måndag 14 oktober 2013

Heldag åt språket

Underbar språkdag på TT i dag. Riktigt nördig. Bokstavligen.
Jag fick äran att delta i den tillsammans med andra journalistkollegor, informatörer och myndighetsfolk.
Vi lyssnade bland annat på lysande retorik av Camilla Eriksson, talskrivare och retorikkonsult, som analyserade senaste politikerdebatten åt oss.
Thomas Bodström om hur idrotten influerat honom - "man kan inte stå och hoppa innan man ska in på ett kokain-mål". Och att han vid gräl med frugan oftast omedvetet slänger sig med argument liknande den vid rättegång. Han letar efter "bevisbördan". Inte så bra, medger han.
Patrik Hadenius, chefredaktör för Språktidningen, redogjorde för sin syn på anglofieringen av svenska språket. Inget hot men vi bör hejda dess framfart ibland.
"Börjar man gnälla och tjata är man för gammal" konstaterade Dogge Doggelito avslutningsvis om att språket ständigt förändras.
Han fick så klart prata om förortslang. Han menade att barnens slang är något helt annat än när han var ung. Slang är trendkänsligt.
Jag gillar Dogge. Han, liksom jag, skäms inte för mycket. Han bara kör på. bryr sig inte. Efter paneldebatten sålde han cd-skivor och skrev autografer. Ingen cykel på köpet. Men oslagbart.
Vilken affärsman!
Jag tog en autograf. Till dottern.

- Posted using BlogPress from my iPad