söndag 10 april 2016

Roligt Gräv

En omtumlande grävhelg är över. Som att gå i skolan igen när grävande journalister ordnar seminarium. Så mycket att ta in. Så mycket att ta med sig.
Jag kommer särskilt minnas oron och kontroversen kring konstnären Lars Vilks medverkan, Edward Snowden live från Ryssland och flera givande föreläsningar.
Som karismatiska Katarina Gunnarsson på Sveriges radio.
Hon gav levande tips hur man möter folk och får dem att berätta. Och dramaturgin i ett möte.
Särskilt betonade hon "ta mig dit"-berättandet. Att få personen berätta med egna ord om en händelse.

Att komma från byråfabriken och höra Mattias Göransson på magasinet på Filter berätta om den långa reportagets upplägg var fascinerande.
Långa berättelser är nyhetsjournalistikens motsats för här ska nyheten komma sist.
Processen eller resan dit är berättelsen.
Han lade upp tre berättelseformer:
Den händelsedrivna, kronologiska storyn är klassikern och den minst utmanande dramaturgi.
Persondriven story vinklas på en person som ställs inför en utmaning eller problem. Som David mot Goliat-upplägget.
Skribentdriven resa. Driv en fråga eller tes.

Viralgranskarna var bra. Hur man kollar upp en bild eller video för att se hur och var den kommer ifrån.

Lika givande när de nominerade berättar om sina grävjobb och höra hur de arbetat. Särskilt kul när Radio Dalarnas avslöjande om turerna kring skid-VM också vann pris. Kul att prata med ens forna DD-kollega Hans-Olof Sundin som nu bossar på radion.Kvällen avslutades med Guldspadegalan. I år fick vi skumpa då Ola Westerberg på TT hedersprisades för ett grävjobb gjort i samarbete med SVT.
Lite roligt då Ola var på toa när priset utannonserades. Han sprang upp på scenen.
Gräv är en ankdamm. Här träffar man tidigare arbetskamrater, vikarier och kollegor. Väldigt roligt. Alltid tacksamt då man har något gemensamt som journalistik att prata om.
Extra kul att träffa Ulrik Pettersson och Lotta Olin Persson med flera. Och att umgås mer fritt med mina arbetskamrater.Edward Snowden höll en väl förberedd föreläsning. Roligare blev det när publiken fick ställa frågor.


Lars Vilks var fredagskvällens hemliga gäst. Anklagades gång på gång av Åsa Linderborg för mumla. Att inte ha någon ståndpunkt. Allt han säger om sina verk är "att det är konst" och därmed svär han sig fri från allt ansvar.
Synd att Late night show stördes av dålig teknik och ljud.


Journalistikens senaste rockstjärna. Isländske murveln Johannes Kristjansson fick sin president på fall i "Uppdrag granskning". Han ägde scenen och blev ständigt uppvaktad på seminariet.
Ångrar att jag inte tog en selfie.Gräv 2016 samlade alla på Svenska mässan med boende i Gothia. Så praktiskt. Så smidigt.
Här mitt hotellrum på 16:e våningen.


- Posted using BlogPress from my iPhone

- Nyhetstips mejlas mig på marko.saavala@tt.se