måndag 21 november 2011

Marigt för Rooney MaraFick välja mellan mörk Hollywoodskildring av Sverige eller rosa schlagerglitter i dag (Melloartisterna i de två första deltävlingarna presenterades). Jag valde den internationella presskonferensen med "The girl with the golden tattoo" på Hilton i Stockholm.
David Fincher och Ronney Mara var tillbaka i Sverige. och Stellan Skarsgård knallade väl en lätt promenad från hemmet till mötet med världspressen.
Frågorna var snälla. Inga knasbollar.
Stellan var roligast. Han pratar ungefär som Zeb Macahan eller min mosters karl Risto i Toronto, han lutar sig fram mot micken alltid med ett finurligt flin och något roligt på läpparna. Sympatisk filmgubbe det. Se klippet ovan får ni se och höra.
Jag livesände lite också. Se nedan.
Det bisarra är förutsättningarna för ett sådant här celebert besök från väst. För att som journalist få närvara på dagens presskonferens var man tvungen att se ett åtta minuters klipp ur filmen i går kväll samt skriva under ett kontrakt om att inte säga nada om vad man fått se på sociala medier som Tiwtter, Facebook eller olika publikationer. Helt sjukt.
Men det var ett hundratal journalister på plats trots allt. Jag hörde folk från Finland, Polen, Israel och Belgien ställa frågor.
Rooney Mara är den som kommer få hetast om öronen om en månad (21 december) då filmen har premiär. Att axla Noomi Rapace tolkning av Lisbeth Salander är inte det lättaste. Alla kommer att säga sitt om jämförelsen.
Dessutom skulle det inte förvåna mig om Rapace får en internationell Emmy i natt för sin roll i "Män som hatar kvinnor".
På presskonferensen verkade Rooney ta lätt på att bli Salander med hela världen. Till och H&M har skapat ett Salander-mode lagom till filmens premiär.
Rooney har en mara att se framemot. Lycka till.