onsdag 29 februari 2012

Sluta spotta på Ranelid





Den är mäktig. Ett mirakel.
Kärleken, ja.
Men jag tänker på "Mirakel". Låten som skakar schlagervärlden. Låten som gått till final. Röstats fram av svenska folket.
Men en Björn Ranelid som mobbas på nätet. Som dissas av artisterna. Som tröttnat.
Han ska hyllas för att han så rakryggad och ärligt gått in i och genomlider schlageräventyret. Med sitt fantastiska orerande. Ställer upp för alla.
Åter till låten. Den är häftig i sig. Budskapen som Ranelid mejslar fram till eurotechnobeatsen är som en inspirerande predikant på ett väckelsemöte. Bort med mobbning - låt kärleken blomma. Enda invändningen mot låten är att den kunde varit tyngre, mer dynamisk och tajtare, en del pauseringar sitter lika illa som broöppning vid Danvikstull i rusningtid.
Jag får ständigt gå i försvarsställning för att jag gillar låten. Men det är inget mot det Ranelid tvingas gå igenom. Tyck gärna men gör det med uttryck av värdighet och respekt, som Ranelid skulle ha vägt orden.
"Mirakel" tillhör mina topp tre favoriter i Globen. Och på medaljplats kan han mycket väl hamna. Men den största bragden har han redan gjort. Vinsten i Leksand var ett mirakel.
Stå upp Ranelid. Var stolt. All kärlek.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

måndag 27 februari 2012

Schlagerbubbla på listorna


Nio av tio är Melodifestivallåtar på Itunes just nu. Toppar gör Loreens "Euphoria". Fingervisning om vem som vinner i Globen?
Förutom Loreen och Danny har jag en till i mitt hjärta. Min favorit som jag tvingas försvara i min bekantskapskrets, jag tar alltid de svagas parti, är Björn Ranelid och Sara Li. Men "Mirakel" hittas först på plats 17.
Vad säger det?


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Tolv saker för sabba intervju

Låt mig lista tolv saker som irriterar mig när jag intervjuar dig. Alltså när man solokör och gör allt själv. Tio saker som kan få mig ur balans.
Eller ta det som medieträning om du vill vara medgörlig för att få till en bra intervju. Eller om du bara vill se en hårt arbetande videoreporter gå bananas. Välj själv.
Obs! Bakom varje punkt finns en uns av ironi men den bottnar i stor del sanning. Det här är mina tankar, inte någon annan kollega. Det är gjort med ett stort leende trots den irriterande situationen.


1) Nervös, var inte nervös. Det smittar och gör mig osäker.

2) Var inte Zlatan. Då blir jag rädd och helt ställd.

3) Inte långa svar, som politiker. Inte heller för korta, som sjuåringar.

4) Tilltala inte mig med namn. "Jo, vänta nu Marko ska jag berätta". Låter så illa. Dessutom känner vi inte varann. Blir inte heller mer tjenis av det.

5) Luta sig fram i micken. Titta på mig. Stå rak. Strunta i micken. Den är gul och gullig men ska inte beskådas, inte pussas. Jag sköter den, greppa inte tag i den.

6) Säg inte " ja, som jag sa tidigare" eller "som sagt". Kan vara omöjligt att klippa bort. Och vad vet tittaren om vad vi pratat om tidigare.

7) Gunga inte. Stå still. Du hamnar utanför bild, speciellt när jag solorejsar och har svårt att göra två saker samtidigt, som att följa dina rörelser och intervjua samtidigt.

8) Ställ inte motfrågor. Det är inte ballt. Kom ihåg att jag ställer frågorna du svarar.

9) Ifrågasätta miljön. Jag vill stå där jag står. Oftast finns en god anledning till det, baserad på tidspress, komposition, ljudmiljö och vinkel.

10) Titta inte i kameran. Titta på mig som intervjuar dig. Du ska inte lämna en ståuppa till världen. Är du en besatt linslus, skärp dig.

11) Ta om frågor. Om det skett ett total missförstånd, visst okej. Annars ett stort irritationsmoment.

12) Se intervjun direkt efter. Kom igen. Du står väl för vad du sagt. Erkänn att du bara vill se att du ser bra ut.

Så där ja. Kan vi göra en bra intervju nu tillsammans? Vad tycker du?

- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Jag är lagom Svensson





Åka vartannat år. Det blir bra det. Nästa år skidar jag in perfekt på genomsnittet.
Enligt Expressen artikel i dag om varför man plågar sig för att Vasaloppet tillhör jag medel-Svensson. Nästa år är jag 41 under den första söndagen i mars och jag skidar mitt fjärde lopp (genomsnittet är att vasalöparen är 41,7 år och har åkt 3,7 gånger).
Är jag inte en riktig man av folket säg?

Samma sak när jag mönstrade i Karlstad för över tjugo år sedan. 1,78 cm lång och 78 kg tung. Det var exakt på genomsnittet.

Usch vad jag är tråkigt normal.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Stängda spåret

Nu skulle jag enligt ursprungsplanen stått och frustat vid startplatsen i Sälen.
Hållt uppe värmen. Rättat till grejerna. Förväntansfull.
I stället sitter jag på tunnelbanan. Snorar. Andra förkylningen i år. Sen till jobbet.
I stället går mina tankar till kompisen Jakob.
Heja Jakob! Hoppas du får en fin skidresa i nio mil.
Hoppas spåren är öppna utan köer.
Hoppas solen skiner.
Hoppas spåren håller.
Avis här hemma.
- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

söndag 26 februari 2012

Fin sexlåt

Jag måste ta upp Whitney Houston igen. En pärla som jag måste damma av. En sexdrypande sådan.
Den öppnar hennes självbetitlade debutplatta från 1985. Egentligen helt fel öppnare. Vanligtvis har man en stor uptempo hit eller en annan låt med fart. Eller att man har ett smygande intro typ Europes "The final countdown". Det är liksom praxis.
Men på Whitneys debut smyger den sensuella, eller kalla den småerotiska, "You give good love" i gång på vinylspelaren (som det var då). Men vilken låt. Den har i min "bäst just nu"-lista på Spotify fått en renässans.
Låten var hennes första Billboardetta i USA men gick inte alls bra i Sverige eller Europa. Här koncentrerade vi oss på andra låtar från plattan som blev stora hits som "Saving all my love" och "How will I know".
Men "You give good love" är fantastisk även i dag. Den då så oskuldsfulla och religiösa flickan ångar av sexighet. Kolla in den "roliga" musikvideon där sångerskan har en romans/flört med en kameraman. Hon grejar med sin mikrofon och han på sitt stora objektiv som zoomar in hennes röda läppar.
Ja, ni hör ju. Men titta nu då.

