitta med ditt barn i knät ett halvt dygn.
En pärs utöver det drama som vi råkade ut för.
Kap Verde är värt ett besök.