onsdag 30 september 2009

Nattmacka på morgonen


Bröd är trendigt. Nu ska det bakas bröd i stugorna igen. Bara i höst släpps flera böcker om brödbak och i Stockholm växer brödbagerier upp i kvarteren som jästsvampar.
Själv bakar jag bröd som aldrig förr. Mycket på grund av en inköpt hushållsmaskin, mycket på grund av föräldraledighet. Så när barnen sover fram med mjölet.

Tänkte bjuda på ett recept. Perfekt bröd om man vill ha rykande färskt och nybakt frukostbröd på morgonen. Börja med degen kvällen innan och låt den stå i kylen.
Jag har testat och det här är kanon på morgonen med dofterna och den varma ciabattan med smält smör på.

Så här gör du, enligt ett recept från senaste numret av Laga lätt, nattlig dinkelciabatta:

6 bröd
1/4 paket jäst
3 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
7 dl fint siktat dinkelmjöl + 1/2 dl till utbakning
1) Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung och mjöl. Rör ordentligt med en träslev, eller kör i maskinen, till en smidig, ganska lös deg. Sätt degen, övertäckt med plast, i kylskåpet över natten. Minst åtta timmar.
2) Häll ut degen försiktigt på mjölat bakbord. Knåda den lite med lätt mjölade händer. Forma till en rektangulär platta (cirka 2 centimeter tjock) och dela med en brödskrapa eller kniv i sex bitar.
3) Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta försiktigt ut till sex bröd.
4) Sätt ugnen på 225 grader.
5) Låt bröden jäsa medans ugnen blir varm, cirka 15 minuter. Grädda bröden cirka 25 minuter eller tills de fått fin färg.
Det här är garanterat en höjdare på frukostbordet. Man kan fylla ciabattan med tomater och basilika och några skivor parmaskinka och olivolja om du vill ha dem matigare än med bara smör och ost.