onsdag 31 augusti 2011

Förkylt var det här

Det vimlar av folk som är ute och joggar. Eller är det bara jag som trånar efter lite rörelse och bara råkar notera varenda en som är ute och luftar sig. Förkylning är en förbannelse. Jag tröstar mig med att ta det extra lugnt och äta extra mycket gott. Det är skönt en stund. Men efter en veckas uppehåll och en hals som fortfarande retas då kommer ångesten. Träningsångesten. Jag måste ut. Hosta vad det hosta vill...

Det här är jag





Elsas bästa kompis har ritat av mig. Bra fångat.


- Använder BlogPress från min hypersmarta iPhone
Kom gärna med nyhetstips till marko.saavala@tt.se

Ska pappor vara coola?

Sedan jag blev pappa för sex år sedan har jag inte tagit del av så mycket riktad pappalitteratur eller pappasajter på nätet.
Jag minns dock att jag läste Ronny Olovssons pappabok "Värsta pappan" med stor behållningen. Såpass att jag skrev ett uppskattande mejl till honom efteråt. Han blev glad och stolt.
När Ida och Fanny kom för två år sedan blev det mer sökande av tvillinglitteratur för min fru. Jag letade tvillingbloggar och startade vår egen privatstängda Tvillingflickor. Då fanns inte heller behov direkt av pappafixerad information eller dylika forum.
Nu sprang jag på coolapappor.se genom ett Twitterinlägg av polisen och före detta Robinsondeltagaren Martin Melin. Den verkar cool. Då kanske - om jag hade hittat den för sex år sedan.
Men just nu känns den förlegad. För mig i alla fall. Jag nickar igenkännande pappafaserna man kan gå igenom som småbarnsförälder. Men fyller ingen funktion i dag. Kunde lika gärna ha varit skrivna av mammor.
Och namnet coola pappor? Är det så viktigt som pappa?
Min äldsta säger att jag är cool när jag åker inlines baklänges. Övrig tid är jag pappa. Räcker så som förälder.

tisdag 30 augusti 2011

Mer bakom TT-filmen

Mer detaljerat om arbetet med TT-filmen skriver David Stark om på Uppdragsmedias blogg.
En erfaren och inspirerande kollega till mig.

Premiär för TT-filmen



Här är den presentationsfilm om TT-gruppen jag varit delaktig i med filmning, intervjuer och redigering. Mitt första dylika uppdrag.
Stor premiär i dag.
Nu kommer ett parti där jag blundar och låtsas stå på ett podie:
Tack till idésprutan David Stark på Uppdragsmedia. Tack för inspirationen. Tack för förtroendet.
Tack alla inblandade och duktiga medarbetare inom TT-gruppen.
Tack till Fredrik Redelius för coaching. Tack Johannes Lagtun för musikletning.

Kom gärna med synpunkter i kommentatorsfältet nedan. Här råder yttrandefrihet så länge ni är sakliga... och snälla.

måndag 29 augusti 2011

TT:s filmpremiär stundar





I morgon är det världspremiär för filmen om TT.
Äntligen.
Ska bli skönt att släppa den publikt.
Med det arbete som ligger bakom den fina filmaffischen förväntar jag mig en stor galapremiär med röda mattan, drinkar, snittar och kändisar.

söndag 28 augusti 2011

Social kompetens på nätet






Sociala medier är mäktigt. En tillgång för tredje makten.
I framtiden kommer alla vara nyhetsförmedlare och med det sin egen ansvarige utgivare. Fixar vi det? Det är ni som kommer att twittra, bevittna och filma först på plats. Det är media som kommer att tolka och värdera er innan vi själva är på plats med våra kanaler.
Här tänkte jag tipsa om verktygen på nätet för att som journalist - eller privatperson - följa flödena på de sociala medierna.
De två största aha-upplevelserna jag fick under Fojos tredagarskurs om sociala medier som journalistiskt verktyg handlade om en naiv tro på Facebook och framtiden.
Jag trodde att Facebook handlade om mig och mina vänner. Förutom att någon i nätverket kan sprida vidare det jag statusrapporterar om eller visar så är det mycket enkelt att komma in även utifrån.
Det gör man med sökverktyget fbinstant.net. Här kommer vem som helst fram och kan blicka din medverkan i händelser, kommentarer, grupper och så vidare. Här hittar du personer och kan skicka meddelande till dem.
Men det går inte att med fbinstant söka i de uppdateringar som har begränsad tillgänglighet. Till exempel om de bara är öppen för vänner.
Den andra aha-upplevelsen var när vi på kursen fick prova appen Layar. Den bygger på en utökad verklighet. De digitala spår, geotags (gps-koordinater), som vi lämnar efter oss via smarta telefoner går att använda för att bygga lager på verkligheten. Med din telefon slår du på en kamerafunktion och letar runt efter geotagsen, se filmen ovan.
Layar känns lite spooky. Som om att storebror ser dig. Speciellt när du i Layar slår på Tweeps around-funktionen och ser alla som twittrar i området. Eller Instagram-funktionen med de senaste bilderna tagna i ditt område.
Som journalist kan Layar användas för kartläggning. Till exempel för att i riksdagen se vilka som twittrar och om vad under en debatt. Bara att svepa över plenum med sin Layar på. Skulle vara väldigt intressant om något media gjorde den kollen.
Eller stängda möten. Säg att en sekt låst in sig för ett stort möte i en lada. Några twittrar. Journalister utanför kör Layar och fångar upp dig. Hittar kanske obekväma besökare som inte vill skylta med sin närvaro. Men media har hela listan.
Layar finns att ladda ner som app gratis på din telefon. Men geotags, från din Twitter, går till exempel att stänga av.

Här är några verktyg för att bevaka sociala medier (jag går inte in i detaljer - den verktygslådan får du öppna själv - men mejla mig gärna om du har frågor). Jag utgår ifrån att ni har Facebook och Twitter.

Tweetdeck
En utmärkt plattform för att bevaka sociala medier och vad som händer där. Bland annat går det att publicera en gång i flera sociala medier genom Tweetdeck. Går att ladda ner enkelt till både dator och smart telefon.

Boxcar
En liknande plattform som jag inte använt lika mycket. Men vad jag förstått har den en lockande larmbevakning där du som journalist kan få till exempel nyhetspuffar och flashar från olika nyhetsmedier. Bloggen Mediasplatter skriver mer här.

Summify
En app som hjälper dig att dagligen sammanfatta dig de hetaste ämnena. Sånt som det tweetats och delats om på Twitter samt statusuppdaterats och länkats om på Facebook. Ett mejl trillar in i min box varje kväll efter klockan 21.

Socialbakers
Här hittar du all möjlig statistik om Facebook, sociala mediets moderskepp. Som att det i dag finns 3 986 740 svenska personkonton registrerade på Facebook.

Twirus
Topplistor för ämnen som diskuteras på Twitter. Den har kollen på så kallade hashtags (#) som man märker sin mikroinlägg med. Just i dag toppar i Sverige politikhashtagen #svpol

search.twitter.com
En sökmotor för twitter. Här kan du leta runt bland twittrarna och syna trender.

knuff.se
Ger dig koll på vad och vem som bloggar.

Politometern
Allt om politik på bloggar. Heta inlägg och artiklar. Dessutom ser du de politiska färgerna på inläggen på ett tydligt sätt.

Google reader
Samla dina rss-flöden (rss är länkar som gör att du kan prenumerera på till exempel senaste nytt från olika nyhetsmedier) till google reader. Kräver ett gmail-konto och fungerar som en mailbox dit du styr rss-strömmarna.

news.google.com
Du kan samla dina nyheter via Google. Layouta dem som du vill. En bra nyhetskoll.

Paper.li
Skapa din egen nättidning baserad på dina intresseområden. Publicera din tidning för andra, låt dem få veta genom tweets.

Google alerts
Larmar dig genom de sökord du valt. Ställ in hur ofta, hur mycket och vart det ska mejlas. Ett tips är att lägga in sitt eget namn och se i vilka sammanhang det syns.

Klout
Här kan du göra en inflytelsebedömning på en person du kanske är osäker på vem det är och om han utger sig för att vara den han är. När jag senast analyserade mitt namn hade jag ett index 43 på en hundragradig skala. Kan dock inte värdera den summan.

Livetwittra
Vill du själv vara aktiv vid ett möte, konsert, presskonferens eller händelse. Utannonsera en livetwitter genom Twitter resources och skapa en widget (ett slags fönster för liverapportering) som kan bäddas in på din hemsida eller blogg.

Livefilma
Vill du själv vara aktiv med bildbevis? Filma då genom Bambuser. Skicka meddelanden till alla som bör veta innan eller under sändningen. Kvalitén på en livesändning är därefter, pixlig och långsam, men för att snabbt skildra eller bevaka något är allt acceptabelt. Kolla här min första testsändning från Fojokursen i förra veckan.
Eller hitta de som livesänder från en specifik händelse och följ vad som händer innan dina kollegor är på plats.

Mashable
I morgon är allt nytt. Följ med det senaste inom sociala medier på denna sajten.

Nu har jag och kanske du kommit en bit på vägen genom dessa små tips. Det är bara en bråkdel av allt där ute men ett bra startpaket. Du har nu social kompetens på nätet.
MEN glöm inte komptensen också bygger på sunt förnuft. Att vi alla är vår egna ansvariga utgivare här ute. Tänk också kritiskt innan du för snabbt drar slutsatser eller hoppar på en våg av nyheter som du sprider vidare. Bloggen Mediasplatter har några utmärkta råd.
Helsingborg dagblads socialmediepolicy följer jag: "Det du publicerar i sociala medier ska inte kunna ställas emot dig i din roll som journalist".
Vi ses på nätet.

Vardagssjukan

En vecka på dagis: då har vi två förkylda och en febrig.
Baciluskerna måste insupas inför hösten. Förvånad bara över att jag föll så hårt i snorträsket. Får sikta på en kureringsvecka innan jag börjar arbetet.

lördag 27 augusti 2011

Sociala medier eden

Helsingborg Dagblads socialmediepolicy följer jag tills vidare, den låter vettig och sund.
Jag lägger vänster hand på anteckningsblocket och svär:

"Det du publicerar i sociala medier ska inte kunna ställas emot dig i din roll som journalist".



- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 26 augusti 2011

Googla på Google

Häpnadsväckande om Facebook och Google. De går inte att hitta enligt "Rapport".


- Posted using BlogPress from my iPhone

Läran om sociala medier

Det viktigaste jag lärt mig på tredagars kursen om sociala medier som journalistiskt verktyg är:

Inse potentialen 
I sociala medier som Facebook och Twitter finns en källa att hälla guldkorn ur.

Vägarna
Verktygen att hälla ur källan och samla guldkornen i. Med de rätta sajterna, sökningar och bevakningar. Knyta kontakter och vårda dem. Så hittar jag intressanta ämnen, ögonvittnen, grupper och intervjupersoner.

Kollen
Med rrs och andra bevakningar blir jag bättre larmad om saker som har hänt, händer eller kommer att hända.

Att filma mer
Bambuser borde jag lärt mig tidigare. Här finns möjlighet att filma live. För vem är dock frågan och vem jag är som avsändare - privat, vännerna, redaktionen, jobbet?

Behärska Twitter
Jag tror att jag numera har bättre koll på mikrobloggen och dess funktioner.

Digitala spår
Att tänka mig än mer för vad jag publicerar. Allt jag gör lämnar spår på nätet. Även om jag raderar det i efterhand. Facebook är inte ett slutet sällskap för bara mina vänner.

PS: Jag kommer med ett inlägg senare med tips på sajter, sökmotorer, bevakningar och andra verktyg för dig som journalist men också som privatperson.

Fojo, med Eva Åberg som ledare, kör en ny kurs om sociala medier som journalistiskt verktyg i december. Rekommenderas mycket varmt.


Test av livesändning



Jag går kurs om sociala medier. Testar här Bambuser.

torsdag 25 augusti 2011

Social tömning

Efter andra dagen av kurs om sociala medier är jag socialt utpumpad. Vilken bra kurs ledd av Eva Åberg.
Jag smittas av hennes entusiasm och längtar att sätta mina nya kunskaper i spinn.
Jag drog efter socialkursen vidare till jobbmingel och orkade det med av ren begeistring.
Tiden är knapp. Tangenttrycken få. Jag återkommet med en längre sammanfattning.
Vad jag förstått så är det ni som är dom nya nyhetsförmedlarna. Och jag ska hitta er...



- Använder applikationen BlogPress från min hypersmarta iPhone

onsdag 24 augusti 2011

Snabba sociala nyheter

Sociala medier växer så det knakar. Som journalist har jag tänkt mig Twitter och Facebook mer som skyltfönster och skvallerfästen.
Men jag börjar ana potentialen att få in dem även som ett journalistiskt verktyg. Korpgluggarna öppnades i dag då jag inledde en tredagars Fojokurs om sociala medier som journalistiskt verktyg.
Här finns en källa att med rätt enkla sökkriterier nå folk, trender och första vittnesrapporter som kan bli en del av min vardag på jobbet.
Med smarta mobiler är alla numera journalister. Det går att fota och skriva så fort något händer. Långt innan vi journalister hinner till platsen.
Tredje makten blir än mer viktig så länge den svindlande hastigheten noggrant bekräftas och beaktas. Det är lätt att bli fartblind, bli manipulerad och dra felaktiga slutsatser.
Där spelar vi journalister också en viktig roll som den som nyktert kan dra i handbromsen.

tisdag 23 augusti 2011

En av sex dissar Huddinge





Flytta inte till Huddinge. En av sex Huddingebor skulle inte rekommendera det.
Allt enligt den senaste medborgarenkäten skriver Mitt i Huddinge i dag.
Jag deltog själv i undersökningen som gjordes bland 1 000 slumpvis utvalda.
Jag gillar Huddinge för att det är lagom långt från storstan. Det är lite på landet-känsla här. Fin natur och ändå bara dryga milen från Stureplan.
Många ger kommunen nöjesutbudet lågt betyg. Men däremot är man mer nöjd med arbetsmöjligheter, utbildning och kommunikationer.
Jo, nöjet finns ju bara några pendelstationer bort...


- Använder applikationen BlogPress från min hypersmarta iPhone

måndag 22 augusti 2011

Rörelsetankar

När jag cyklat en längre tid utan att springa har löppasset känns tungt. Som att cyklingen inte gett mig motion.
I dag cyklade jag till jobbet för första gången sedan juni. För att göra färdigt en reklamfilm om TT. Den är klar.
Men jag som sprungit mest för kondisen under ledigheten kände i dag att cykelturen gav mig ett tungt flås. Så cykling ger bra motion är min slutsats.
Cykel och löpning ger bra motor.
Det är väl bara det att de smörjer olika delar av maskinen.


- Använder applikationen BlogPress från min hypersmarta iPhone

söndag 21 augusti 2011

Storstryk på tipset

Tre rätt på stryktipset, bara ett på topptipset.
Är jag en usel tippare eller är det bara början av säsongen?



- Använder applikationen BlogPress från min hypersmarta iPhone

Kritiker gillar tvillingfilm

Tvillingar i media: Nya svenska tvillingfilmen fick mycket uppmärksamhet inför premiären i fredags. Många fina intervjuer med tvillingtema med Hanna och Erika Midfjäll från Kiruna.
Självaste filmen har fått bra mottagande av kritikerna. Som ni förstår av ämnet, en av tvillingarna dör, så verkar tonårsdramat gripande.

Har du sett eller läst något om tvillingar i media? Tipsa mig på saavala@hotmail.com

lördag 20 augusti 2011

Kan inte bli så mycket bättre

Tack Ola och Niklas för musiken. Blir svårt att toppa det här.
Älskar att man pratar om musik på ett seriöst sätt i SVT:s nya lördagsunderhållning "Tack för musiken". Lite som TT Spektra som tar nöje på allvar.
Niklas Strömstedt motsvarade alla förväntningar som briljant programledare.
Befarar dock en trend med artister som programledare efter denna succén. Carola?


- Använder applikationen BlogPress från min hypersmarta iPhone

fredag 19 augusti 2011

Egentiden stretchas

Svårt att släppa egentid till sovtid.
Man borde faktisk gå och lägga sig. Men det ena efter det andra dyker upp. "Jag ska bara".
Det är så skönt tyst. Man hör barnen susa men jag blir inte sömnigare för det.
Den här telefonen är inte smart på så vis...

Tuppen är jag






Känner mig scizo och utpumpad. Att vara ensam pappa hemma med två tvååringar, en sexåring och tonårskusin, alla flickor, är påfrestande.
Värst är kollen på Ida och Fanny. Tvillingar som gärna drar på egna utflykter, har egna vitt skilda önskemål eller som ibland full konflikt med samma mål.
Det här stresshanteringen sätts på prov. Jag har alltid ansett mig ha en hög tolerans. Men perkele när de sätter i gång och drar i mig båda två, gråter eller skriker, kräver auktoritär och korrekt handling utan att dra upp det i ett utskott - då kan jag stundom bli helt låst.
Just gråt gör mig oerhört plågad och irriterad. Det skär i mig. Jag fixar inte det.
Då hittar jag inte fram till lysande lösningar. Har upptäckt att gråt ger mig allergi känslomässigt. Måste vara det hårda finnblodet i mig?
Men när allt i hemmet rullar, man har koll på läget och alla följer de klubbade besluten är det så klart kul att vara tuppen i hönsgården.
Men vad vi längtar efter vår sköna höna...


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Midnight runner mug shot





I TT:s veckobrev Andra bullar fanns bilder med från Midnattsloppet.
På ett av dem kämpar jag. Okänt vem som är fotograf mer än att det bör stå; Foto: Scanpix.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

torsdag 18 augusti 2011

Simsalabim Elsa





Nu är tvåveckorsintensiven över. Nu kan Elsa simma. Stolt som en delfin.
Men jag kan ändå inte släppa ut henne fritt i det djupa. Vi väntar med det.
Tills simborgarmärkena är förankrade...

onsdag 17 augusti 2011

Tungt efter midnatt

Hade ett tungt första löp efter helgens Midjemåttsloppet, förlåt Midnattsloppet.
Lusten fanns inte där i kväll, inget klipp i steget.
Sedan så hatar jag när Spotify stänger av sig och man hör sitt eget flås. "Jaså, är det därför folk vänder sig om" tänker jag.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Har Victoria en duplo?

Kronprinsessan Victoria är gravid bekräftar Hovet i dag.
Ny kör spekulationer i gång. Är det pojke? Var gjordes den? Vad ska den heta?
Men jag vill veta - väntar de tvillingar? Och vad händer med tronföljden då? Först ut får tronen?


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

tisdag 16 augusti 2011

Saknar mix i Spotify

Finns det en mixa låtar funktion i Spotify? Alltså att låtar fejdar in i varann? Måste veta till annalkande 40 årsfest.
Det blir annars lite för mycket paus mellan låtarna. Visserligen bättre än reklampaus i gratisversionen som jag tänker skona mina gäster ifrån.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Lugna gatucirkusen





Ida och Fannys nyfunna intresse för gatuliv skrämmer mig. Eller snarare stressar mig.
Ibland är alla tre på gatan utanför oss. För Säpovakten blir det lite väl mycket.
Ida trampar runt på trehjulingen som den värsta Lilla H på speed. Fanny plaskar med stövlar i vattenpölar och inget annat existerar. Elsa åker inlines.
Ibland passerar en bil. Eller en stressad färdtjänstbuss.
Värsta cirkusen.
I manegen står jag och försöker presentera ett lugn. Men allt är så klart teater.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Sova sov

Klockan stod på 7:02. Barnen sov fortfarande.
Det kallar vi en extrem sovmorgon.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

måndag 15 augusti 2011

Ingen ro i poolen





Jag är ingen fena i vattnet. Aldrig varit.
Hittar inte heller riktigt min plats i simhallen. I motionsbanorna bromsas man upp av långsamt guppade gamla valar. I snabbsimsbanan är jag i vägen för frisimmarna. Men jag väljer oftast den banan ändå med mitt stressade bröstsim och släpper förbi eller väntar de snabba torpederna efter mig.
Jag önskar jag kunde kråla. Det finns vuxenkurs för sånt. Om inte annat för att ge sig på Vansbrosimmet.
Men simsättet verkar så obehagligt. Mest spenderar du tid under ytan och sippar efter luft då och då som en säl. Jag är obekväm med det. Hellre har näsan ovanför ytan så mycket det går. Kan man kråla med huvudet högt? Ser nog för jävligt ut och ineffektivt.
Äldsta tjejen Elsa är nu inne på sin andra intensivvecka. Gör imponerande framsteg, eller heter det simtag. Redan simmar hon några meter i den stora bassängen.
När hon i framtiden ska lära sig frisim hoppar jag också i.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

söndag 14 augusti 2011

Video runt midnatt



YouTube Video



En videologg från målgången i går. Ett referat från ett orange Midnattslopp.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Tid för mig

Positiv tidskorrigering: den officiella tiden från i går är 47:16 på Midnattsloppet.
I dag hoppar jag studsmatta med barnen. Jädrar vad det frestar på, särskilt i magmusklerna.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

40-åring under 50





Det blev inte 45. Men väl 48.
Jag är trots allt nöjd med Midnattsloppet.
Tvärtemot vad som sagts så gick de första kilometrarna för långsamt. Där tappade jag tid och motivation.
Tempot låg då på fem minuter kilometern. Den borde pressats.
Det roliga var att se alla löpare som fick kilometertider i örat plötsligt, liksom jag, få ett temporyck samtidigt.
Nu har jag njutit av en medhavd bira. Dusch och krypa ner i säng.
Snart kommer nog Elsa över till vår säng.
Natt natt.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

lördag 13 augusti 2011

Bokslut





Nu godnattsaga för äldsta dottern. Sedan millopp.
Får inte somna - jag alltså.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Softa softa

Har inte rört mig mycket alls sedan i onsdags. Känner mig helt förslappad.
Undrar om den här förberedelsen var rätt inför Midnattsloppet?


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Springa eller trampa?

I dag Midnattsloppet. Men ärligt, jag skulle hellre hoja Cykelvasan i dag.
Kanske nästa år?
Dessutom är det läge att efter kvällens millopp sätta upp ett nytt mål. Känner att jag behöver det för att hålla en kontinuerlig motion. Cykelvasan nästa år men närmare till hands ligger Vasaloppet. Men i så fall Öppet spår. Trängseln och frustrationen i första backen är inte värd de nio milen under det "riktiga" vasaloppet.
Däremot att få åka med färre i spåren och spräcka åtta timmarsvallen.

Här Cykelvasan filmad med en Gopro-kamera. Läckert.

torsdag 11 augusti 2011

Här är mina tio bästa

Jag har en långsamt föränderlig tiotopplista. Men den är sällan tio eller mindre.
Men ändå.
Kika gärna in på Spotify så ser de mina tio senaste favoritlåtar. Just nu känns listan väldigt mycket P3, inte så mycket Sonic, men mest kanske bara som jag är. En allätare.

Ångestladdad löparfest

Det är bara ett stort jippolopp. Men ändå spänner man sig.
Typ hela sommaren har man laddat för Midnattsloppet. Haft det som mål. Vilket är bra så länge det inte blir betungande.
Nu känns det lite tungt. Måsta tagga ner lite.
Det som oroar mig nu är morgondagens gårdsfest. Dagen före loppet ska vi ha fest i grannskapet. Det gör att jag kommer att hålla igen på vinet. Visst man kan ha roligt ändå. Men när ett lopp eller mål inkräktar så på något som bara borde vara omedvetet roligt blir det inte kul.
Så skål så ser vi hur djupt jag tittar i glaset i morgon.

onsdag 10 augusti 2011

Ny svensk tvillingfilm

Tvillingar i media: På fredag 19 augusti är det premiär för nya svenska tvillingfilmen "Jag saknar dig". Den är ett tungt drama jämfört med farsen "Bröderna Karlsson", som jag blev djupt besviken över.
"Jag saknar dig" handlar om enäggstvillingarna Cilla och Tina som trots allt är väldigt olika.
De ska snart fylla 15 år men en av dem kommer att dö. Filmen följer tvillingen som blir kvar.
Regissör är Anders Grönros.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone



Sommarens målgång





Då har jag hämtat grejerna till årets Midnattslopp. Tröja, armband och tidschip. Det blir en färggrann skara löpare på lördag kväll.
Jag har sprungit loppet två gånger tidigare. Men inte som i den form jag befinner mig i nu. Att träna under sommaren är svårt. Det blir gärna grillat och dricka var och varannan kväll. Och glass i mängder.
I sommar har jag försökt med några undantag löpa varannan dag. Och lite bärs mellan dem.
Så därför sätter jag ribban inför Midnattsloppet på... 45 minuter. Det borde vara rimligt. Men blir det under 50 får jag ändå vara nöjd.
Och sedan en bira vid målgången. Någon morot måste man få ha. Det är därför jag springer.
Det är den bästa av vätskekontroller.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

tisdag 9 augusti 2011

Jag en hemmapappa

Jag vinkar farväl till min fru på farstukvisten med förklädet på.
Jag har åter iklätt mig rollen som hemmapappa. En månads ledighet till. Men nu ensam hemma med barnen medans frugan jobbar.
Får anse mig vara den moderna jämställda mannen. Den som förlorat all manlighet och karla-karlstag och blir nervös så fort det ska skruvas upp en hylla eller bytas vindrutetorkare på bilen.

Må så vara. Jag trivs då förbaskat bra här hemma. Även om markservicen är min svagaste jämställdhetspunkt, frugan sätter i gång tvättmaskinen innan jobbet - jag hänger upp den på tork.
Kan man så stanna hemma med barnen. Oavsett kön. Förstår inte varför det måste vara så konstigt.

Simskoj

Jag skojade på twitter och skrev även här på bloggen ett inlägg om simlärare som berömde barn simmande under ytan. Jag menar hör de berömmet?
Nu har jag en erfaren simlärare som följer mig på Twitter. Simglasögonen på.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Ytligt beröm

Äldsta flickan går simskola just nu. En intensivkurs på två veckor. Som en bilskola.
Så intensiv att simlärarna ropar ut beröm till barnen när de befinner sig under vattnet. Som om körläraren sprang bredvid bilen och uppmuntrade.
Skämt åsido men dotterns simlärare gör faktiskt så. Man måste väl ha påtalat det på simledarkursen att beröm ges bäst ovan ytan.
Nu kommer barnen upp efter välgjorda simtag och möter tomma ord.
Men när de lärt sig simma kan de hålla huvudet högt och suga åt sig av allt gillande.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

lördag 6 augusti 2011

Bäst på gatan

Roligt åka inlines med dottern. Hon är så lättimpad.
Jag står på ett ben och rullar hackigt fram. Hon säger "wow pappa, du är bäst i världen på inlines".
Snacka om att man blir stolt som en tupp hemma på mammas gata. Här tog jag som äldsta pojkspolingen hand om småttingarna. De fick alltid vara med i mitt lag mot de näst äldsta grabbarna. Behövdes aldrig förnedrande laguttagningar. Jag sa bara inför fotbollsmatchen: Jag och småttingarna mot resten.
Vi fick oftast stryk. Men glädjen över att då och då få slå in en balja och se lyckan i smågrabbarnas jubel var oövervinnerlig.
Samma känslor i dag i Smedjebacken 25 år senare.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Salem al Fakir ordfintar





I går kväll gjorde Salem al Fakir sin enda spelning i sommar.
På den magiska arenan Dalhalla utanför Rättvik. Tillsammans med Gävle symfoniorkester och gästartisterna September och Oskar Linnros.
Det blev en finfin musikalisk afton. Härligt med det tryck en symfoni kan skapa.
Salem är dock ringrostig. Fast på ett roligt sätt. I de spontana mellansnacken. Här dribblar han gång på gång bort sig själv. Mellansnack som inte lär komma med på dvd-utgåvan. Men det ses på läktarna enbart som underhållande charmigt. Han är en tankspridd kreativ musikprofessor mitt i sitt konstnärliga kaos. Kan bara ge respekt.
Som när han gång på gång ropas in för extranummer. Och avslutar det hela med ett totalt orepat parti ensam på piano, "hur går refrängen" frågan han bandmedlemmarna, som efter några trevande försök tar sig.
Vi ler hela vägen hem genom ett regntugnt Dalarna.



- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

Två till för Helen Sjöholm





Tvillingar i media: Helen Sjöholm får dubbelt upp. Hon väntar tvillingar skrev Aftonbladet i går.
Grattis.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

torsdag 4 augusti 2011

Takida gaffatejpar recensent

Takida får mycket skit. Hoffmaestro likaså. Av oss som anser sig veta musik.
Men ibland är råget måttat eller vad hockeyspelaren nu sa.
Takida har genom hela sin annars framgångsrika karriär råkat ur för sura recensioner i media. Det har gått så långt att musiktyckarna ses tävla om att såga värst.
Nu vill Takida sätta gaffatejp över en recensent som sågat deras senaste skiva. De polisanmäler honom för förtal, skriver Dagens media.
Och jag förstår dem. Respekt.
Gaffas recensent skriver bland annat: "Robert Petterssons röst varierar sig genom att slänga in en dos av skitnödighet eller Downs syndrom i rösten och det är då man på riktigt börjar fundera över hur många år man behöver sitta inne för överlagt mord i Sverige."
SM i sågning stoltserar med nytt lågvattenmärke.




- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

onsdag 3 augusti 2011

Nollåttor får på truten

Jag har sedan långt tillbaka tappat mitt dalmål. Så jag skulle mycket väl kunna få en snyting hemma i Smedjebacken för att jag låter dryg.
Läser i dagens Dalademokraten om en hemvändare i Fedriksberg som fått på 08-nosen.
Bäst att jag passar mig.
Höj höj.





- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

tisdag 2 augusti 2011

Löper snopprundor

Det påstås att mina Runkeeper-kurvor som jag delar med mig på bland annat Facebook ser ut som könsorgan.
En kompis krävde med glimten i ögat ett slut på det.
Inget jag tänkt på. Förrän jag kikade på senaste löprundan. Den följer Långsjön som är rätt avlång. Därför ser kanske min runda ut som en fallossymbol.
Men jag löper bara - andra ser penisar. Nytt bevingat uttryck jag ska använda mig av i fortsättningen.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone

måndag 1 augusti 2011

Välgörenhet för Kikki

Kikki Danielsson är för öppen och ärlig för sitt eget bästa. Det vittnar alla skriverier om henne genom åren och även de gånger vi intervjuat henne.
På Twitter blir hon än mer naken.
Kanske borde hon hålla igen eller som i den här välgörenhetsbloggen hyllas för sin öppenhjärtlighet.


- Använder applikationen BlogPress från min smarta iPhone