onsdag 11 december 2013

Derek - bäst på ålderns höst

Är ett stort fan av Ricky Gervais. Sent omsider har jag nu sett hans komediserie Derek som först gick i brittisk tv men som senare spelades in exklusivt för streamingtjänsten Netflix (har funnits där sedan i september).
Jag har väntat med skepsism. Att den brittiske komikern skulle spela efterbliven på ett ålderdomshem kändes som att det lätt skulle kunna bli dråplig lyteskomik. Men "Derek" lyckas även beröra med och utan asgarv om liv, död och ålderdom. De "allvarligare" bitarna blir inte för tillrättalagt, sentimentalt, okänsligt dravel som det annars fanns risk för.
Det tar en stund och smälta Ricky Gervais i rollen som den godhjärtade och efterblivna Derek med konstiga nycker och manér. Men det tar sig och sedan tänker man inte mer på det.
Det är inte bara en enmansshow vilket räddar den här komediserien med bravur. Här finns flera underbart skruvna figurer. Den alltid missnöjda vaktmästaren med tidernas omodernaste frisyr (Dougie, galet bra spelad av Karl Pilkington), den perverse alkoholisten Kev (görs av Davíd Earl) och den varma eldsjälen och föreståndaren Hannah (ruskigt bra skådespeleri av Kerri Godliman). För att inte tala om en radda underbara gamlingar.
Jag har suttit på tunnelbanan i Stockholm med ett stort leende i höst och betat av de korta drygt 20 minuter långa avsnitten på min iphone med både skratt och tårar.
Väl värt ett skratt på ålderns höst eller inför den. Missa inte "Derek" innan du dör.