Vila i frid.

Snoriga hälsningar

Förkyld igen. Det var då en strulig vinter.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

lördag 25 februari 2012

Finland sist på svenska

Finland har så vitt jag förstår sjungit på svenska en gång tidigare. Året var 1990. Gruppen Beat kom sist i Eurovision. Låten "Fri" fick åtta poång i Zagreb.

Finland sjunger på svenska

Pernilla Karlsson sjunger barfota svenska låten "När jag blundar". Stort det att man i Finland tävlar på svenska i Baku. Måste vara första gången. Moget Finland.
Men den nedtonade cellojazzig låt på bruten svenska har tyvärr inte en chans i Eurovision. Alledeles för tråkig och intetsägande.
Jag blundar.

Peter Boströms final

I kväll var jag dåligt insatt. Men jag trodde Lisa Miskovskys "Why start a fire" var för svår. Jag gillar henne i övrigt så det var kul.
Dannys låt växer. Säger Peter Boström for schlagerpresident. Och årets tvillingpappa, hihi. Han har redan Norges bidrag i Baku. Och anser att Danny och Loreen gör upp i finalen i Globen. Men att Loreen grejar det. Grundar det på att hennes bidrag från i fjol bubblat upp igen på Itunes liksom singeln "Sober". Girlpower röster där liksom.
"Amazing" är inte lika bra som "In the club" - därför ska inte Danny vinna.
Om det inte sker ett mirakel i finalen.

Skrälltips chockar mig

Danny sjöng dåligt i kväll. Men låten håller. Charmen tar honom till Globen.
Frågan är sedan om inte Håkan Hellström-Axel Algmark med "Kyss mig" trålar in en finalbiljett? Något i magen säger det trots motståndet mot stölden.
Dynazty? Jo, jag är lite jävig där. Min arbetskamrat Mikael Lavér spelar gitarr i bandet och det känns som att den hårdockslåten var lite i mossigaste laget. Lite för retrogod för min smak. Men publikresponsen var god.
Nja, jag måste ju bestämma mig nu.
Okej, jag kör chock och skrälltipset: Danny och Axel Algmark till Globen.

Melodiraffel igen

Jag brukar ju tippa långt innan lördagskvällen. Jo, men i kväll har jag inte lyssnat in alla i förväg så jag ber om att få komma tillbaka direkt efter att låtarna är framförda.
Men jag tror att Iconcrash "We Are The Night" vinner i kväll. Ja, alltså den finska finaluttagningen i kväll.

Malmö? Danny så klart. Och Dynazty, kanske.

fredag 24 februari 2012

Oväntat Estelle sågas

Ett oväntat val som sagt. Det ska finnas 1126 Estelle registrerade i Sverige, varav en man!
Snälla herr Estelle hör av dig till mig!

Enligt svenskanamn.se är Kvinnonamnet Estelle ett franskt namn som motsvarar det latinska Stella som betyder "stjärna". Namnet har också använts i engelskspråkiga länder sedan Charles Dickens använde namnet i en av sina böcker. En äldre variant är Estella.
I Sverige är namnet förhållandevis ovanligt. 31 december 2005 fanns det totalt 774 personer i Sverige med namnet Estelle varav 326 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 40 flickor namnet, varav 25 fick det som tilltalsnamn.
Namnsdag: 15 augusti.

Tråkigt att se så många hånfulla kommentarer på nätet. Ett vågat val med ett fint namn ska respekteras. Oavsett namn bör man visa lite sans. Vad heter dina barn?
Värst är en av mina idoler. Tyvärr. Herman Lindqvist rasar över namnet. "Låter som en nattklubbsdrottning", säger han till Aftonbladet i sin totalsågning.

Jag sågar Herman och bränner hans historieböcker. Nä, skoja bara. Jag är ju en sansad person av folket.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Estelle smakar bra

Prinsessan kommer att heta Estelle Silvia Ewa Mary, hertiginna av Östergötland.
Estelle var ett oväntat val.
Gillar det. Ligger bra i mun - som Estrella-chips på lördagar nedsköljd med en öl Stella.
Kunglig salut på det då!




- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Hårdrocksjäv

Danny är given. Men vem ska följa honom till Globen?
Den frågan är den enda som ställs i Malmö. Verkar det som.
Dynazty?
Mitt svar är fullt av jäv. För första gången är det så i sammanhanget. Jag har en arbetskamrat på TT som spelar gitarr i hårdrocksbandet. Och Mikael Lavér och hans rockers får min röst trots jävsituationen. Jag är svag för rock. Dead by April har redan growlat sig till final och kanske hederlig hårdrock gör dem sällskap.
Kolla in en minut av "Land of broken dreams" nedan. Och fundera på din röst.


torsdag 23 februari 2012

Prinsessfeber

Glädjen har varit stor i vår bevakning i dag. Men även bland folket verkar prinsessans födsel spridit lycka.
Jag mötte "folket" vid Slottet i Stockholm i dag. Roligast är namnförslagen. Som tioåriga Selma från Haninge som vill att hon ska heta - Selma. För så heter jag.
I övrigt imponerar prins Daniel i sin roll som kunglighet. Han tog pressen bra på Karolinska i morse klockan sju. Speciellt biten där han ska "måtta" bebisen och bombarderas av fotoblixtar. Ahh, nu fattar jag att det är en bra bild. Han har humor den killen, förlåt ers höghet, prinsen är kul.
Frågan är vem som gnydde kort efter att Daniel tillkännagav prinsessfödseln. Jag gissar att det var Expressens hovreporter Johan T Lindwall.
Dessutom fick jag som skotträdd det extremt lämpade jobben på Skeppsholmen i dag klockan tolv. Där hölls en kunglig salut om 42 lösa laddningar. Men jisses vad det small.
Ungefär som när jag sköt granatgeväret Carl Gustaf i lumpen. Lika skotträdd då som nu.
Dånet då rensade näsan från snor. Dånet i dag rensade mest min ljudmätare som slog i taket.
















