lördag 26 december 2015

Årets album 2015

Då var det dags för albumlistan. En snabb summering visar kvinnlig dominans som brukligt hos mig, trevligt drag.
På Spotify hittas alla album plus bubblarna men helt utan rangordning. Den följer i stället här:


Årets album 2015

1) Pretend - Seinabo Sey
Rösten. Världsklass. Låtarna har portionerats ut men på debuten blir de en helhet. Den här coola tunga rösten äger året. Glad så länge vi får behålla henne i Sverige.

2) Delirium - Ellie Goulding
Englands popdrottning. Här hittas coola melodier i raka hits. Men mer innovativt som i en av årets ballaste låtar "On my mind" som stannar, pausar och kör i gång ibland till synes i otakt. Älskar den låten.

3) 1989 - Ryan Adams
En sur gubbe dammar av hela?! Taylor Swifts album "1989" och får den att bli än mer tydlig och rak. Mest vinner nog Ryan på detta.

4) Rebel Heart - Madonna
Madonna är som bäst när hon stoppar örat mot dansgolvet. Men på senaste plattan var hon som bäst när hon lugnade ner sig. Balladerna på "Rebel heart" lyfter den till en av årets bästa.

5) Freedom - Refused
Inte lika galen och stilbildande som klassikern "The Shape of punk to come". Men tillräcklig bra för att Refused hittar och behöver sin plats i dagens utbud. Alldeles för få som skriker något vettigt, alldeles för få som lyssnar. Men Refused är värd allas öron.

6) The Empty - Adam Tensta
Tänk att en separation kan få en att samla ihop all skit till en homogen platta. Inte första gången och inte heller sista gången. Ett uppbrott väller fram kreativitet ur tomheten. Adam Tensta gör årets hiphopalbum och är i dag lyckligast på jorden.

7) Sky city - Amason
Vackra röster i harmoniska ljudlandskap som att gjord att åka bil till. Vackert men aldrig tråkigt.

8) Every open eye - CHVRCHES
Sköna retrosyntvibbar utan att kännas mossigt. Tvärtom. Snygga medryckande produktioner att gunga till. Amen!

9) Ten love songs - Susanne Sundfør
Norden vackraste syntpop kommer från norska Susanne. Kärleksfullt vårdade slingor inlindade i de största känslorna.

10) Jag är ingen älskling - Lena Philipsson
Hennes ärligaste platta är också hennes bästa hittills. Återigen - uppbrott kan få konsten att blomma och visa upp din naknaste och finaste sida. Vi är inte mer än vanliga människor oavsett position, kändisskap eller mediabild. Men att visa upp sin sorg öppet är modigt, den fungerar som terapi inte bara för en själv utan tusentals andra.


Bubblare utanför topplistan plattor med Grimes, Anna Ternheim, Dolores Haze, Joel Alme med flera.- Posted using BlogPress from my iPhone

- Nyhetstips mejlas mig på marko.saavala@tt.se