lördag 23 december 2017

Bästa låtarna 2017

Dags att summera årets bästa låtar. Skönt att toppa den med en riktig rockstänkare i tider när Spotifypopen regerar. Här är min högst personliga lista.

Bästa låtar 2017 (Spotifylänk):

1) Amsterdam/Nothing But Thieves
Den pulserar fram och exploderar i en skön refräng. Britterna från Essex mullrar fram Amsterdam-ångest. Härtat bultar för denna dänga. Klart bäst i år. Ge oss rocken tillbaka i det kalla popregnet.

2) Love yourself/Mary J Blige
Rösten, inlevelsen och smärtan. När hon landar hårt känns det långt ner i hjärteroten. Souldrottningen har sedan genombrottet 1992 levererat i en genrer som jag inte alltid känt mig hemma i. Det här är tungt på alla plan. Go Mary!

3) Dangerous/The xx 
Londontrion som retrotriphoppar utan att kännas daterade. Det här är farligt charmerande.

4) Friends/Justin Bieber
Mästerligt ihopknåpad elektropop. Bashöjningen till refrängen är en kickstarter för en slö 46-åring på vilket dansgolv som helst. Jag är din vän Justin.

5) Shape of you/Ed Sheeran
Snacka om sönderspelad. Allt han släppte i år gick på enerverande rotation. Men en hit är en hit. Hans klart mest magnifika sedan "Sing".

6) Moving slow/Jesper Lindell
Tänka sig att en Ludvikakille (vid sidan av Anders "Moneybrother" Wendin) ska slå sig in i mitt musikhjärta. Men backas man upp av First Aid Kit uppstår magi oavsett. Men inte att föringa Jesper på något sätt. Den här rösten vill man höra mer av utan att skynda långsamt.

7) New rules/Dua Lipa
En låt jag först dissade på min bästalista. Men som under växte till ett Spotifymonster. Älskar uppräkningen och sedan det lilla hacket inför refrängen. Snyggt och nydanande. Nye regler liksom.

8) More than you know/Axwell Ingrosso
Här vet man hur en refrängdunkare ska landa i ens huvud. Innan man vet ordet av det har denna dänga etsat sig fast i sinnet. Men bra etsat.

9) You´re the best thing about me/U2
Dinosaurierna kan än. Till min stora glädje för ens husgudar är svåra att relatera utan att man tar hänsyn till för många starka minnen. Här har irländarna plockat fram sitt bästa. Räcker långt än i dag.

10) Hold on to your dreams/Henrik Berggren
Kunde plockat hur många låtar som helst från hans eminenta comebackplatta. Broder Daniel-sångaren öppnar upp sitt stora pophjärta fyllt av drömmar, svärta och stora känslor. Briljant.

Bubblare: I don´t wanna live forever/ Zayn o Taylor Swift, Wild thoughts/DJ Khaled o Rihanna, Bon Appetit/Katy Perry, Malibu/Miley Cyrus, Aqualung/Miss Li, City Lights/Blanche, Look what you made me do/Taylor Swift, Wild Child/Henrik Berggren, Too good at goodbyes/Sam Smith

Här är hela listan i rangordning (plockade ut ett 40-tal).