tisdag 28 maj 2013

Musiken tystnar i Borlänge

Då Arvika. Nu Borlänge.
Depeche Mode lyckas med att sänka svenska musikfestivaler. I dag kom chockbeskedet om Peace and Love-festivalen i Dalarna. Synthgruppen var dragplåstret tillsammans med Håkan Hellström.
Men bara 9000 biljetter sålda. Mot normalt drygt 20000 den här tiden på året. Det är tungt. Se dagens presskonferens i Borlänge.
En av TT Spektras reportrar skriver så här på Facebook angående Depeche och festivaldöden;

"ångrar att jag ställde den här frågan till Andy Fletcher i Depeche Mode inför spelningen på Peace & Love:
TT Spektra: 2009 spelade ni på Arvikafestivalen och året därpå gick festivalen i konkurs. Ska vi behöva vara rädda för att samma sak händer i Borlänge?
- Vi hörde om det, de skyllde det där med Arvikafestivalen på oss, inte sant? Jag har pratat med vår manager om det, men han sade att det bara var skitsnack. Det var väldigt enkelt att lägga skulden på oss, hävdar Andy Fletcher och fortsätter med tydlig ironi: 
- Well, vi kanske får Peace & Love att gå i konkurs också. Till slut kommer det inte att finnas några festivaler kvar i Sverige"


Men jag tror festivalen till slut växte till ett monster. För stort. För svårt. Ny generation.
Festivaldöden skriver vi i media. Förra veckan Siesta i Hässleholm. Nu Borlänge. Lägg därtill flytten av Hultsfredsfestivalen till Stockholmsområdet. Kanske det mesta ska ligga i 08-land numera?
Undrar vad Mando Diao tycker i dag? Undrar vad dalmasarna tycker? De valde nystartade konkurrenten Bråvalla i Norrköping i stället för Borlänge samma helg. Vinnare eller förlorare?
Peace and Love-festivalens hemsida gick inte att komma in på tidigare i dag. Tänk om alla som besökte den i dag köpt biljetter i stället. Jag var så nära. Nu missar jag, och vi, Depeche Mode i vilket fall som helst.
Nu står det så här på hemsidan. Svart på vitt. Festen är över.
Anmärkningsvärt är att Depeche Mode och för den delen Håkan Hellström borde ju ensamt sälja mer än tiotusen biljetter var som helst.
Hellström ville inte i dag kommentera konkursen. Så klart. Ingen vill dras med i fallet och dålig karma. Men inte kan det väl vara över för Håkan Hellström nu?