lördag 19 maj 2012

Låt alla ta ton i Azerbajdzjan


VISSTE du att: Läget i Azerbajdzjan är långt ifrån festligt för alla. Det finns en klick som har det bra på oljan. Det finns en familj, Aliyev, som har det extremt förspänt.
Det är den härskande familjen som DN skriver intressant om i dag. Mycket intressant. Tyvärr ingen länk till den på nätet. Köp DN i dag.

Har vi som nöjesjournalister som bevakar Eurovision en plikt att rapportera om missförhållandena? Min facktidning Journalisten skrev ett uppslag om det. Min arbetskamrat Mikael Forsell undrade varför det var så givet när frågan inte dyker upp i andra sammanhang som fotbollslandskamper. Nu är det så att TT Spektra ändå inte bara tar upp schlagertävlingen utan belyser samhällsproblem i sidoknäck.
Även jag har gjort videoknäck som tar upp situationen i landet. Att det uppges att människor förtrycks, förföljs och att det förekommer brott mot mänskligheten.
Men att bojkotta tävlingen på grund av det vill varken Loreen eller media. I videoklippet berättar hon om sitt engagemang som resulterat i möten med före detta ambassadören, aktivister och människorättsorganisationer.
I Baku har hon bland annat träffat ett kvinnohem genom Kvinna till kvinna. Läs mer i Aftonbladet här.
Jag tycker det är stort av Loreen. Stort att statuera exempel. Stort att vara storfavorit och våga göra det. Det finns hopp om en bättre värld genom Loreen.

Det ska bli spännande att se hur det blir att jobba som reporter i Baku. Inte för att jag är där för att göra ett stort grävande jobb utan först och främst skildra Loreens schlageräventyr.
Men enligt Kommittén för försvar av journalister, CPJ, befinner sig minst sex journalister bakom galler i Azerbajdzjan. Landet hamnar därmed bland de tio länder som fängslar flest journalister i världen.
I veckan släpptes en aktivist i Baku som kämpar för frihet och demokrati. Som en direkt följd av internationella påtryckningar och Eurovision menade Elnur Majidli.
Han tillhörde en grupp av likasinnade fängslade i Baku som hungerstrejkar i protest under Eurovision.

Men allting är inte alltid svart och vitt. Det visade mitt möte med Ayda som växt upp i Azerbajdzjan men nu bor i Sverige. Ni möter henne i slutet av det här videoklippet med Loreen.
Azerbajdzjan är ett litet inklämt land mellan två stora drakar, Iran och Ryssland, som styr och propagerar händelser i landet.
Hon tycker att regimen i Azerbajdzjan sakta men säkert utvecklar landet till ett modernt samhälle. Det kommer att ta tid och kräva tålamod.
Därför hoppas hon också på att media i väst skildrar hennes hemland även med mer positiva nyheter än fallet är i dag.
Är det något hon skulle vilja ta med från sitt hemland Sverige till Azerbajdzjan så är det en önskan om grannländer som inte lägger sig i.
Jag själv hoppas dock att Eurovision blir en stor fest för alla i Azerbajdzjan. Men att vi journalister även kan bidra med att sätta fokus på saker som kan bli bättre för folket där. Och att alla får rätten att sjunga ut.- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se