tisdag 5 juni 2012

Bästa fotbollslåtarna

Nu ska väl den här bloggen sakta men säkert förvandlas från en schlagerblogg till en fotbollsblogg. Börjar med att bevaka Sveriges genrep mot Serbien på Råsunda i kväll.
Och en snygg övergång är att lista tidernas bästa fotbollslåtar. En högst personlig lista kommer ni att förstå.

1) Campione/E-Type
Tidernas fotbollslåt. Perfekt harmoni mellan medryckande discotechno och läktarskrål. Mästerligt. Var den officiella EM-låten till turneringen i Holland/Belgien 2000. Blev en stor hit i värdländerna och i delar av Europa inklusive Sverige. Värd all respekt. There can be only one.
Det finns en ny remix av "Campione" signerad Bassflow (Loreens låtskrivare Peter Boström). Här får du en snutt.

2) La Copa Dela Vida/Ricky Martin
Sköna latinska rytmer som gjort för en fotbollsfest. Den officiella låten till fotbolls-VM i Frankrike 1998. Blev en monsterhit rätt upp i krysset som Ricky Martin aldrig kommer att uppnå igen.

3) World in motion/New Order
Rankas ofta som den bästa fotbollslåten när det vankas omröstningen. Jag var länge beredd att hålla med. Men tycker i dag att låten åldrats och känns för daterad. Men annars vilken låt. Bara en sådan sak att släppa fram John Barnes till att rappa. Englands fotbollslåt 1990.

4) Waka waka/Shakira
Sköna afrikanska rytmer och rörelser serverad av colombianskan. Egentligen en gammal afrikansk låt från 80-talet som fräschats upp till fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

5) In med bollen i mål/Markoolio
Fotbollslåtar får gärna vara fylletokigt tramsiga. Markoolio har "Mera mål" men "In med bollen i mål" vinner interna kampen då den låten är den mer seriösare av dem.
Sveriges officiella låt till EM i Portugal 2004.

6) We are the champions/Queen
Mästarlåten. Bevisar att en låt inte behöver vara bombastisk festlig utan även kan vara en tårfylld, stolt armkrok i gemenskap. Spelas i alla möjliga sportsammanhang när slutsignalen gått.

7) Just i dag är jag stark/Kenta Gustafsson
Hammarby anthem. Fotbollsromantik av rang en vårrusig säsongspremiär på Söderstadion. Den låten kan man drömmande vänta länge på.

8) Långa bollar på Bengt/Svenne Rubins
Dalarnas bästa fotbollslåt. Får mig att tänka på fornstora dagar med Brage och långa bollar...

9) Wavin flag/K´Naan
Huvudvärken efter vuvuzelurna satt i länge. Men det gjordes bra låtar till fotbolls-VM i Sydafrika.

10) Carnaval De Paris/Dario G
Snyggaste instrumentala fotbollslåten. VM i Frankrike 1998 innehöll också bra fotbollsmusik.
Här är hela fotbollslistan på Spotify:

Vad tycker du? Håller du med? Näh, trodde inte det men skriv gärna varför.