söndag 20 december 2015

Bästa låtarna 2015

Grämer mig lite att jag ifjol missade Sam Smith på albumlistan. Men sånt är livet. Det här är ju bara jag. Vad jag upplevt under året.

Att ranka bästa låtarna är ett stort huvudbry som jag försöker ta på stort allvar. För det är bara så jag fungerar också. Men räkna med någon miss.

Och listan är högst personlig. Det här tycker jag från hjärtat. Ingen jädra kreddig lista. Är ni redo? Listan finns också på Spotify. Kommentera gärna.Mina bästa låtar under 2015:1) Hello - Adele

Vet. Den är färsk. Men hello, även om den kommit i början av året är jag säker på att den toppat listan. Adelesvärta som hon bara kan leverera. Griper tag i en. Får en att mima. Kanske även en tår.2) Youth - Pale Honey

Underbart uppbyggd låt. Älskar hur den exploderar i riff och tunga trummor. Dunderbra rock. Göteborgsduo som vi hoppas mer utav. Lite präglad av att jag fick höra den rätt i nyllet i en akustisk version när vi träffade dem i våras. Men en bra låt är en bra låt.

3) On my mind - Ellie Goulding

Hon rappar. Hon stannar. Vänta. Drar i gång. Stoppar. Den här låten är helgalet bra. Liknar inte mycket annat. Popdrottningen från England visar bredd. Lägg henne på minnet.

4) Touch me - Dolores Haze

Remix som lyfter Stockholmspunkarna till en ny beröringspunkt. Snyggt klubbvemod med attityd.


5) HeartBreakCity - Madonna

I år var Madonna bäst som balladsångerska. Hjärta och smärta starkt sinnespräglad av framträdandet i Stockholm i höstas. Hon sjöng den på en trapp, hängde ut över den under ett stort dramatiskt nummer. Storslaget. Fantastisk låt.6) Brinner i bröstet - Danny Saucedo

Gillade inte alls låten från början. Men som den växt. Som en långsam glöd i kaminen som till slut antänder tre vedkubbar. Stort på svenska.7) One last time - Miriam Bryant

Årets klaraste stjärna i "Så mycket bättre". Här tog hon Niklas Strömstedts "Sista morgonen" och gjorde något magiskt eget. Gillar den plötsliga och korta övergången till svenska.8) Heroes (B.o.Y Remix) - Måns Zelmerlöw

Observera remixversionen av Eurovisionvinnaren. Lyfter låten, likt den tecknade gubben, ytterligare några snäpp. Får en helt annan klubbig stämning och som gjord för dansgolven.9) Clearest blue - CHVRCHES

Som ett uppdaterat Erasure från 80-talet. Gillar övergången till synthslingan som sakta byggs upp för att rycka med alla halvvägs in i låten.

10) Not to young - Sabina Ddumba

Årets nykomling enligt läckta Grammisuppgifter. Men rookien låter som en gammalt proffs. Även i kärleksfulla powerlåtar.

11) This love - Ryan Adams

Han har aldrig låtit rakare och tydligare än när han tolkar Taylor Swift. Bedårande av amerikanen.

12) El mismo sol - Alvaro Solar

Sommaren låt. Hela familjen har gungat till denna låt i bilen rullandes genom semester-Sverige. Vi drömde om sol och bad och fick... Alvaro Solar.

13) This is war - Adam Tensta

Skilsmässoplatta tog rapparen till en ny nivå. Kärlek kan förvandla en pacifist till krigare. Men separation tillför också syre till kreativitet och stora låtar.

14) Så som i himmelen - Danny Saucedo

Andra Danny-låten på listan. Men det är han förtjänt av. Svenskan ligger rätt i munnen och känslorna lyfter till himmelen med det snygga gospelarrangemanget. Himmelskt.

15) Ghost town - Adam Lambert

Vissellåtar går alltid hem - även i en spökstad. Adam Lambert tar svensk hjälp och dundrar hem med vårens världshit.

16) Should've gone home - Måns Zelmerlöw

Andra Måns-låten på listan. Men det är han förtjänt av. Engelskan ligger rätt i munnen och autotuneslingan repeterar en radiohit.

17) Song for someone - U2

Färgad av U2:s fantastiska konsert så smackar jag på med en Bonos finaste stunder på senare år. En sång för alla.

18) Sorry - Seinabo Sey

Världen ligger för hennes fötter. Bara en tidsfråga. I Sverige får vi njuta så länge vi har henne här för oss själva.

19) Neverneverland - Jay Smith

Han har antagligen bränt för många broar. Men den före detta Idolvinnarens raspiga strupe går inte att mota förrän han är över på andra sidan brofästet.

20) He is - Ghost

Skräckrockarna finaste stund i år. Hylla den som hyllas bör.


Nedan finner du årets låtar i den ordning som nämnts ovan plus övriga hits under 2015: