måndag 7 maj 2012

Resa med bok

En är gammal vårtradition är tillbaka. Reseguiden till euroresan.
I dag damp nya reseboken om Baku från Timeout ner i brevlådan.
Inköpet av en resebok härstammar från min kollega Mikael Forsell på TT Spektra. Jag tyckte det var lite nördigt till Eurovision i Istanbul 2004. Men insåg senare dess fördelar när det knorrar i magen eller när jag undrade vad "tack" heter.
Numera är det som sagt en tradition. Speciellt då när Forsell tog över cheferiet och ställde in sina Eurovisionbevakningar. Jag blev i stället den store resebokefterträdaren.
Bakuguiden har till och med tillägnad Eurovisiontävlingen ett eget kapitel. Under rubriken "Making Your Mind Up" beskriver dom den som "cheesy, sanitised, politicised and rigged" men ändå älskvärd. Typiskt engelskt sätt att se på den.
De berättar kort om tävlingen och om hur staden lever upp till arrangörskapet, bland annat med den helt nybyggda arenan Crystal Hall.
Vidare verkar staden i öst vara ett mycket spännande resmål. Frågetecken reses kring pressfrihet och mänskliga rättigheter och den stora skinande blanka fasad som målas upp för omvärlden när tusentals journalister och fans invaderar landet i maj.
Oljan som bidragit till landets välstånd gör också att allt växer snabbt. Helst ska allt vara störst, större och störst. Som nya skraporna Flame towers som symboliserar landets eldiga slogan och världens högsta flaggstång (162 meter högt).
Jag kommer att bo innanför tullarna. I gamla stan. På ett pyttelitet hotell med åtta rum. Men Museum Inn ligger bra till och nära till allt. I Timeout beskrivs det som ett prisvärt litet hotell med små rum men med en rejäl teräss med fin utsikt vid frukost.
Te verkar vara gällande som dryck. Inte vin direkt. Vi befinner oss i ett muslimskt land.
Maten är blandning av turkiska och persiska köket.
Och "tack" heter "Saol" på azeriska. Eller "Spasiba" på ryska som fortfarande fungerar i den forna Sovjetstaten.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se