måndag 20 april 2009

Tramsigt värre Filip och Fredik

När Filip och Fredik nu gottar sig mer än någonsin i trams lär det slå tillbaka på succéduon. Gårdagens stora premiär av "Söndagsparty med Filip och Fredrik" i Kanal 5 var ingen höjdare.
Meningslösa inslag med Ghostbusters-wannabes, starke Adolfs och wrestling med duon gjorde att man undrade om det totalt ointelligenta programmet sändes från Italien.
Men ständiga påminnelser korrigerade mitt intryck då man med direktlänkar till Sverige (varför tillbaka till hemlandet när man är "over there") och egna slå-sig-för-bröstet-prator påpekade att man faktiskt direktsänder från New York i det fantastiska USA som de älskar så in absurdum.
Först en halvtimme in i programmet kom ett roligt inslag. Det var när Fredrik dotter gjorde tv-debut. I ett bandat inslag fick man se hur dottern fick lära sig namn på amerikanska stjärnor. Det roliga var att hon repeterade namnen galant men alltid direkt efteråt lade till "Filip, Fiiiillliiipp!". Tydligen dyrkar dottern pappas nära vän.
Ännu roligare var när dottern gav en lite mer skrämmande spöklikversion och viskade stämningsfullt hans namn. Det var riktigt riktigt roligt.
Marylin Manson var också spöklik. Ett tragiskt monster som det inte blev mycket vettigt sagt med i soffan. Vad var planen där? Någonting magiskt mellan honom Jonas Gardell?
Missförstå min sågning rätt. Jag gillar annars Filip och Fredrik. Mest i intervjusituationer som i "Ett herrans liv". Där deras avslappnade rappa och ärliga stil lyckas avväpna de mest tillslutna. De är journalistiskt skolade och kan då få ut mycket bra även om de mest förbjudna. Intervjuerna med Mikael Persbrandt och Ingvar Oldsberg är riktiga tv-klassiker ur den programserien. "Ett herrans liv" är tv-duons höjdpunkt i karriären.
Kanske att de skulle ha valt att intervjua amerikanska kändisar i en mer stillsam miljö och ton och på tu man hand.
Men rubriker har de duktigt skapat här hemma i Aftonbladet och Expressen i dag och långt innan premiären. "Söndagspartyt" kommer att bli en följetong i kvällsisarna eftersom utbudet går hand i hand med deras syn på säljbart.