onsdag 23 januari 2019

Tips till nybörjare i Vasaloppet

Om jag ska ge er som åker Vasaloppet i vinter för första gången några konkreta tips. Jag åker i mars mitt sjätte lopp och ska förhoppningsvis ha lite bagage med mig i ryggen.

Det här är vad jag tycker du kan tänka på i åtta personliga tips (kanske inte passar just dig):



1) Åk skidor. Mer skidor än du tänkt dig. Logiskt men så viktigt. Ju fler mil desto bättre förberedd är du. Du nöter teknik i spåren och bygger upp kondition och styrka. Ta gärna något långpass för att känna på distansen. Ett stort plus om du redan under försäsong tjuvstartat på rullskidor.

2) Teknikkoll. Läs om allt skidteknik på sociala medier, genom trådar, bilder och filmer. Lyssna i synnerhet på den matiga och underhållande podden ”Lagom kondition” som ger dig allt du behöver och lite onödiga sidospår på vägen. Titta på andra i spåren. Prata med andra om skidor. Stjäl och anpassa till dig själv.

3) Utrustning. Se till så att du har hyfsat bra utrustning. Behöver inte vara den dyraste. Men tänk att det är en investering som kanske blir en ny livsstil så varför ha dåliga grejer. Köp skins så slipper du vallaträsket. Pälsskidor är det senaste som sparar dig en massa tid åt att i stället staka i spåren.

4) Nio målgångar i ett. Se Vasaloppet som nio lopp. Varje vätskekontroll är en målgång. De ligger ungefär på en mils avstånd så när du tränar stanna till efter en mil och inta vätska och kanske en bulle.

5) Mentalt redo. Förbered dig på att du kommer att dippa i ork men framför allt mentalt under loppet. Jag brukar när det går som tyngst tänka att det kommer att släppa och kännas bättre igen. För Vasaloppet är som en mental bergochdalbana. Vetskapen om detta gör det lättare att tackla de djupa dalarna.

6) Tid- och sträckkontroll. Om du vill jaga tider eller veta på ett ungefär när du väntas i Mora så ha en klocka eller en app i gång. Själv kör jag Runkeeper som hela tiden matar mig med kilometertider i hörlurarna. Dessutom har du koll på hur långt du åkt. Några lopp har jag haft en kompis som ringt tider till mig under loppet. Han följer då mig via nätet eller den sms-tjänst som även beräknar tid för målgång utefter loppet. Väldigt bra om kompisen kan peppa dig med hejarop och positiva tider? En mycket bra extramotor.

7) Belöning. Varje vätskekontroll är i och för sig en välkommen belöning. Du kan även ha med dig en chokladkaka i fickan eller bältet men också energitillskott från sugtabletter eller gel. Men den största behållningen ska du ha väntandes vid mål. I mitt fall alltid en ljummen öl. Fulaste fulölen kan smaka som den finaste ipan i Mora. Sitt kvar och njut av den. Var nöjd med dig själv. Prata skidor med andra främlingar i gympasalen. Njut av det dubbla ruset! Nästan, nästan som att få barn.


8) Folkfest. Njut av folket, stämningen, starten med helikoptersurr och tusentals åkare som stakar i gång i Sälen och hejaropen efter spåret och framför allt vid målgången i Mora. Du känner dig bäst. Du är bäst och rör dig bland alla andra som också är bäst. Ett kollektivt lyckorus trots tröttheten och smärtan.