söndag 18 december 2011

Årets tio bästa album

1) Adele - 21
Fantastisk pipa, jisses. Överlägset bäst. Här kommer alla känslor på en samma gång. Den unga brittiskan är gripande makalös. Hoppas denna soultjej av rang får behålla rösten efter sin operation. Nytt material lär vi få vänta på länge länge säger hon.

2) Lykke Li - Wounded rymes
Trummorna. Stämningen. Ett vackert ljudlandskap med en mystisk kvinna. Unikt. En skiva för skön stämning och tända ljus en sen kväll. En världsstjärna. "I follow rivers" och "Sadness is a blessing" är magiska.

3) Chisu - Kun valaistun
Finlands Veronica Maggio. Megastor i öster. Lär vara enda i landet som har henne på en årslista. Hon sjunger nämligen på finska. Tredje plattan handlar om kriser. Men det svänger mellanåt ändå. Som den ordagrant krisiga låten "Kriisit" om åldersnoja. Och det är så vackert, så personligt, så ärligt. Bästa spår; "Sabotage", "Kohtalon oma" och "Kriisit".

4) Coldplay - Mylo Xyloto
De har aldrig långt till ett stadiumklingande och rungande "whoah". Arenamusiken mästare jämte U2. Bästa spår; vrid på volymen på bergsprängaren och kör "Paradise" - vilket snyggt, effektivt basarbete.

5) Anna Ternheim - The night visitor
Så vackert, så moget, så rätt. Ett glas rött en kväll efter nattning. Höstens mys- och lägereldsplatta. Ta en bok. Läs. Bästa spår; duetten "The longer the waiting" och "Walking aimlessly".

6) Veronica Maggio - Satan i gatan
Makalösa framgångar i våras. Jag instämmer inte helt till fullo till hyllningskörerna. jag har lite svrt för henne. Men hennes senaste platta är homogen. Värdig en topp tio trots allt. Bästa spår: "Satan i gatan", "Finns det en så finns det flera".

7) Ison & Fille - För evigt
Svensk hiphops Emirates - flyger snyggast och lyxigast på den svenska hiphophimlen. Snygga melodier, persinliga texter och feta produktioner. Bästa spår: "Galen.

8) Rihanna - Loud
Jag kan tycka att Rihanna är för ojämn som albumartist. Men topparna hittarna, världsklass. Bästa spår: Stenhårda "Only girl (in the world).

9) Lisa Miskovsky - Violent sky
Hennes bästa platta. Tyvärr fick den inte den uppskattning den förtjänade, tycker jag. Får det nu. Bästa spår: "Lover".

10) Deportees - Islands and shores
Norrlandsfönstrets vackraste utsikt. Lysande. Bästa spår; "Islands & shores" och "Carry no blow".

Här finns en spellista på Spotify med mina tio bästa skivor från 2011. Obs Coldplays platta finns inte på Spotify däremot singeln "Every teardrop is a waterfall".

Bubblare: Britney Spears "Femme fatale", Feist "Metals", "Så mycket bättre 2" (okej det är en samlingsplatta), Florence & The machine "Ceremonials".