Prinsesstårta till alla





Tårta på jobbet i dag. Prinsesstårta, nähä!

Undrar hur försäljningen av tårta ser ut i dag?


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Målande nyhetsflash





Färggrann texttv sida.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Prinsessa född

Gorlpower i Sverige. I natt 04:26 föddes en prinsessa på Karolinska i Solna.
Klockan sju gick prins Daniel ut med nyheten på en direktsänd presskonferens. Inte ett öga torrt då Daniel strålade av lycka och här kommer alla känslorna på en gång.
Känner så väl igen det från tiden som nybliven pappa. Underbart. Såg den känslan.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

onsdag 22 februari 2012

Danny låter bäst i Malmö

Danny. Han ligger i vinnarhålet. I schlagervärlden är det sista låten i fjärde deltävlingen.
"Amazing" ska vinna hela tjottaballongen om det går som Christer Björkman tänkt. Det är i sista numret schlagergeneralen lägger sitt trumfkort.
Vad tycker då presskåren som fått höra låten uppspelad på en bergsprängare på ett hotell i Malmö i kväll?

TT Spektras Carl Cato konstaterar att allt är klart med den här reflektionen på Twitter: Ok, SVT gick just ut med att de byter den officiella M-fest taggen från #mel2012 till #danny2012.

Med ett sjuhelvetes dansnummer blir det här den utmanare till förstaplatsen som vi hoppats, bloggar Schlagerprofilerna vars genomgång av låtarna du hittar här.

Aftonbladets energiske schlagerreporter Tobbe Ek skriver: Tänk Chris Brown i en mash up med Avicii och Swedish House Mafia. Tänk fotbollsarena! Och så klart med ett coolt dancebreak i mitten.
Här är hans första intryck av låtarna.

DN:s Hanna Fahl som liksom jag tyckte Dannys "In The club" var fjolårets absolut bästa låt vill hävda att "Amazing" är ännu bättre och skriver: Men nu, mina vänner, har han en ännu mer smashing låt. Så fruktansvärt hittig! Älskar den redan efter en halv lyssning! Den har även break där man redan nu VET att Danny kommer visa upp dansskills/bländvita sneakers/kroppsbyggaröverarmar.
Här är hennes genomgång.

GP:s Daniel Claesson konstaterar "And we've got a winner!". Han skriver också att Danny sannolikt har en låt för Baku också.

Schlagerkvitter twittrar "Danny är livsfarlig på lördag. Varning för Dynazty också. Lisa får det tufft - men låten är ganska så bra".

Visst ser det ut som Danny har guldläge. Kanske inte så förvånande.
Det krävs nog ett smärre mirakel eller något euforiskt för att stjälpa honom från schlagertronen i år.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

måndag 20 februari 2012

3,3 mille såg Miraklet i Leksand

3,3 miljoner tittare såg Ranelid i lördags. Bra siffra. Men inget rekord. Deltävling med Carola i Göteborg 2006 hade drygt 3,6 miljoner tittare.
Jag minns den sändningen, var på plats i Scandinavium, det blev alldeles tyst i publiken när Carola äntrade scenen i spänd förväntan. Och som hon levererade "Evighet". Hon visade var skåpet ska stå. Uppträdandet här var bättre än den i finalen i Globen.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

söndag 19 februari 2012

Ur bubblan

Hemma igen. Här väntar tre stycken Ranelid som vill ha all uppmärksamhet och kärlek.
Pappa hit och pappa dit och kolla pappa och kom pappa och lek pappa och titta på mig pappa.
Mina små mirakel!


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Ranelid fick handikapp





Var det därför Björn Ranelid gick vidare till Globen? Han fick handikapp!

Just nu: Ranelids Jaguar står kvar vid artisthotelllet i Tällberg. Och lär så stå ett tag till. Natten blev lång.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Ranelid vilse i Leksand



Vi hamnade i rygg på Björn Ranelids "Ranemobile" i kväll. Han hamnade före oss i trafiken efter segern i deltävlingen i Tegera Arena i Leksand. Men på väg till efterfesten i Tällberg körde han vilse i Leksand. Vi följde efter honom och försökte signalera honom att han var på väg till Falun.
Dramat spelade vi in från bilen. I tre klipp. Första ser du ovan. Fler finns på Bambuser. Sök Markovideo.
Nu löste det sig men ett tag såg det ut som han skulle missa sitt livs efterfest.

lördag 18 februari 2012

Miraklet i Leksand

Mitt tips står fast.

Björn Ranelid och Molly Sandén. Till Globen.

Andreas Johnson och Youngblood till Andra chansen.

Schlagernerver





Nervös? Jag? Nja.
Min pressbadge säger kanske allt.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Schlagerfeber på dagis





JUST NU: Pressrummet i Tegera arena. Vi jobbar i ett dagis som annars finns i lokalerna.
Märkligt. Det är ju inte Minimello det här.
Nåja.
Oj oj oj, Herregud! Vad vi laddar nu. Snart dags.
Fruktstund?
Nä, Ranelid ska läsa saga.






Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Minimello på stormello


Titta Skvallerbyttan är på stormellot i Leksand. Minimellostjärnan skvallrar att Björn Ranelid ska byta ut sin registreringsskylt på Jaguaren. Nu ska det stå "Miraklet" i stället för "Ranelid". Om det går bra i kväll alltså.

Schlagern äter upp Leksand

Alla restauranger fullbokade i Leksand. Vi får ta take away till arenan.
Jag som trodde alla åt nachos hemma med Charlotte Perrelli en sådan här kväll.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se




Inte helt fel i Rättvik. Beryktade Tolvåsspåret sägs vara ett av Sveriges vackraste skidspår.
Men också mördande kuperat.
Spåren preparerades senast i torsdags och höll inte riktigt måttet, rätt uppkörda. Inte är väl man i Stockholm bättre på detta. Kändes som Ågesta lätt matchat dessa spår i kvalité. Men inte i spårdragningen, upp och ner, genom kalhyggen, myrar och täta skogar.
Min urusla form sattes på yttersta prov. Men jag traggla mig igenom milspåret på 50 minuter. Fint så.
Nu är jag helt slut. Tillbaka till hotellet i Tällberg. Bastu och omladdning.
Sedan får vi se i vilken form jag och ni är för att mota Björn Ranelids orerande i kväll.
Nu kör vi!



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Ranelid och Molly vinner i kväll

Kärlekspredikanten och tjejen med hjärtsorg till Globen. Det är mina tips från Leksand.
Björn Ranelids "Mirakel" är en låt som formar alla till ett stort frågetecken. Är låten bra eller inte? Säg så här det är show och det blir inte mycket av den varan i kväll.



Genrepspubliken i Leksand i går kväll var nog lika förbryllade som jag. Vad fan ska man tycka? Äh, vi jublar.
Eurotechno är min melodi. Kärleksbudskap likaså. Nu kör vi!



Molly Sandén självupplevda separationsballad får råg i ryggen med Eric Saade-bakgrunden. Dessutom sjunger hon fantastiskt med, som sagt, stora känslor. Till Globen.



Även Andreas Johnson åker kärlekståg. Men "Lovelight" tar först en avstigning i Andra chansen tillsammans med Youngblood.
Pojkbandet som öppnar deltävlingen med sin bleka Eric Saade-kopia fick mest publikröster i går. Kanske för att de lottades att sjunga två gånger? Inte vet jag.



Love Generation gör kvällens snyggaste scenshow. Tyvärr kommer de få fortsätta i motvind. Högst Andra chansen tror jag.


Svenska Spel har lagt upp odds som delvis baseras på den undersökning Poplight, Melodifestivalklubben och QX Schlagerprofilerna gör.

 I går tyckte Leksandspubliken så här:

1. Youngblood - Youngblood, 280 röster, 40,9%
2. Molly Sandén - Why am I crying, 121 röster, 17,7%
3. Andreas Johnson - Lovelight, 112 röster, 16,4%
4. Björn Ranelid feat Sara Li - Mirakel, 52 röster, 7,6%
5. Love Generation - Just a little bit, 49 röster, 7,2%
6. Mattias Andréasson - Förlåt mig, 41 röster, 6,0%
7. Carolina Wallin Pérez - Sanningen, 20 röster, 2,9%
8. Maria BenHajji - I mina drömmar, 9 röster, 1,3%

Totalt tillfrågades 684 personer.

Och Svenska spels odds på topp 2:

Molly Sandén 1,50
Youngblood 1,58
Andreas Johnson 2,05
Björn Ranelid & Sara Li 3,00
Mattias Andreasson 9,30
Love Generation 13,50
Carolina Wallin Perez 42,00
Maria BenHajji 75,00


 
Ungt blod. Men rödblekt.

fredag 17 februari 2012

I väntan på Ranelid





Möt min kompis P2. Vi ska genrepa ihop i Leksand.
Mest förväntansfulla är vi inför Björn Ranelids nummer. Startnummer åtta va? Nummer sex hade passat låten bättre.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Bubblan är här





Nu är jag i bubblan. Ser ni det? Hur fokuserad man är. Hur allt annat i världen försvinner bakom den rosa dimhöljda schlagerarenan.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Ranelid rankas som Carola



Björn Ranelid tror inte att jag tänker rösta på honom. Han sade det efter intervjun ovan. Ett gott betyg kanske?
Jag rättade honom dock och berättade att jag gillar E-type och eurotechno så att han borde ligga bra till för min röst.
Oddsmakarna tror allt mer på Sara Li och Björn Ranelid. "Mirakel" tillhör favoriterna i helgen.
- Du skämtar! utbrister Ranelid när han får höra de senaste oddssiffrorna.

Dessutom om ni hör författaren nämna ett nytt ord i Ranelidskan som är "Bad Hair Day" så är den överförd av undertecknad. Han tyckte om uttrycket på den mössa jag bar tidigare i dag. Nu har han tagit ordet till sig.

Denna Ranelid. Han får sådan uppmärksamhet som går att jämföra med Carola i schlagerland. Helt hysteriskt. Nyss stannade allt till när den store författaren kom in i pressrummet i Tegeran arena i Leksand för att medverka i Aftonbladets webbtv-sändning.

 

Molly Sandén åker airboard



Nu är jag i schlagerbubblan i Leksand. Den började i morse i Rättviksbacken. Här skulle Molly Sandén och Youngblood testa airboard, en slags luftkudde som man ligger på nedför pisterna. Hann tyvärr inte själv prova men filmade desto mer.
Här ett Bambuser-klipp från i förmiddags när jag riggar en hjälmkamera på Molly. Riktigt klipp senare i Scanpix videobutik.

torsdag 16 februari 2012

Håll i pungen



Punggreppet är tillbaka med Youngblood. Nu börjar så sakteliga SVT lägga ut en minut av varje bidrag från dagens repetitioner i Leksand.
En blek Eric Saade-kopia twittrades det i går. Jo.

Okej dig!

Väntar du på mig så går jag och hänger tvätten?

Okej dig.

Jag älskar det uttrycket. Okej dig, som Ida och Fanny använder sig av för att bekräfta. Borde bli vedertaget. Inskrivet i SAOL.
Om ni hör mig använda det vet ni ursprunget och att det är en del av min marknadsföring av uttryckets etablering i det svenska språkbruket.
Okej med er?
Okej dig!


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

onsdag 15 februari 2012

Ranelid pratsjunger till eurotechno

Nu är det dags för min schlagerpremiär. Men jag kollar in bubblan lite på distans först. På fredag är jag på plats i Leksand för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen.
Just nu lyssnar schlagerreportrarna på startfältet på ett hotell i Tällberg. Alla väntar på hur Björn Ranelids "Mirakel" ska låta. Därför börjar jag med att redovisa det först fastän den spelas upp sist i Tegera arena i Leksand.

