torsdag 25 oktober 2012

Fem bästa album just nuHär är mina fem bästa plattor just nu. En underbar skivhöst 2012.

Heal/Loreen
Imponerande platta. Så skönt att Loreen inte hastade fram en Idolvinnarskiva utan väntade ett halvår efter Eurovisionvinsten. Möjligen att hon för spänningens skull skulle ha kunnat grotta ner sig Björk-träsk eller tyngre technotoner, men nej. Det här är lysande i det mer lättillgängliga hitformatet. Tillhör Årets plattor-kategorin.

Jake Bugg/Jake Bugg
Jag är inget stort fan av Bob Dylan direkt. Men den här debutanten från Nottingham andas en pigg energidrickande Dylankopia som jag sväljer direkt. Det svänger. Det är cool nyretro.

Inferno/Petra Marklund
Visst är det mycket Jocke Berg. Men Petra övertygar. Det mest slående med plattan är den hjärtskärande personliga attacken. Det är djupt sårande trasig kärlek av rang. Ärlig känsloattack som skär som bäst.

Mannen utan mask/Nääk
Har gäspat mest åt nutida hiphop. Men Nääk väcker mig. Han har en otroligt smittande cool rapstil. Och musiken är så varierande att albumlyssningen aldrig tappar uppmärksamhet. Beep för drogromantiken.

Veritas/Agnes
Älskar när Agnes går loss i dansmusik. Önskar att hon skulle satsa än mer på tung klubbmusik. Hon är nära nu. Det är ett starkt hitalbum.

Bubblare: Battle born/The Killers, This is where life is/Moneybrother, Monster/Kiss, Iuno/Green Day