torsdag 28 december 2017

Bästa albumen 2017

Det är fortfarande svårt att hålla ihop album i ett landskap av kort tolerans och låtlyssnande. Men här är albumen som gjorde skillnad och greppade tag om en i år. Högst personligt.

Bästa album 2017: (ej i rangordning i Spotify)

1. Wolf’s heart/Henrik Berggren
Med inlevelse och allvar tog Broder Daniel-sångarens soloskiva en given första plats. Det här är ärligt, personligt och hjärtligt som bara en nära vän kan vara. Och det till låtar ihopsnickrade med stor och vacker melodikänsla. Det är en imponerande comeback till den svenska musikvärlden. En ensam varg som får med sig hela flocken.

2. Strength of a woman/Mary J Blige
Rasande, hämndlystet och starkt berättat av souldrottningen som hittat tillbaka. Rösten och känslorna smälter ens lilla r’n’b-hjärta. Är det någon så är det Mary som kan beröra mig med öppna sår och sin patenterade hiphopsoul.

3. Younger now/Miley Cyrus
Pop inlindas i country. Miley gräver i rötterna och hittar hem. En ung kvinna låter plötsligt mogen men samtidigt lite ungdomligt uppstudsigt. Det här är ett snyggt stycke modern countrypop.

4. Reputation/Taylor Swift
Personlig och underhållande modern pop. Taylor kan sin melodi nu. Men överraskar med tuffa verbala attacker och självinsikter. Och med Taylor kanske du primärt tänker på hitsinglarna men hon är en utmärkt albumartist som får lyssningen på ”Reputation” att låta homogen. En bedrift bara det.

5. So good/Zara Larsson
Albumet visar att Zara är en lysande internationell stjärna. Kanske inte låter särskilt nydanande men ett gediget hantverk som låter mycket bra. 19-åringen har en förmåga att med sin pipa välta hus i både pop och ballader. Med lite modigare steg väntar världsherraväldet.

6. Songs of experience/U2
Ger ny tro till ett gammalt troget fan. Efter missödet med förra albumet har irländarna kavlat upp ärmarna och letat upp den forna gnistan och försökt hitta formeln som gjorde dem till kungar av arenarock. Så visst känns saker igen utan att bli mossigt nostalgiska. Här visas att herrarna har en relevant plats i nutiden. Veteranerna ger dessutom fansen framtidstro och längtan till mer.

Bubblare: Witness/Katy Perry Broken Machine/Nothing but thieves Hopeless fountain kingdom/Halsey Beautiful trauma/Pink Den långa vägen hem/Magnus Carlson Spirit/Depeche Mode
- Posted using BlogPress from my iPhone