Stoppa presserna: Ranelid gör en eurotechno-dänga där han står och orerar om "kärleken" medan Sara Li sjunger "Miraaa-aaakel" twittrar Carl Cato på TT Spektra.
Med rader som "Om kvinnan säger nej till mannens säd i 60 år så dör mänskligheten ut".
"Ranelid-rap om mannens säd får folk i pressrummet att brista ut i skratt" skriver Aftonbladets utsände Tobbe Ek.
Schlagerprofilerna twittrar "tänk er eurotechno-beat som E-type, men poesi i stället för rap".
"Jag skulle i alla fall inte missa Ranelid på lördag. Herregud", twittrar Aftonbladets Markus Larsson.

Puh. Helt andfådd bara av att läsa dessa rapporter. Vilket spektakel!

Övriga låtar då?

Pojkbandet Youngblood öppnar i Leksand. Sjunger "youngblood youngblood" i refrängen. Som Eric Saade fast blekare skriver Carl Cato.

Ta bort webbjokern. Schlagerprofilerna tycker även att schlagerballaderna dödförklarades förra veckan. Har inget berättat det för Maria Ben Hajji?

Trendriktig slick r'n'b på svenska a là Newkid. Mattias Andréasson sjunger med kåtröst twittrar Carl Cato.

Softare än i fjol. Schlagerprofilerna tycker att Love Generation mjuknat. DN:s Hanna Fahl skriver att de får förlita sig på en bra show. Men hon nämner dem ändå som en av två personliga favoriter tillsammans med EMD-Mattias.

En hybrid av Kent och bossanova. Kanske inte så konstigt då Kent-tolkaren Carolina Wallin Perez deltar i schlagern. "Veckans indiealibi. En rågskorpa i en buffé av bakelser" twittrar Carl Cato (undrar om hans möte med Ranelid tidigare på dagen satt sina spår?).

Andreas Johnsons låt "Lovelight" beskrivs vara både Stonecakes "Tuesday afternoon" och Suedes "The beautiful ones" på Twitter.

Schlager-Adele. Det epitetet får Molly Sandén som tävlar i Leksand för andra gången. Bidraget "Why I´m crying" beskrivs som en "Empty room".

Egentligen spelar de övriga i en egen liga. Som Hanna Fahl skriver, allt kretsar kring en författare i helgen:
"Men att det inte spelar någon som helst roll, för ingen kommer att prata om något annat än Björn Ranelids… sak? Verk? Installation? Detta… objekt, som är bidrag nummer åtta, ”Mirakel”.
här summerar Tobbe Ek.

Själv är jag en vän av E-type. Så mina förväntningar är skyhöga på Ranelid. Hans ord kommer att låta mejsla sig fast som danssugna Svennebananas till en E-typehit på Finlandsfärjan med slutdestination Baku.

Frida Hyvönen goes disco

Lyssna på Disko-Frida! Singer-songwritern Frida Hyvönen har lämnat pianotplinkandet på nya singeln "Terribly dark".
- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Hälsad vare snön

Äntligen lite snömängder att tala om i Stockholm. Känner ett sug för skidor men nu på tvären. Vad coolt det vore efter mer än sju års frånvaro från pisterna kasta sig ner för backarna med slalomskidor. Eller kanske utmana sig ytterligare - ta längdskidorna nedför...


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

tisdag 14 februari 2012

Piano med stjärnskottet



Här är årets kommande stjärna. Enligt branschen i alla fall då TT Spektra gjorde en enkät i mellandagarna. Jag fick äran att i förra veckan göra ett "hemma hos"-liveklipp med 17-åringen Amanda Mair från Lidingö.
Det blev himla snyggt måste jag få säga själv. Använde fyra kameror, inklusive en Gopro (liten hjälmkamera som här sitter på micken) och min Iphone (den syns skakandes på pianot).
Debutplattan släpps i dag. Den är bra. Svävar i ett moget ljudlandskap med referenser till Kate Bush.

En dag med ett barn

I går hade jag den stora Elsa-dagen. Bara jag och sexåringen.
Roligt att se med den glädje hon både såg fram mot dagen då hon var skolledig och med den lycka hon tillbringade den med mig.
Småttingarna var på dagis, det var verkligen bara vi två.
Vi gjorde lite vardagsärenden i lugn och ro men framför allt var det timmarna i Eriksdalsbadet som var roligast.
Eller lunchpizzan efteråt.
"Bästa dagen" sa Elsa.

Glad att farsan duger. Bävar för tonåren då man bara är olidligt pinsam. Eller kanske inte? Man kanske kan grunda med att komma ihåg barnen var för sig också. Egentid behöver även de.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

måndag 13 februari 2012

Springer tillbaka

Första joggen sedan en månad tillbaka. Två kilo tyngre. Två stenar tyngre. Två stockar till ben. Två stenlungor.
En halvmil på 28 minuter i kväll. Men mentalt sådan otroligt skön känsla igen. Att vara på benen igen. Att leva. Att andas.
Det här stunderna när löpningen är meningen. Funderingen. Ventilatorn.
Trots det tunga fysiska passet, en frisk resa för själen.
Hostan sitter i men inte under löpningen. Kanske det vänder. Vi börjar så här. Lite lagom.

söndag 12 februari 2012

Språkliga Whitney-minnen








Whitney Houston har gått bort. Många nämner hennes storhetstid som artist under 1980- och 1990-talet. Visst minns jag hennes smäktande powerballader från skoldiskot som "Greatest love of all". Men även hennes utmärkta uptempolåtar som genombrottet "How will I know". Den har jag ett särskilt minne till gymnasiet i Ludvika. Fick tillbaka en engelska berättelse med rödmarkerat runt "how will I know". Det heter "How WOULD I know" säger den stränga lärarinnan Montelius.
Jag bara "men Whitney Houston sjunger ju how WILL I know".
Nämen det är fel. Det som sjungs är inte alltid rätt slog hon fast med auktoritet.
Åter till storhetstiden. Visst dalade den på slutet men jag vill poängtera att jag så sent som 2009 hyllade hennes album "I look to you" som det årets allra allra bästa. Den var grym även om rösten var märkt av drogerna och det hårda levernet.
Det som förmodligen tog hennes liv endast 48 år gammal.

lördag 11 februari 2012

Schlagerskräll i Göteborg

Kul med schlagerskräll. David "Guetta" Lindgrens smittsamma låt hör hemma i Globen.
Ulrik Munther dundrade dit mest på grund av de hängivna fansen.
Kan man få shouta ut att man är tillbaka på banan som tippare igen?


