fredag 28 december 2012

Mina bästa låtar 2012

Här är mina bästa låtar för året 2012. Med reservation med någon minneslucka. Jag listar tio favoriter här. På Spotify finns en topp 30.
Här har också Gaffa sammanställt några årsbästalistor.

1) Euphoria - Loreen
Hänger på Eurovisionminnena på låten. Men oavsett det en underbar låt. Uppbyggnaden, ljudlandskapet, mystiken och tempoväxlingarna. En vinnare.

2) Emmylou - First Aid Kit
Änglalika stämmor av systrarna Söderberg. Kopplar på ett särskilt personlig minne från förra vintern då de spelade låten akustiskt för ett liveklipp. Vi spelade in i ett tråkigt konferensrum på ett hotell som förvandlades till en exklusiv seans. Tänk vilken lycka att tjejerna dessutom får namedroppa idolerna Johnny, June och Gram också...

3) Somebody that I used to know - Gotyo
En låt med lång livslängd. Kom egentligen 2011. Men en bra låt får och kan växa så här. Finns en ascool multiinstrumental tolkning som plockar fram bitarna som gör den till en monumental världshit.

4) 999 - Kent
Ännu en gigantisk växarlåt. Blir ett anthem. För en hel generation som åldras med Kent.

5) Runaways - The Killers
Jag älskar att springa till den här låten. Det är en slags "Born to run"-känsla över den. Snygga crescendon som alltid får en att öka tempot ett snäpp. En skön utomjordisk flykt från vardagen.

6) Losing you - Solange
Jag tycker Beyoncés syrra är så mycket coolare och intressantare. När kommer genombrottet?

7) Gangnam Style - Psy
Mer ett koncept. Mer ett dansteg. Mer galet rolig än en bra låt. Eller jo, låten är medryckande men skulle inte vara någonting utan hela paketet.

8) Strövtåg i hembygden - Mando Diao
Min personliga favorit från Mando Diaos hyllade svensktoppsplatta. Texten, gunget och svenskheten i evighet. Stort.

9) With you - Cazzi Opeia
Upptäckte den då kvällstidningarna skrev att Agnes stulit sin "All I want is you" från Moa Carlebecker Forssell. Mycket bättre låt, sorry Agnes, som hängt kvar länge på min spellista under året. Stark röst på en stark låt.

10) Ride - Lana Del Ray
Åh, den här rösten. Djupet, vemodet och förfallet. Återigen en flyktlåt. I bilen, i motionsspåret eller i tunnelbanan.

Bubblare: Här kommer natten - Miss Li, Set fire to the rain - Adele, We are never getting back together - Taylor Swift, Endless summer - Oceana, Amazing - Danny...