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Blekrosa schlagerfest

Munther och Lindgren står fast i ett annars blekt startfält. Di Leva och Top Cats till Andra chansen. Bara boys.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Pojkar till schlagerfinal

Pojkar pojkar pojkar. Ulrik Munther och David Lindgren till Globen enligt mitt hjärtats stalltips.
Jag lovade att lyssna på mitt hjärta denna deltävling. Så får det bli. Efter en minuts lyssning av låtarna så.
Snart schlagerladdar vi med att natta barn i tid och otid.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

The Office går inte att kopiera



En av mina absoluta komediseriefavoriter får på söndag en svensk version. Brittiska "The Office" har sedan premiären gjorts i närmare ett tiotal utländska versioner. Det är som ett slags Idolformat som måste ske i samarbete med BBC. Vet inte hur hårt de håller på konceptet men skulle inte förvåna mig om det krävs att man håller sig till formatet.
Henrik Dorsin gör Ricky Gervais klassiska genombrottsroll som den inkompetente och ytterst pinsamma kontorschefen.
TV 4 vill gärna poängtera att den svenska versionen är unik i och med att det är både en spinoff på komedisuccén "Solsidan" och en remake av "The Office". För Ove Sundberg, den jobbiga grannen, får här en egen serie i "Kontoret". Han basar för personalen på Svensk kontorshygien AB.
Åter till unikummet. Humorn, upplägget, rollerna, det låsta stirrandet i kameran allt finns där. Därför inte särskilt roligt tio år senare även om det är försvenskat och Henrik Dorsin är lysande. Nu vill TV4 hävda att Ove ändå är annorlunda i rollen men det är fortfarande exakt samma pinsamheter som David Bent gjorde.
Jag kommer att följa men särskilt ofta kommer inte skratten. Kanske att det tar sig efter första avsnittet. Minns att det tog åtminstone tre innan jag föll pladask för "The Office". Men jag gillade å andra sidan heller aldrig den amerikanska versionen.
Orginalet är tveklöst i det här fallet ouppnåeligt.
Här ett längre klipp från det otroligt roliga ursprunget.

fredag 10 februari 2012

Smoke on the water





Stockholm och Slottet i förmiddags i minus tretton grader. Kallt är vackert om inte annat.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Ny syn på byxor





Fick på Ida byxor. Ett par jeans. Plötsligt utan protester från tvååring med talibanbestämda åsikter om att bara bära kjol och klänning, eller ballerinadräkt.
Det här är en stor sak, som att vinna en delseger i Melodifestivalen nu på lördag.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

torsdag 9 februari 2012

Inte muntert men marscherande känsla

Nu finns startlåten för andra deltävlingen ute. På SVT:s schlagersajt får man som vanligt en minuts tjuvlyssning.
Där finns nu en snutt av Ulrik Munthers "Soldiers" från dagen repetitioner på scen.
Jag tycker det känns stabilt. Marscherar muntert säkert till Globen bara på hans namn då en stor skara fans knappar in hans telefonnummer så fort slussarna öppnas.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Hostade upp 200 pix

Tog tag i hostandet i dag. Tänkte jag.
Bokade tid till vårdcentralen i kommunen. Inget fel. Konstaterade man. Ingen medicin. Ingen remiss. "Du får fortsätta hosta troligen i ett par veckor i värsta fall ett halvår".
200 spänn. Jaha, tack då.

onsdag 8 februari 2012

Så låter det i Göteborg - tror jag

Då har schlagerjournalisterna lyssnat på bidragen som tävlar i Göteborg. Enligt utsago finns det ärrade journalister som bedömer låtarna genom att få dem uppspelade via telefonen. Kollegor håller upp telefonen medans experten sitter på hemmaredaktion och lyssnar.
Jag försökte med samma sak i dag. Det lät för jävligt. Var outhärdligt. Det distade utan en chans till en tydligt ljudbild. Tror inte kvalitén beror på låtarna i Göteborg i alla fall.
Jag hoppas de telefonkonfererande journalisterna har bättre lina än jag. Annars kan deras bedömningar knappast vara trovärdiga, eller värdiga deras läsare.

Jag kollade i stället in twitterflödet från närvarande journalister på ett hotell i Göteborg. Summeringen är att det är ett sämre startfält i Scandinavium. Och därmed ovissare. Många håller Ulrik Munther och Tomas Di Leva som Globenkandidater. Men åsikterna svajar som håret i en Carolafläkt.

Ulrik Munthers bidrag "Soldiers" beskrivs av bland annat Schlagerprofiler som en Darinballad med gitarr och munspel. Här verkar man tro att killen får en massa röster från flickfansen och därmed är han en segrare.

Som Playtones sist men bättre. Här verkar många lite överraskade över det starka rockabillybidraget "Baby doll" av Top Cats. Ett "rockabilly formulär 1A" skriver Aftonbladets Tobbe Ek på sin schlagerblogg.
Schlagerchock om Top Cats INTE snurrar på basen, twitterskojar Johan Lindqvist på Göteborgsposten.

Nödrim i tre minuter balladmaräng. TT Spektras Carl Cato stämplar Sonja Aldéns "I din himmel" så att vi vet vart skåpet ska stå.

Andreas Lundstedt lämnar dansgolvet. Tobbe Ek beskriver "Aldrig aldrig" som en låt som närmar sig intelligent Orup-pop.

Vackra Timoteij ter sig som en "uptempoversion av Abalone Dots" twittrar Johan Lindqvist på GP. Tillhör de fyra som går vidare tippar han.

David Lindgrens "Shout it out" beskrivs som en "In the club 2" av Schlagerprofilerna. Alltså väldigt upprepande.
Så enfaldigt att David Guetta skulle slå sönder sitt piano, twitterpåpekar GP:s Johan Lindqvist.
Blek europop, twittrar hans kollega Jan Andersson.

Verkar som Mimi Oh lyssnar på Veronica Maggio och Da Buzz konstaterar Carl Cato på TT Spektra och ger tummen upp.

Sist ut är Thomas Di Leva. Sist är han för att Christer Björkman placerad honom där. Det ska då vara deltävlingens bästa låt.
Sådär verkar vara det samlade intrycket på nätet.
Ett av de mest retweetade på Twitter med hashtaggen #mel2012 är under kvällen Carl Catos klockrena iaktagelse: "Aldrig skrivkramp om man är Di Leva: "Blommorna ler och stjärnorna ser".

Hur det går? Svårt att säga tycker många. Ulrik Munther säger Carl Cato. Och sedan hoppas han på Mimi Oh.

Här Aftonbladets tv-team:

tisdag 7 februari 2012

Hostar i gång maskinen





Försöker sakta gå genom stan. Hitta formen igen. Hostar och fräser.
Men i Midsommarkransen måste jag göra ett stopp. Kalorier ut kalorier in. Muffinsfabriken är djävulen. Eller är det gubben som sitter på min axel och asgarvar?



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

måndag 6 februari 2012

Schlagerknocken i tv

Jorå, sidu. Schlagern fyller sin funktion i vintermörkret.
3 381 000 tittare såg lördagens direktsändning från Växjö där Loreen och Dead by April vann.
Som knockoutjämförelse kan sägas att TV4:s "Gladiatorerna" tappade flera hundra tusen tittare från 1 200 000 till bara 400 000.
När schlagern spänner biceps, då menar jag inte Danny Saucedo, då veknar alla andra... nytt melloordspråk.

söndag 5 februari 2012

Schlagern håller sitt grepp





Blodiga upplopp i Syrien? Finska presidentvalet? Rysskylan?
Nä, nu är det schlagerbubblan som får fetaste rubrikerna. Sveriges Superbowl i tv-underhållning i sex veckor. I går med lite fult spel, men även utan det skulle Mellot ha haft ett fast grepp om händelserapporteringen.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Schlagersur

Jag är sur. Alltid dagen efter när jag tippat fel. Vilket är ofta.
En slags nykter baksmälla. Jag vill ju så väl. Veta bäst. Man ska ju kunna det här.
Men om jag bara lyssnat på mitt hjärta så hade jag tagit Loreens låt. Den var inte bara bästa låten utan visuellt häftigt gestaltad, jag försöker följa hennes rörelser när hon liksom dribblar bort sina händer men de movesen skulle vara högsta nivå på dotterns Wii-spel Just dance och där släpar jag redan efter.
Rockhjärtat fick sitt med Dead by April även om resten av familjen vill kapa bort growlet.
Men i stället för magkänslan låter jag tippande ta över med vad som skrivs, twittras och förväntas. Summera som en slags expert baserat på expertis. Jag tror mig veta vad folket vill ha - har kallats för "folkets man på TT" - men folkligheten är skör. Jag måste hitta tillbaka till den. Alldeles för många år i journalistankdammen i Stockholm. Klart man påverkas. Det är skillnad på vad man tror och vad hjärtat säger.
Jag ville nog som journalist mest se Thorsten Flinck till Globen med tanke på all underhållning det skulle gett medialt. Lite arbetsskadad där. Bara mitt eget fel.
Till nästa vecka lyssnar jag till min puls och låter hjärtat vara med som folk i gemen.

lördag 4 februari 2012

Bra Mellostart

Loreen och Dead by April.
Ledsen att jag tvekade på Loreens klubblåt men den var klart bäst. Producent Peter Boström regerar med sin danskänsla (minns Danny ifjol).
Dödgrävarna i april glädjer mitt rockhjärta. Kan man gå kurs i growlande?
Thorsten Flinck trodde jag skulle gå hela vägen. Han imponerade ändå mest mot de förväntningar man hade innan på startfältet.
Sean Banan tackar vi för showen. Dagishitten passar till fruktstunden.

Men två låtar i moll. Och stora känslor. Bra finalnummer till Globen.

Programledarna skötte sig med äran. Proffsigt. Och Gina vilket genombrott. Årets Gustafsson-stjärnskott.

Längtar till nästa deltävling i Melodifestivalen.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Melodischlaget i siffror

Har lyssnat och läst lite till om premiären i kväll. Sean Banan står kvar med Globenbiljett. Men medresenär blir Thorsten Flinck. Jo, Thorsten. Jag tror han skräller. Det är en person som kommer få mycket röster på sin person plus att hans framträdande och sång är överraskande bra. För bra för att vinna som han själv uttryckt. Thorsten blir folklig efter i kväll. Välkommen in i stugorna.
Banandrama till final alltså.

Till Andra chansen går Dead by April och Loreen.

Det var mitt tips. Här följer några andras.

Melodifestivalklubben, Svenska Spel, Schlagerprofilerna och Poplight gjorde i går en publikundersökning efter genrepet i Vida Arena. Totalt 1418 personer svarade på frågan vem deras favorit var. Växjöpubliken tror klart på Sean Banan och Loreen till Globen.

1 Sean Banan 448
2 Loreen 403
3 Dead by April 264
4 Afro-Dite 92
5 Thorsten Flinck 82
6 Marie Serneholt 52
7 The Moniker 47
8 Abalone Dots 30

Svenska spel ger dessa odds efter gårdagen:
Loreen 1,28
Sean Banan 1,45
Dead by April 2,27
Thorsten Flinck 7,10
Afro-Dite 8,30
The Moniker 12,50
Marie Serneholt 16,00
Abalone Dots 35,00









- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Vad kallar på en i dag?





Det är kallt ute. Man blir lite paralyserad. Vad gör vi då när vintermiljön där ute ändå känns så lockande?
Vi värmer oss inne, petar in en pinne till i brasan, och funderar lite till.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

fredag 3 februari 2012

Inget Vasalopp

Jag har en nyhet till världen likt Dulee Johnson skulle ha adresserat den. Det blir inget Vasalopp för Marko i år.
Rethostan har sabbat en månads träning för mig och jag blir inte bättre av att försöka stressa mig frisk.
Jag har under hostperioden slöat och slarvat med kosten så jag är verkligen ur form. Dessutom har den kassa vintern inte gett några möjligheter till förberedelser i skidspåren förrän nu. Tyvärr har jag bara avundsjukt kunnat titta på vänners bilder från finfina spår på Facebook.
Hostan är mot tidigare krax av en slemmigare och äckligare variant. Vette tusan hur den ska gå ur kroppen. Jag hostar, flämtar och spottar och tar en whiskey i kväll. Kanske någon basilusk stryker med.
Då vet ni, världen.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Schlagergeneral blåser i gång festen

Stoppa pressarna Christer Björkman tar plats på scenen. Tydligen tar schlagergeneralen över showen när den öppnar cirkusen i Växjö i morgon.
Just nu börjar det stora publika genrepet av Melodifestivalen i Vida Arena.
Allt går att följa på Twitter. Förslagsvis TT Spektras Carl Cato.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

torsdag 2 februari 2012

Banan och growl till Globen

Jag tror inte på Afro-dite. De floppar och på lördag kväll finns deras förlegade diskolåt fri att lyssna på.
Nä, Sean Banan och Dead by April går till Globen.
Thorsten Flinck och sedan Loreen till Andra chansen.
Sean Banan vinner kidsen med sin dagislåt och de som röstar på en rolig show. Dead by April vinner rockers och de som antiröstar (röstar för att jävlas). Growlbidraget var faktiskt den låt jag gillade bäst.
Här kan du lyssna en minut på alla bidragen som tävlar i Växjo. Bilderna är tagna från repen i dag. Det är de här minutrarna mitt högst personliga tips bygger på. Lördagen kan visa upp en helt annan show och ett helt annat resultat.

Öppnar med bananen

Nu finns möjlighet att höra och se en minut av öppningsbidraget i årets Melodifestival.
Det är Sean Banan som glider in. Det här blir en dagishit av rang. Boka Globenbiljetten Bananen! Showen och den smittsamma melodin kommer att gå hem som banan under tennismatch.



- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Så är schlagerbubblan

Den så kallade "schlagerbubblan" inträffar bevakande schlagerreportrar varje år vid den här tiden. När all nyhetsvärdering får ett rosa töcken över sig och man har svårt att se klart på något annat. Man skulle likt Gunde Svan lätt kunna missa att en tsunami hänt - utan i stället gapat, och rapporterat, att Marie Serneholts klack gått av på genrepet i Växjö.
DN:s Hanna Fahl beskriver bubblan utsökt här.
Jag är i år utanför bubblan. I stället står jag utanför och blåser upp den tills deltävlingen i Leksand.

Tvillingar efter 28 år

Tvillingar i media: Den här storyn är underbar. Om två indonesiska tvillingar som fann varann efter 28 år. Vi har ett fint videoklipp med dem.
Här finns också Aftonbladets text.

Har du sett eller läst något om tvillingar? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

onsdag 1 februari 2012

Så ska det låta i Växjö

Bananen dissar schlagerdrottningen. Det blir kvällsisrubrikerna i morgon kanske.
Sean Banan sågar Carola i öppningsnumret "Sean den förste banan" i Växjö på lördag.
Men schlagerreportrarna som i kväll fått höra bidragen på en blinkande!? bergssprängare på ett hotell i Växjö vet inte om de ska såga eller hylla.
Men bananen tippas gå till Globen av både TT Spektras Carl Cato och Göteborgspostens Johan Lindqvist ser jag i twitterflödet.

Afro-dites förväntade diskoflört verkar vara gå hem. "Shake it shake it" skriver Aftonbladets inflygne Londonkorre Tobbe Ek som tycker att låten "The boy can dance" är en "In the club" med melodi.

Annars är Loreens "Euphoria" en favorit hos Dagens Nyheters utsände Hanna Fahl. Bäst i deltävlingen skriver hon och beskriver låten så här "Gotiskt dunkla verser, och näve-i-luften-pumpiga refränger. Snyggt ju!".

I övrigt kan i korthet bidragen sammanfattas så här efter att ha surfat runt lite i kväll:

Schlagerpiraterna twittrar att Abalone Dots underskattas. Skriver att countrytjejerna som sjunger på svenska kanske är nya Caroline af Ugglas.

Apropå svenska är Thorsten Flincks "Jag reser mig igen" en riktigt väntad dramatisk historia. Och Thorsten är alltid Thorsten.

The Moniker lär behöva mer än ett löpband för att få fart på det här bidraget, twittrar Johan Lindqvist.

Marie Serneholts "Salt & pepper" sägs vara enerverande men det är ju sånt som biter i tre snabba minuter.

Det blir debut för growl i schlagersammanhang. Dead by april verkar vara svåra att bedöma enligt journalisthopen. Får se om de blir en tupp i halsen på expertisen.

Som ni ser ett klassiskt ovisst startfält. Bra eller dåligt. GP:s Magnus Vasell är tydlig på Twitter: "Sämsta delfinalfältet på år å dar. Ingen Globenvinnare här inte".

Åh, jag älskar Melodifestivalen. Det finns så många åsikter om allt och alla. Och den som vet bäst om tycke och smak är alltid en själv.

En kurs i schlager kanske?



Folkuniversitetet i Stockholm har en schlagerkurs som drar i gång efter att årets Melodifestival är avklarad. Jag besökte sångläraren Anna Lumén i går när hon repade inför kursen.
Man tror kanske att det ska vara lätt med schlager. Men det gäller att maxa allt och vara övertydlig med sitt budskap. Mycket händer i rörelse. Mimik. Allt inom tre minuter.
Det var tänkt att schlagerkursen "Schlagerfeber" skulle ha dragit i gång nu på lördag. Men då är de redan rikigt inbitna ute på turné med mellogänget. Så det gick inte.
Enligt uppgift drar kursen i gång 24 mars i stället.

Test av blogg

Testar struliga Blogpress från min superhypersmarta telefon.


- Bloggar med BlogPress från min supersmarta telefon.
- Har du nyhetstips? Mejla mig på marko.saavala@tt.se

Vill höra schlagerlåtarna nu nu

Även i år kan man tjuvlyssna en snutt på Melodifestivalens låtar. Jag är sjukt nyfiken på det spännande startfältet i Växjö nu på lördagens premiär.
I kväll får bevakande journalister höra låtarna i sin helhet på en liten bergsprängare på ett hotell i Växjö.
Vi andra kan som aptitretare få en minut från repen som läggs ut på SVT:s mellosajt allt eftersom från klockan 13 på torsdagar.
Jag ska dock spana in twitterflödet under kvällen och "höra" låtarna den vägen.